Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Thou shalt not steal

Pupulandia

25-vuotiaan tyttösen pohdintoja tyylistä, muodista, kauneudesta ja sen sellaisesta.

perjantai 20. heinäkuuta 2007

Thou shalt not steal

Haluaisin nostaa esille aiheen, joka on vaivannut minua jo jonkin aikaa: juttuaiheiden varastelu/kopiointi. Minua henkilökohtaisesti tympii lukea lähes samoja juttuja eri blogeista. Seuraan pääosin vain muotiblogeja ja olen huomannut tällaista useammin kuin kerran tai pari.

Viimeksi tänään törmäsin tapaukseen, jossa olin itse kirjoittanut nimeltä mainitsemattomasta aiheesta, ja toisessa muotiblogissa oli käsitelty samaa asiaa lähes identtisin sanakääntein heti iseuraavana päivänä. Minusta samoista aiheista kirjoittaminen on ihan hyväksyttävää/perusteltua, mikäli idean alkuperäinen lähde mainitaan tekstissä tai kirjoittajalla on aiheeseen täysin uusi näkökulma tai selkeästi uutta sanottavaa. Toki voi olla mahdollista, että kyseessä oli tällä kertaa vain sattuma. En itse seuraa läheskään kaikkia suomalaisia muotiblogeja, enkä usko siis että kukaan muukaan niin kykenee tekemään, tai edes haluaa. Väitän silti, että plagiointia tapahtuu.

En suoraan sanottuna oikein ymmärrä matkimisen tarkoitusta. Joskus minulle on käynyt niin, että olen suunnitellut kirjoittavani jostakin aiheesta, mutta joku muu onkin ehtinyt ensin. Tällöin totean nopeiden syövän hitaat, enkä turhaan tee postausta samasta aiheesta, ellei minulla ole jotakin todella uutta sanottavaa. Useimmiten tyydyn kommentoimaan toisen bloggaajan tekstiä ja ilmaisen siten mielipiteeni käsitellystä aiheesta. Kyllähän jokainen pystyy päättelemään jo kirjoituksen julkaisuajankohdasta, kuka on keksinyt aiheen ensimmäisenä.

Myös kuvien suhteen olen huomannut matkimista. Minusta on vain hölmöä, jos täsmälleen samat Facehunterin sivuilta bongatut kuvat esitellään viidessä eri muotiblogissa. Edelleen painotan sitä, että osa näistä yhteensattumista on todellakin vain sattumia, mutta itse ainakin pyrin blogissani omaperäisyyteen. Mikäli huomaan joidenkin bongaamieni kuvien esiintyneen jo muissa blogeissa, en välttämättä ota niitä postauksiini mukaan ollenkaan. Mitä teksteihin tulee, en usko sen antavan lukijoilleni (tai itsellenikään) yhtään mitään, jos toistan muiden sanomisia. Silloinkin kun satun saamaan inspiraation jonkun toisen blogista, yleensä mainitsen inspiraationi lähteen omassa blogissani.

Haluaisin tämän kirjoituksen myötä niiden ihmisten, jotka nyt tuntevat piston sydämessään (kuulostaapa dramaattiselta, hah), miettivän miksi he bloggaavat. Luulisi lähtökohdan blogin aloittamiselle olevan se, että bloggaajalla on jotakin sanottavaa tai annettavaa. Jos omia ideoita ei synny, kannattaisi ehkä miettiä, mikä oman blogin tarkoitus loppujen lopuksi on vai onko sitä ollenkaan.


Kirjoituksen tuimasta sävystä huolimatta toivotan teille kaikille ihanaa ja aurinkoista kesäpäivää! :)

Hauska kuva täältä.EDIT: Kommenttiosiossa Mintun palaute sai minut antamaan hieman tarkennusta kärkevään kirjoitukseeni.

Tunnisteet:

7 kommenttia:

Blogger Minttu kirjoitti...

Monet taitavat kyllä kirjoitella blogiansa ihan omaksi ilokseen eikä millekään "kohderyhmälle". Mitä väliä sillä silloin on, jos on vähän inspiroitunut jonkun toisen jutuista? Enkä myös näe mitään ongelmaa siinä, että bloggarit kirjoittavat samasta aiheesta - sehän vain kertoo että kyseinen asia on pinnalla. Blogien lukeminen ja kirjoittaminen on ihan vapaaehtoista ja cyberavaruudessa riittää tilaa.

Itselleni on käynyt tosi monta kertaa, että olen kirjoittanut samasta aiheesta kuin joku muukin bloggari. Valitettavasti aikani ei riitä siihen, että ehtisin koluta läpi kaikki suomalaiset muotiblogit tarkistaakseni, ettei joku ole jo kirjoittanut aiheesta. Ainakin ne muotiblogit, joissa on muitakin kuin "päivän asu" -juttuja, saavat monesti inspiraationsa samoista (style.comin) näytöskuvista ja julkkisjutuista, useimmat seuraavat vielä samoja street fashion -sivuja, joten tietyt päällekäisyydet on ihan oletettaviakin... Itse yritän kyllä lisätä - vaikka sitten jälkeenpäin - linkkejä niihin blogeihin, joissa on kirjoitettu samasta asiasta.

Se että samat kuvat päätyvät blogeihin esittelyyn saattaa johtua yksinkertaisesti siitä, että ne ovat ne parhaat kuvat. Eri asia sitten on se, jos joku pöllii itse ottamasi kuvan ilman, että mainitsee lähdettä... Tai juttusi ihan sanasta sanaan. Mutta silloin kai voisi ottaa julkaisijaan suoraan yhteyttä?

Yleensä pidän periaatteenani, että en jätä kommenttia, jos en voi olla positiivinen ja mieluiten postauksen kanssa samoilla linjoilla. Tähän tunsin kuitenkin tarvetta vastata, koska en toivoisi minkään valtavan itse-sensuurin ilmapiirin leviävän muotiblogimaailmaan.

Peace!

20. heinäkuuta 2007 klo 10.28  
Blogger Jenni kirjoitti...

Minttu: Mietin tätä postausta kirjoittaessani myös noita mainitsemiasi seikkoja. Olet kyllä oikeassa, että bloggailu on useimmille ihmisille harmitonta hupia, eikä sitä pitäisikään ottaa liian vakavasti. Uskoisin silti, että useimmat bloggailijat toivovat bloginsa keräävän myös lukijoita, vaikka ensisijaisesti sitä kirjoitettaisiinkin vain itselle.

Olen ehkä itse asennoitunut bloggailuun turhan vakavasti, koska täällä blogosfäärissä on monia niin hyviä kirjoittajia, että rima nousee herkästi korkealle sen suhteen, mitä itse haluaa lukea. Kenties olen suhtautumisessani liian jyrkkä, mutta minusta on mukavampi lukea ja kirjoittaa blogia, jonka aiheet eivät ole täysin loppuun kaluttuja.

Kuten tekstissäni sanoin, useat näistä toistoista ovat tahattomia sattumia, koska kukaan ei taatusti käy läpi kaikkia blogeja. Tarkoitinkin kirjoituksellani lähinnä sellaisia postauksia, joissa näkee, että idea on pöllitty jostakin muualta eikä kirjoittajalla ole sen enempää asiaa sanottavanaan aiheesta kuin alkuperäiselläkään kirjoittajalla. Suomalainen "muotiblogi-scene" on kuitenkin sen verran pieni, että monet bloggaajat tietävät toistensa blogit.

Samojen kuvien päätyminen blogeihin ei minusta ole niin paha asia kuin tekstien plagiointi. Toki parhaat tyylit ansaitsevatkin tulla mainituksi. Jos sama kuva on monessa blogissa, kertonee se vain yhtenevästä mausta. Itse kuitenkin pyrin välttämään sellaisten kuvien esittelyä, jotka olen nähnyt jo muissa blogeissa.

Olen iloinen, että vastasit, vaikka kommenttisi olikin kriittinen. Omaa postausta tehdessä ei usein tule ajatelleeksi asiaa tarpeeksi monesta näkökulmasta, joten minulla on usein tapana tarkentaa näkemyksiäni tässä kommenttiosiossa. Itse olen kommentoinnissa samoilla linjoilla, eli mieluiten kommentoin vain, jos minulla on jotakin positiivista sanottavaa.

Mutta olet tosiaankin oikeassa. En minäkään toivoisi minkään valtavan itsesensuurin valtaavan muotiblogeja. Jokainen kirjoittakoon juuri sellaista blogia kuin itse haluaa, mutta minut saa lukijakseen varmimmin omilla aiheilla. :)

20. heinäkuuta 2007 klo 10.48  
Anonymous Sanna kirjoitti...

Mielestäni linkkaukset ovat merkkinä netiketin tuntemuksesta ja arvostuksesta inspiraation äitejä ja isiä kohtaan, mutta kukin tyylillään. Jokainen äänestää blogrollillaan ja suosikkilistallaan, millaisia sisältöjä viimekädessä tykkää lukea. Monesti huomaan palaavani yhä uudelleen blogeihin, jotka ovat informatiivisia, ajatuksella kirjoitettuja ja persoonallisia.

Itse toivoisin, että ns. muotiblogeja ylläpitävät ilmoittaisivat, mistä esimerkiksi kuvakollaasien kuvat ovat, sillä tämä helpottaisi suuresti kyseisten tuotteiden metsästystä. Onhan siinä työtä, mutta käytäntö lisäisi lukijaystävällisyyttä.

20. heinäkuuta 2007 klo 11.32  
Blogger Jenni kirjoitti...

Sanna: Minulla myös pistää ikävästi silmään, jos kuvien lähdettä ei ole ilmoitettu jutussa. Vaikka itsekin olen ennen tätä blogiani ollut bloggaamisessa täysin kokematon, on minulle ollut silti selvää, ettei kuvia tai tekstiä oteta toisten sivuilta ilman asianmukaisia viitteitä. Ja todellakin olisi mukava minustakin tietää, mistä kuvakollaasien vaatteet on bongattu, jos vaikka itse haluaisi jonkin esitellyistä vaatteista hankkia.

20. heinäkuuta 2007 klo 12.00  
Anonymous ann kirjoitti...

Itsekin haluaisin, että kuvakollaaseissa olisi merkitty selvästi, mistä vaatteet ovat. Mutta ihan jhka kuvaan, jonka blogiinsa laittaa, en vaatisi lähdettä. Monet nappaavat kuvia, kun löytävät kivan ja vasta myöhemmin käyttävät sitä blogissa. Siinä tapauksessa on mielestäni ihan ymmärrettävää, ettei lähdettä ole.

20. heinäkuuta 2007 klo 21.26  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

tää on niin totta! etenkin muutamat blogit tuntuvat saavan lähes jokaisen ideansa toisilta bloggaajilta..:/
Sulla on kuitenkin ihanan persoonallinen blogi!

30. heinäkuuta 2007 klo 13.13  
Blogger Jenni kirjoitti...

Ann: Itse olen ottanut tavaksi tallentaa kuvat sellaisilla nimillä, että siinä mainitaan jotenkin kuvan lähde. Varsinkin street style -sivustojen kohdalla tuo on helppoa ja lähteet pysyvät siten muistissa. :) Ymmärrän toki, että aina lähteitä ei muista laittaa ylös, mutta onhan se hyvien tapojen mukaista mainita kuvien alkuperä, elleivät ne ole itse otettuja.

Anonyymi: Kiitos tosi mukavasta kommentista! :)

31. heinäkuuta 2007 klo 12.59  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu