Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Elämä on, vai onko?

Pupulandia

25-vuotiaan tyttösen pohdintoja tyylistä, muodista, kauneudesta ja sen sellaisesta.

tiistai 22. toukokuuta 2007

Elämä on, vai onko?

Helyn toteamus kirpputorien hintojen noususta kirvoitti minussa aikamoisen läjän ajatuksia aiheesta, jota on tullut aiemminkin jo pohdiskeltua. Olen myös huomannut tämän kehityssuunnan, joka hilaa hintoja jatkuvasti ylöspäin.

Suomessa pieniä second hand -putiikkeja ei vielä ole samalla tavoin kuin täällä Keski-Euroopassa tai vaikkapa ihan siinä naapurissa Ruotsissa. Näissä putiikeissa tavara on jo valmiiksi tarkkaan valikoitua, ja valikoinnin ovat tehneet ihmiset, jotka tietävät mikä myy. Suomalaisella peruskirppiksellä ovat aarteet ja kulahtaneet verkkapuvut sikin sokin. Molemmissa on puolensa. Jos haluaa harrastaa ”helppoa” kirpputorishoppailua, second hand -putiikit ovat juuri oikea paikka siihen tarkoitukseen, mutta on myös varauduttava selvästi peruskirppareita kalliimpaan hintatasoon. Jos taas on aikaa ja kärsivällisyyttä kahlata peräkylien kirpputoreja läpi, voi tehdä fantastisia löytöjä todella edullisesti. Kuitenkin myös Suomen kirppareilla on voinut jo usean vuoden ajan havaita hintojen nousua. Varsinkin UFF on välillä minusta jopa kallis verrattuna muihin kirpputoreihin.

Toisinaan minussa herättää suurta tuohtumusta, että käytetyistä ja vanhoista vaatteista pyydetään suorastaan hävyttömiä summia. Puhutaan kuitenkin käytetystä tavarasta! Oikeat vintage-vaatteet ovat sitten asia erikseen. Minun mielestäni ne ovat ikään kuin vaatteiden antiikkia, joissa korkea hinta on ihan oikeutettu. Mutta jos ei puhuta aidosta vintagesta, vaan ihan perustavarasta, jota kirpputoreilla myydään… Onko kohtuullista pyytää vanhasta tuotteesta korkeampaa hintaa kuin uudesta? Pyytää toki saa mitä vain – tyhmähän on se, joka maksaa. Ja useimmiten löytyy aina joku, joka suostuu maksamaan. Toisaalta, maksanko mieluummin hieman enemmän käytetystä tuotteesta, joka on jo kestänyt vuosikausia vai siitä halpaketjun rytkystä, joka on enemmänkin kertakäyttötavaraa. Oman arvonsa käytetylle vaatteelle tuo vielä sekin, että se on usein huomattavasti ainutlaatuisempi kuin kaupasta ostettu.

Mitä mieltä te olette kirpputorien hinnoista?PS. Olin todella yllättynyt, ettei mistään netistä tuntunut löytyvän kunnon määritelmää sanalle vintage. Löysin lopulta ranskankielisestä Wikipediasta melko hyvän selonteon, mutta englanniksi tai suomeksi ei tuntunut löytyvän mitään. Laittakaa linkkiä, jos satutte törmäämään. Ihan mielenkiinnosta olisi mukava lukea.Tunnisteet: ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu