Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Kaunis = tyylikäs?

Pupulandia

25-vuotiaan tyttösen pohdintoja tyylistä, muodista, kauneudesta ja sen sellaisesta.

keskiviikko 11. heinäkuuta 2007

Kaunis = tyylikäs?

AB:n postaus Elin Klingistä sai minut pohdiskelemaan kauneuden ja tyylin välistä suhdetta. Minusta tuntuu, että hyvin usein niin sanotun tyyli-ikonin aseman saavuttaneet henkilöt voivat vetää päälleen aivan mitä tahansa, ja saavat silti tietyn joukon ihmisiä varauksettoman ihailun osakseen. Kuinka suuri osa tästä ihailusta on a) henkilön julkkis-statuksen aikaansaamaa, b) henkilön viehättävän ulkonäön aikaansaamaa, c) henkilön kauniin vartalon aikaansaamaa vai d) henkilön tyylin aikaansaamaa? (Vaiko kenties e) henkilön stylistin aikaansaamaa?)

Farkut-valkoinen toppi/t-paita -yhdistelmä ei minun mielestäni ole yhtään sen ihmeellisempi Nicole Richien tai Mischa Bartonin (, jotka kylläkin minun mielestäni ovat varsin tyylikkäitä typyköitä) päällä kuin naapurin Maijankaan päällä. Siksi minun on vaikea ymmärtää ”ooh ja aah” -reaktioita kyseisen asukokonaisuuden edessä. En usko, että moinen asu inspiroisi kovin montaa, ellei asun kantajana olisi juurikin Nicole Ritchie (tai joku muu vastaava). Yleisesti ottaen luulen, että monien ihmisten tyylin ihailu perustuu osittain aivan muille asioille kuin itse tyylille. Ihaillaan nimenomaan henkilön ulkonäköä, treenattua/hoikkaa vartaloa, elämäntyyliä ja niin edelleen.


Olen miettinyt, vallitsevatko nämä samat arvostukset myös muotiblogeissa. Melko harva bloggaaja paljastaa kasvonsa, mutta ainakin suomalaisisten muotiblogien joukossa kasvonsa paljastaneiden blogit tuntuvat kuuluvan suosituimpien joukkoon. Lähes poikkeuksetta nämä kasvonsa paljastaneet henkilöt ovat myös melkoisen kauniita (, vaikka kauneus on toki katsojan silmässä). Mietin, vaikuttaako bloggaajan kauneus siihen, millaisena hänen tyyliään ja blogiaan pidetään. Yhtä hyvin kyse voi olla yksinkertaisesti siitä, että kasvonsa paljastaneiden henkilöiden blogit ovat hyviä. Uskallan silti epäillä, etteivät nuo blogit saisi osakseen yhtä suurta suosiota, elleivät niiden kirjoittajat olisi kauniita.


Muotibloggaajat ovat useimmat ainakin oman näkemykseni mukaan melko tyylikkäitä, vaikka toki aina poikkeuksiakin löytyy. Pointtini on kuitenkin se, että kaunista henkilöä pidetään herkemmin tyylikkäänä kuin ei-niin-viehättävää henkilöä, vaikka hän olisi pukeutunut melko tavallisiinkin vaatteisiin.

Kuva täältä.

Tunnisteet:

10 kommenttia:

Anonymous ia kirjoitti...

Tuo huomio julkkisten "tavispukeutumisen" ihannoinnista on kuin omasta suustani (tai sormistani?). Suuremman osan vaatekokonaisuudelle tekee ennemmin itse vaatteiden kantaja, kuin vaatekappaleet. Tuosta kauneudestakin voi olla montaa mieltä, mutta ainakin minä olen saanut itseni kiinni ihannoimasta ihan perus paita+farkut -yhdistelmää upean kantajattaren päältä. Sitä en kyllä allekirjoita, että bloggauksessa kasvojen paljastaminen olisi merkki bloggaajan kauneudesta, koska itse paljastan kasvoni siksi, että kuvat näyttävät kokonaisuudessaan paremmalta kun mitään ei ole lähdetty suttaamaan pois.

12. heinäkuuta 2007 klo 0.32  
Blogger Jenni kirjoitti...

IA: On totta, että kyllähän edustavan näköinen ihminen saa helposti tavallisenkin asun näyttämään edustavalta, mutta silloin kyseessä ei mielestäni ole varsinaisesti "tyylitaituruus", vaan ennemminkin se tosiasia, että hyvännäköiset ihmiset nyt vain näyttävät hyvältä. :D

En ajatellutkaan, että kasvojen paljastaminen olisi merkki bloggaajan kauneudesta. Mutta tuntuu, että juuri noiden kasvonsa paljastaneiden ja varsin kauniiden ihmisten blogit tuntuvat olevan niitä kaikista suosituimpia/kommentoiduimpia. Enkä puhu nyt ainoastaan suomalaisista blogeista, vaan esimerkiksi Ruotsin Elin Kling on oiva esimerkki tästä. Neitokaisen tyyli ei useinkaan ole mitään kovin uraa uurtavaa, mutta asukokonaisuudet keräävät hehkuttavan kommenttitulvan toinen toisensa jälkeen. Asialle voi tietysti olla jokin muukin selitys kuin Elinin viehättävyys, mutta en ole vielä sitä ainakaan itse keksinyt. :) Kertokaa, oi te minua viisaammat!

12. heinäkuuta 2007 klo 0.58  
Anonymous ranna kirjoitti...

Mainio postaus aiheesta, jota en ole aiemmin nähnyt käsiteltävän kunnolla.

Tuntuu todella että perinteisellä tavalla kauniiden ihmisten asukokonaisuudet keräävät enemmän kehuja kuin tästä normista poikkeavien.
Nyt pinnalla oleva kauneuskäsitys tuntuu usein sekoittuvan ajatuksiin henkilön tyylikkyydestä.
Minusta ihminen on tyylikäs, mikäli hän osaa ilmaista itseään persoonallisesti vaatteidensa, eleidensä ja käytöksensä avulla. (täysin riippumatta hänen vartalotyypistään tai kasvojensa luustorakenteesta)

Itse en erityisemmin arvosta julkimoiden asuvalintoja juuri sen takia, että suurin osa kokonaisuudesta on monesti heidän stylistiensä aikaansaannosta.
Tyyli on jotain jonka tulisi lähteä ihmisestä itsestään, hänen sisältään. Haluaisin naiivisti pitää tyyliä omana pienenä taidemuotonaan. Arkipäiväisenä taiteena, jolla kuka tahansa kykenee tietoisesti ilmaisemaan omaa yksilöllisyyttään ja ainutkertaisuuttaan. Riippumatta siitä täyttääkö 2000-luvun kauneusihanteen normeja.

12. heinäkuuta 2007 klo 1.12  
Anonymous mai kirjoitti...

Sen syvällisemmin tätä nyt pohtimatta, olen itsekin miettinyt mm. Elin Klingin blogia lukiessani mikä siinä tyylissä niin viehättää. Toki hän on erittäin kaunis ja erittäin hoikka, jolloin vaate kuin vaate näyttää hyvältä.

Tyyli taas on mielestäni hieman nuhjuinen ja valju, joskus tylsäkin, monesti asukokonaisuus koostuu tavallisesta löysähköstä t-paidasta ja kulahtaneesta vaaleasta farkkutakista jne. Tämä ei vaan nyt itseäni satu sytyttämään, vaikka ilmeisesti onkin monen muotia seuraavan villitys. Mietin vain sitä, mitä kommentteja esim. 20 kiloa painavampi saisi ko. vaatteet yllään? Toisaalta kyse on kai nimenomaan oman henk.koht. tyylin löytämisestä ja blogien kommentoijilla on oikeus ilmaista sopiiko vaatekokonaisuus juuri sille ihmiselle.

Kyllä kuitenkin vaatteiden kantajan kauneus tai jokin muu tekijä kuin tyyli näyttää vaikuttavan kommenttien sisältöön aika useinkin.

12. heinäkuuta 2007 klo 10.21  
Anonymous Sanna kirjoitti...

Ajatuksia herättävä kirjoitus, Jenni. Olen jo pidemmän aikaa seurannut ns. muoti- tai tyyliblogeja ja olen huomannut, että konventionaalisesti hyvännäköiset bloggaajat saavat kyllä suopeampia kommentteja kuin ne, jotka eivät tähän kauneusihanteeseen helposti istahda. Suomessa muoti- tai tyyliblogit ovat mielestäni vielä suht lapsenkengissä (pun intented!), joten bloggaus- ja kommenttikäytännöissä on vielä kehittämisen varaa verrattuna moniin ulkomaisiin blogeihin.

Kallistun näkemyksessäni vahvasti Rannan kanssa samoille linjoille. Onneksi nyt on alkanut ilmaantua blogeja, joissa sisältö ja uniikki persoonallisuus nousee stereotyyppisiä kauneus- ja tyyli-ihanteita tärkeämmäksi.

12. heinäkuuta 2007 klo 11.11  
Anonymous fretriika kirjoitti...

aamen! niin täysin samaa mieltä sun kanssa asiasta, että ei enemäpää voikaan olla.

12. heinäkuuta 2007 klo 15.14  
Anonymous mai kirjoitti...

Mieleeni tuli vielä suomalaiset aloittelevat (ja nuoret) muotibloggaajat, jotka lähes poikkeuksetta tuomitaan todella tylysti kokeilevien asukokonaisuuksien vuoksi.

Ilmeisesti myös se, että ihmiset ovat tietoisia bloggaajan nuoruudesta ja siitä että tyyli on vielä hakusessa, heittää lukijoiden kommentit kielteiseen suuntaan. Kun samalla aikaa ruotsalaisilla muotiblogeilla näkyy täysin vastaavia asukokonaisuuksia, samanlaisella hoikalla kropalla varustettuina kuin tällä suomalaisella tytöllä ja kommentit on pelkästään ihastelevia.

12. heinäkuuta 2007 klo 17.41  
Blogger Jenni kirjoitti...

Ihastuttavan antoisia kommentteja on tämä postaus herättänyt! :) Kaikille yhteisesti kiitos fiksuista ja asiaa täynnä olevista ajatuksista. Voisin sanoa, että olen teidän kaikkien kanssa samaa mieltä kaikesta! :D

12. heinäkuuta 2007 klo 20.41  
Anonymous RosAa kirjoitti...

Minusta se naapurin Maija voi olla todella tyylikäs roskia viedessä, jos hän osaa kantaa ne farkut ja tavallisen t-paidan, mutta voi olla niin, että naapurin Petra näyttää todella urpolta, kun hän hakee postia, jos hän ei osaa kantaa niitä farkkuja ja t-paitaa! :D

24. heinäkuuta 2007 klo 21.44  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Mä tykkään tosi paljon tästä sun blogistas. Mietit paljon samanlaisia asioita kuin minäkin, osaat vain muotoilla ne paremmin ja pukea sanoiksi ja niitä on tosi kiva lueskella! =)

4. lokakuuta 2009 klo 18.20  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu