Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Intohimosta kenkiin

Pupulandia

25-vuotiaan tyttösen pohdintoja tyylistä, muodista, kauneudesta ja sen sellaisesta.

perjantai 24. elokuuta 2007

Intohimosta kenkiin

En oikein tiedä, milloin ja miten tämä rakkauteni kenkiin alkoi, mutta jossain vaiheessa vain huomasin omistavani kenkiä huomattavasti kavereitani enemmän. Tämän havainnon jälkeen kenkieni määrä on varmasti kaksinkertaistunut. En tiedä kenkäparieni tarkkaa lukumäärää, sillä en ole hetkeen niitä laskenut, mutta veikkaisin luvun olevan siinä 70 paikkeilla. Mainittakoon kuitenkin, että kenkäkokoelmani on karttunut nykyisiin mittoihinsa vuosien kuluessa. Vanhimmat kenkäni ovat ala-asteajoiltani, sillä jalkani ei ole kasvanut yli 10 vuoteen. Karsin myös kenkävarastoani aina tietyin väliajoin - loppuun käytetyt ja käyttämättä jääneet kengät saavat auttamatta lähtöpassit.

Tällaisen kenkävaraston omistaminen ei varmasti ole millään tavalla tarpeellista, mutta mielestäni ihmisen tulee omistaa enemmän kuin kaksi paria kenkiä. Jo Suomen sääolosuhteet vaativat monenlaisia jalkineita, puhumattakaan eri tilaisuuksiin sopivista kengistä. Muistan erään ystäväni valittaneen, kuinka hänen mokkanahkaiset talvikenkänsä eivät kestäneet kauniina yhtä talvea pidempään. Itse omistan saman valmistajan melkein samanlaiset kengät, mutta omani olivat (ja ovat edelleen) täysin priimakunnossa. Syy kaverini kenkien huonoon kuntoon oli hänessä itsessään, ei kengissä. Ensinnäkin, mokkanahka tulee suojata kosteudelta ja lialta tarkoitukseen sopivalla suojasuihkeella. Toiseksi, kyseisestä materiaalista valmistettu kenkä ei sovi joka säähän. Ei ole ihme, että mokkanahka menee pilalle ja ruman näköiseksi, jos sitä uitetaan pahimmilla räntäkeleillä vetisessä loskassa. Jos aikomuksena on hankkia vain yhdet talvikengät, kannattaisi valita sellaiset, jotka sopivat mahdollisimman monenlaiseen säähän. Minun mielestäni jokaisen ihmisen peruskenkiin tulisi kuulua vähintään yhdet kesä-/kävelykengät, lämpimät talvikengät, kostealle säälle sopivat jalkineet, urheiluun sopivat kengät sekä juhlakengät. Silti tiedän montakin ihmistä, jotka omistavat tasan kaksi paria.

Tässä kuvassa näkyy eteiseni kesäkenkineen (osa myös kevät-/syyskenkiä). Viisikerroksinen kenkätelineeni on erittäin näppärä, mutta valitettavasti sekään ei riitä noille kuvassa näkyville 38 parille kenkiä. Pitäisi varmaankin hankkia toinen samanlainen. Millainen suhde sinulla on kenkiin? Vai oletko ajautunut hamstraamaan jotakin ihan muuta?


Tunnisteet: ,

32 kommenttia:

Blogger kara kirjoitti...

Hamstraan laukkuja ja kenkiä. Varsinkin second handina, mutta toki normikaupoistakin tulee ostettua kaikenlaisia namuja. Tosin harvemmin ostan laukkuja ihan uusina, elleivät ne ole vaikkapa marimekkoa tai sitten hieman harvinaisempia laukkuja, nahkalaukkuja tms :)

24. elokuuta 2007 klo 14.39  
Blogger Iinu kirjoitti...

tulee tosi ahdistunut olo kun katsoo kuinka paljon muotibloggaajilla on vaatteita ja kenkiä. itse nimittäin omistan säälittävät ** paria kenkiä : D mutta eiköhän se määrä siitä ala kasvaa kun vain uskaltaudun enemmän kirppareille ja vaikka uffille. tuntuu vain jotenkin oudolta ostaa jotain, mitä joku muu on jo kerinnyt käyttämään. mutta ostan silti.

sinulla on sitten vain niin paras blogi. todella mielenkiintoinen ja postausväli on ihailtavan tiheä. =)

24. elokuuta 2007 klo 14.58  
Blogger Jenni kirjoitti...

Kara: Laukkuja on kyllä minullekin kerääntynyt, mutta ostelen tosiaan nykyään suurimman osan niistä käytettyinä. Aiemmin ostin laukkuja uusina paljonkin, mutta kokoelmani on jo sen verran kattava, etten oikeastaan tarvitsisi juuri mitään. Haaveilen vielä suuresta ja kestävästä nahkalaukusta, mutta sopiva löytynee ajallaan. Kiirettä tuolla hankinnalla ei todellakaan ole.

Iinu: Kiitos mieltä lämmittävästä palautteesta. :) Postausväli on toisinaan tiheämpi ja toisinaan taas harvempi, se riippuu kovasti siitä, mitä elämässä on milloinkin meneillään. Nyt on ollut enemmän aikaa blogille ja se näkyy heti inspiraatiossa ja postausten määrässä. :)

Blogistasi huomasin, että olet nuori tyttö Iinu ja toivon, ettet pahastu, jos sanon sinulle muutaman asian. :) Minä en halua kannustaa ketään tolkuttomaan kuluttamiseen, eikä sinulla ole ollenkaan syytä häpeillä, jos et omista samanlaista kenkävuorta kuin moni muu täällä blogosfäärissä. Vaatteiden ja kenkien määrällä ei ole merkitystä. Järjettömän vaatteiden haalimisen sijaan suosittelen hankkimaan sellaisen perusvaatevaraston, joka on helposti muunneltavissa ja yhdisteltävissä, ja jossa ennen kaikkea tunnet olosi kotoisaksi. Tällöin samoista vaatteista saa monen monta asukokonaisuutta. Minä olen itse päättänyt jo yli pari kuukautta sitten vähentää roimasti shoppailua ihan vain siksi, että jatkuvassa ostamisessa ei ole mitään järkeä ja rahansa voi käyttää viisaamminkin. :)

Kirpputorishoppailusta vielä sen verran, että se on mukavaa ja edullista. Kirppareilta löytää varmasti juttuja, joita ei kävele kadulla kymmenittäin vastaan. Jotkut vierastavat ajatusta muiden vanhojen tavaroiden käyttämisestä, mutta kunhan vaatteet muistaa pestä ensin, niin mitään syytä inhotuksiin ei ole. :)

24. elokuuta 2007 klo 15.16  
Anonymous fretriika kirjoitti...

Laukkuihin minulla on kamala himo, peritty mummulta :) tosin joihinkin verrattuna minulla on varsin kohtuullisesti laukkuja.
Kärsin itse suuresta kenkäpulasta. Omistan kyllä urheilukenkiä monen monet ja juhlakenkiäkin kivasta, mutta ne "käyttökengät" puuttuu. Olen kyllä vakaasti päättänyt korjata asian, sillä viime talvikin meni villasukat+addut, ei kiitos enää :)
Olen vain melko kriittinen kenkiä kohtaan, ja jalkanikin on eräänlainen ongelma :(

24. elokuuta 2007 klo 15.40  
Blogger Bisquits kirjoitti...

Itsekin olen sitä mieltä, ettei kenkiä tarvitse haalia aivan jumalattomia määriä. Kyllä minullakin on kenkiä paljon (en tiedä määrää), mutta ne ovat monen vuoden aikana kerättyjä. Kuten tekstissäsi mainitsitkin, kenkiä on tärkeää huoltaa aina silloin tällöin. Näin välttyy monelta ylimääräiseltä kenkähankinnalta.

Itselläni on periaatteena, että ostan laadukkaita, nahkaisia kenkiä (en kangaskenkiä tai keinonahkaa). Vien kenkiäni aika usein suutarille, jotta ne säilyvät hyvinä. Sääkin on hyvä ottaa huomioon. Mokkakengät menevät tietysti pilalle syysmyrskyssä, kuten sinäkin mainitsit.

24. elokuuta 2007 klo 15.51  
Anonymous Ranna kirjoitti...

Rakastan kenkiä, mutten ole koskaan päätynyt haalimaan niitä urakalla nurkkiini.
Tämä johtunee siitä, että onnistun aina ihastumaan intohimoisesti muutamaan pariin kerralla, enkä enää halua pitää mitään muuta. :)

Kenkien sijaan olen päätynyt hamstraamaan mekkoja, suurimmilta osin 1960-luvulta.
Tämä ei luonnollisesti ole erityisen käytännöllistä, mutta tarjoaa enemmän esteettisiä elämyksiä kuin suurin osa muista harrastuksistani.

24. elokuuta 2007 klo 16.35  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Minkä kokoinen jalka sulla on? :D

24. elokuuta 2007 klo 17.14  
Blogger MELBA kirjoitti...

itseasiassa en hamstraa oikeastaan mihinkään ihan älyttömästi, mutta laukut ovat ehkä suurin heikkouteni 8>

24. elokuuta 2007 klo 18.33  
Blogger Jenni kirjoitti...

Fretriika: Minäkin olen yhden talven tepastellut villasukissa ja Superstareissa ja voin kertoa, ettei todellakaan ollut herkkua. Mikäs ongelma sinun jaloissasi sitten on? Koko?

Bisquits: Ei kai tällaisen kokoelman haaliminen mitenkään fiksua olekaan, mutta näin tässä vain on käynyt. :D Minun pitäisi kyllä käyttää kenkiäni useammin suutarissa. Huolehdin kengistäni muuten, mutta kunnon remontti voisi aina välillä olla paikallaan.

Ranna: Se onkin ehkä fiksumpaa noin kuin rohmuta kenkiä tällä tavoin. :) Esteettiset elämykset ovat tärkeitä, joten harrastuksesi on oikein tarpeellinen! ;)

Anonyymi: Minulla on aika pieni jalka, kokoa 36 tai joskus 37.

Melba: Hyvä, pysy vahvana tulevaisuudessakin. :D

24. elokuuta 2007 klo 21.47  
Anonymous johanna kirjoitti...

En ole koskaan pitänyt itseäni hirveänä kenkäfriikkina, mutta kun loppujenlopuksi miettii kuinka monet kengät omistan, niin kai se on pakko myöntää että kyllähän niitä on kertynyt :D
Myös laukkuja ostan liiankin tiheään tahtiin. Pahin addiktioni on silti mekkojen ostelu :D

24. elokuuta 2007 klo 23.48  
Blogger Ee kirjoitti...

Kaikista vaikeinta on mielestäni ostaa uudet kengät kaupasta. Ehkä juuri siksi niin monet kenkäni ovat kirpputorilta: jos kengät eivät lopulta sovikaan, ei niihin ole mennyt isoa tukkua rahaa. Parhaimpia ovat kengät, jotka maksavat esim. 1 euron. Minulla on myös monta paria äitini vanhoja kenkiä 70-90-luvuilta, joita olen käyttänyt jo vuosia.

Minun tulisi nyt ostaa itselleni siistit syyskengät työtarkoitukseen ja se tulee olemaan vaikeaa... Ellen sitten löydä täydellistä paria kirpparilta!

25. elokuuta 2007 klo 11.32  
Blogger Jenni kirjoitti...

Johanna: Ei se mitään, et ole yksin! ;)

Ee: Minäkin pidän eniten kirpparilöydöistä, mutta ei todellakaan tuota ongelmia löytää kenkiä uusinakaan. Siksi kai olenkin tässä tilanteessa, että kengistä on runsaudenpulaa. :D

25. elokuuta 2007 klo 17.56  
Anonymous winda kirjoitti...

kenkiä rakastan minäkin. tosin omistan niitä tällä hetkellä noin 40 paria, melkein puolet vähemmän kuin sinä :) (eilen juuri myin kirpparilla neljät pois, että saa ostaa uusia) :)rakastan second handia kengissä, joku on kävellyt ne minulle valmiiksi :)

26. elokuuta 2007 klo 14.34  
Blogger Jenni kirjoitti...

Winda: Tuo oli muuten mahtavasti sanottu! Että joku on kävellyt kengät sinulle valmiiksi. :) Usein nimittäin vie aikansa, ennen kuin kengät muokkautuvat jalkaansa sopiviksi. Linttaan astutut ovat sitten ihan oma lukunsa, mutta niihinpä ei tarvitsekaan koskea. :)

26. elokuuta 2007 klo 15.49  
Blogger Vendeta kirjoitti...

Mä koin juuri pelonsekaisia hetkiä, kun tunnistin sut erääästä netin kuvagalleriasta (törkeen kaunis olet :O)! Olitko ihan sattumalta vai tietosesti käynyt katsomassa mun kuvani, kun löydyit vieraslistalta? :D

26. elokuuta 2007 klo 23.50  
Blogger Jenni kirjoitti...

Vendeta: Apua! :D Mietinkin, että onkohan sinulla sellainen ominaisuus, että näet kuka on käynyt katsomassa. Etsin sinut käsiini ihan tarkoituksella, koska uteliaisuus voitti, nimittäin tiesin kotipaikkakuntasi ja joku mainitsi sinun olevan tuolla sivustolla. Ja hämmentyneenä kiitän tuosta kohteliaisuudesta. :) Olet itsekin kaunis!

27. elokuuta 2007 klo 0.35  
Anonymous elisabet kirjoitti...

Kenkiä ja niiden omistajia voi käydä tarkastelemassa täällä :)

www.putfeetfirst.com

27. elokuuta 2007 klo 11.15  
Blogger Maurelita Pligaa kirjoitti...

Aaaaaaaaaaaah lempiaiheeni ! Itselläni on jotain 40 ja risat kuten windalla, mutten osaa ostaa valmiiksi käveltyjä kenkiä (sitten teiniaikaisen kirpparivillitykseni) - haluan kävellä ne itse malliinsa koska jokaisella on ainutlaatuinen jalka ja toisen muotti ei välttämättä ole hyvä.

Kodin Kuvalehti kyseli juuri samaista ja odotan innolla koska julkistavat juttuja. Kirjotin itsekin sinne pikaisen liuskan, ja aion laittaa blogiini siitâ muokatun version.

Kenkäshoppailua parempaa terapiaa ei olekaan !

*aurinkoinen vilkutus Pariisista*

27. elokuuta 2007 klo 12.12  
Blogger Lafayette kirjoitti...

OI! Onko tuo sinun vaatehioneesi?! Pyörryn kateudesta :D

27. elokuuta 2007 klo 16.49  
Blogger Jenni kirjoitti...

Ensialkuun on sanottava, että voi miten mukavaa onkaan saada ihan uusia ihmisiä mukaan kommentoimaan. :)

Elisabet: Kiitos kivasta linkkivinkistä! Pitää käydä tutkailemassa pikimmiten. :)

Maurelita pligaa: Hassua, että olit käynyt kommentoimassa, sillä itse juuri satuin vilkaisemaan sinun blogiasi ensimmäisen kerran viime viikolla! :) Odotahan vain tuon kenkäintosi villiintymistä... Minulla nousujohde alkoi siitä, kun ensimmäisen kerran tajusin laskea kenkäni ja tuolloin niitä oli noin 35 paria. Olen tässä parissa vuodessa ansiokkaasti jo kaksinkertaistanut kenkieni määrän. :D Vilkutuksia takaisin sinne Pariisiin! :) Itse olen ensi viikolla suuntaamassa Brysseliin.

Lafayette: Minulla ei ole vaatehuonetta, mutta tuo on minun eteiseni. :D

27. elokuuta 2007 klo 17.01  
Blogger maria kirjoitti...

Voi, sukulaissieluja ollaan. Aikamoiseksi keräilyksi tämä kenkähimo on jo mennyt! :)

(ja niiden kenkien ohella sitten mekkoja, hiuspantoja..mutta eniten kenkiä.)

27. elokuuta 2007 klo 17.53  
Anonymous Sanna kirjoitti...

Rakastan kenkiä, mutta perherauhan kannalta yritän pitää kokoelmani kohtuuden rajoissa. :D

Tällä hetkellä kaappeihini on karttunut reilu 20 paria kenkiä; kaikki nahkaa tai mokkaa, useimmat kotimaisia, italialaisia tai englantilaisia. Uskoisin, että noin puolet näistä on second hand shopeista. Suhteeni kenkiini on intohimoisen huolehtiva ja usein kiikutankin aarteitani luottosuutarilleni hellittäväksi.

Harrastin tanssia yli 20 vuotta ja olen kohdellut jalkaparkojani todella kurjasti. Minulla on tyypilliset kärkitossuissa kidutetut tanssijan jalkaterät, joten tätä nykyä käytän vain ja ainoastaan kenkiä, joiden kanssa ei tarvitse sadatella. Kokemus on opettanut, että upeat kengät voivat myös olla mukavat. :)

27. elokuuta 2007 klo 19.23  
Blogger Matroskin kirjoitti...

Olen ekaa kertaa blogissasi. Hauskoja kirjoituksia. Ehkäpä monella suomalaisnaisella on sama ongelma kuin minulla: on vaikea löytää sopivia kenkiä, koska jalkaterä on liian leveä (minulla jalat levisivät raskauksissa pysysvästi). Minulla on kyllä paljon kenkiä, osa teinipoikien kenkiä lasten osastolta ja paljon El Naturalistaa, joihin mahtuu leveä räpylä.

Kivointa tietty olisi, jos joku tekisi räpyläjalkaisille somia minnaparikkamaisia kenkiä, ettei tarvitsisi ostaa poikien kenkiä.

27. elokuuta 2007 klo 21.42  
Blogger Jenni kirjoitti...

Maria: Hahaa, sukulaissielujapa hyvinkin. :D Niitä taitaa täältä muotiblogien maailmasta löytyä tämän asian suhteen muutama muukin... ;)

Sanna: Minä kyllä pyrin pyhästi pitämään kengistäni hyvää huolta, mutta saisin kyllä kiikuttaa niitä suutarille useammin. Olen myös huomannut olevani melkoinen kömpelys, ja kompuroin toisinaan kengänkärkiä pilalle. :/

Matroskin: Onpa kiva kuulla, että olet löytänyt blogiini. :) Itsekin piipahdin vierailulla sinun blogissasi tässä joitakin päiviä sitten. Itse asiassa minua vaivaa sama ongelma kuin sinua eli leveä lesti. Jalkani on pieni mutta leveä. Nuorempana minun oli toisinaan vaikea löytää kenkiä leveän lestin takia, mutta ongelma on pääosin kadonnut iän myötä. Kenties lastenkengät olivat kapeampia kuin aikuisten, vaikka kuvittelisi asian olevan juuri toisinpäin. Tiedä häntä. Kyllä silti edelleen joskus törmään kenkiin, jotka eivät sovi kapeutensa takia.

27. elokuuta 2007 klo 22.44  
Blogger Vendeta kirjoitti...

yt lähtee paikkaunta vakavasti vaihtoon ;) Mistä sen muuten tiesit?

28. elokuuta 2007 klo 18.46  
Anonymous Johanna kirjoitti...

Mm, löysin juuri blogisi toisen blogin kommenteista ja miten onnellinen olenkaan löytäessäni tämän! (: ''Mukavaa'' tekstiä lukea (sana unohtui :D) ja ihanan pitkiä nämä postaukset ovat. Suosikkeihin menee. :))

28. elokuuta 2007 klo 20.01  
Blogger Jenni kirjoitti...

Vendeta: No se oli aika helppo päätellä, koska olin saanut mielikuvan, että asut samassa kaupiungissa kuin Salla, jonka kotikaupunki taas oli tullut esille joskus. T: Ulla Taalasmaa :D

Johanna: Voi miten ihana kuulla! :) Toivotan sinut iloisesti tervetulleeksi lukemaan ja kommentoimaan. :)

28. elokuuta 2007 klo 22.03  
Blogger Styledrop kirjoitti...

Kenkiä tuli kesän aikana hakittuavarmaan kolmet parit viikossa, ainakin. Mutta onpahan mistä valita kulloisenkiin asuun. Olen samaa mieltä, että miten jotkut pärjäävät kahdella parilla kenkiä(siis jos on kerran varaa usempaan). Kengät säilyy paljon pidempään, kun niitä on usempia, antaa lempikenkiensä levähtää välillä ja valitsee sään mukaan kengät.mutta ei siinä järkeäkään ole, jos niitä kenkiäon niin paljon ettei niitä ehdi kaikkia pitää, mutta suhtaudun kenkiinkeräily-mielellä:)

29. elokuuta 2007 klo 3.32  
Anonymous Hely kirjoitti...

Kenkien lisäksi hamstraan myös kenkälaatikkoja, kun kerran olen jostain lukenut että kengät olisi parempi säilyttää niissä kuin irtonaisena. Tämä sitten aiheuttaa hämmennystä kanssaihmisissä esim. muuton yhteydessä (eli viimeksi tänä kesänä) kun kukaan muu ei tunnu ymmärtävän kuinka järkevä olen! "Siis säilytetääkö tämäkin kenkälaatikko?!"

29. elokuuta 2007 klo 12.28  
Blogger Jenni kirjoitti...

Styledrop: Minullakin oli kenkien ostelu jossain vaiheessa tuota luokkaa, mutta nyt todellakin on varaa mistä valita. ;) Ja olet oikeassa tuossa, että kenkien pitäisi antaa levätä välillä!

Hely: Minäkin olen kuullut saman jutun, mutta en silti ole säilyttänyt kenkälaatikoita, koska aiemmin säilytystilaa on ollut niin rajatusti. Nyt mahtuisivat kengät kaappeihin laatikoineen, mutta säilyttelen niitä nykyisin vain muovipusseissa.

2. syyskuuta 2007 klo 18.44  
Anonymous Crispy kirjoitti...

Hei. Ihailen tätä sinun blogiasi, ja sinulla on ihan mahdottoman paljon kenkiä. Itse omistan 7 parit kenkiä, kaikki melkein ballerinoja ja mokkasiineja. TArvitsisin juuri myös ne käyttökengät. Luen blogiasi päivittäin aina siinä toivossa että olisi tullut uutta juttua.:)

9. syyskuuta 2007 klo 20.23  
Blogger Jenni kirjoitti...

Crispy: Voi kiitos ihanasta palautteesta. :) Tuollainen kommentti saa kyllä aina hyvälle tuulelle. Blogini oli pienellä paussilla, koska olin reissussa, mutta nyt postauksia taas luvassa tiheämpään tahtiin. :)

17. syyskuuta 2007 klo 22.28  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu