Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Material world

Pupulandia

25-vuotiaan tyttösen pohdintoja tyylistä, muodista, kauneudesta ja sen sellaisesta.

sunnuntai 5. elokuuta 2007

Material world


Sylvian alennusmyynti-tuskailu sai minut pohdiskelemaan vaatteiden materiaaleja. Olen viime vuosina alkanut kiinnittää vaatteiden materiaaliin yhä enemmän ja enemmän huomiota. Kantapään kautta olen huomannut luonnonkuitujen ja tekokuitujen selvän eron: luonnonkuidut yksinkertaisesti kestävät hyvänä kauemmin.

Olen luonut itselleni säännön, jonka mukaan suurimman osan vaatteen kuiduista tulee olla luonnonkuituja ja pyrin noudattamaan tätä sääntöä ostaessani uusia vaatteita. Tekokuitujen ja luonnonkuitujen liitto voi olla hedelmällinenkin. Pieni määrä tekokuituja saattaa tehdä kankaan joustavammaksi tai kauniimmin laskeutuvaksi, joten eivät tekokuidut pelkästään pahasta ole. Olen kuitenkin kokemuksen kautta huomannut, että monet tekokuiduista valmistetut vaatteet nyppyyntyvät, nukkaantuvat ja jotenkin vain kulahtavat valitettavan nopeasti. Keinotekoiset materiaalit myös sähköistyvät ja hiostavat helposti. Minua suututtaa monesti kaupassa, kun näen jo uuden vaatteen olevan kauttaaltaan nukan peitossa. Miksi ostaisin vaatteen, joka on jo myyntihetkellä huonokuntoinen?

Nykyään pyrin siis suosimaan puuvillaa, villaa, pellavaa ja silkkiä. Luonnollisista materiaaleista valmistetut vaatteet saattavat olla kalliimpia kuin synteettisistä materiaaleista tehdyt, mutta ne ovat usein laadukkaampia ja kestäviä. Maksan mielelläni hieman enemmän vaatteesta, joka ei ole ensimmäisen pesun jälkeen käyttökelvoton.

Vaatteen kestävyyteen voi vaikuttaa paljon myös hoitamalla vaatetta hyvin. Vaatteen ikää pidentävät muun muassa seuraavat toimet:

1. Oikeanlainen säilytys
Vaate ei loju mytyssä lattialla, vaan se viikataan kaappiin tai laitetaan henkariin.

2. Puhtaus
Vaatetta ei säilytetä likaisena kovin pitkiä aikoja, vaan se pyritään pesemään mahdollisimman pian likaantumisen jälkeen. Näin lika ja pahat hajut eivät pääse pinttymään. Älä kuitenkaan pese vaatetta liian usein vaan ainoastaan silloin, kun se todella on pesun tarpeessa - myös peseminen kuluttaa materiaaleja. Käytä vaatteille sopivia pesuaineita. Valkoisille pyykeille valkaisevaa pesuainetta ja värillisille pesuainetta, joka ei sisällä valkaisevia aineita. Huuhteluaineen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä se ei sovi kaikille kuiduille.

3. Hoito-ohjeiden noudattaminen
Mikäli vaatteelle on annettu hoito-ohjeita, niitä kannattaa noudattaa. Pesulämpötilaa ja silitystä koskevia ohjeita ei ole painettu lappuihin turhaan.

4. Erityiset hoitoaineet
Esimerkiksi nahkavaate kannattaa aina käsitellä suojaavalla suihkeella ennen käyttöönottoa, koska suihke suojaa vaatetta lialta ja kosteudelta.

Kuva täältä.

Tunnisteet:

7 kommenttia:

Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Hyvät ohjeet olet kirjoittanut vaatteiden huoltoa koskien.

Silkkiä en kuitenkaan kenellekään suosittelisi, vaikka se onkin miellyttävä materiaali. Kallista ja tahriintuu helposti jo vesiroiskeista. Kaikenlisäksi silkin valmistus uhkaa silkkiperhosen tulevaisuutta, jos tällainen tieto ylipäätänsä ketään hetkauttaa.

6. elokuuta 2007 klo 11.43  
Blogger Jenni kirjoitti...

Kiitoksia. Itse en käytä silkkivaatteita kovinkaan paljon, sillä hinta tosiaan on jo aika tuntuva. Minulla on muutama vaate, joissa on hieman silkkiä muiden kuitujen joukossa ja ainakin näissä vaatteissa silkki antaa kankaalle ihanan ylellisen, sileän ja vilpoisan tunnun.

Koska en omista montaa täysisilkkistä vaatetta, en tiedä tuosta tahriintumisesta. Voi hyvinkin pitää paikkansa. En myöskään ollut tietoinen silkinvalmistuksen uhkista silkkiperhoselle. Pitääpä tutustua aiheeseen tarkemmin.

6. elokuuta 2007 klo 13.04  
Blogger äppelblom kirjoitti...

Olen samaa mieltä ja sitä paitsi luonnonkuidut tuntuvat useimmiten myös ihoa vasten mukavemmalta kuin tekokuidut.

6. elokuuta 2007 klo 14.02  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Samaa materiaalisääntöä olen itsekin yrittänyt noudattaa. Satunnaisia virheitä sattuu, mutta onneksi nykyään yhä harvemmin.

Hoito-ohjeisiin kommentoisin, että toivottavasti mahdollisimman moni nuori lukee ne ja ottaa opikseen. Nimittäin oikein säälittää ja harmittaa kun näkee monen muotibloggaajan päivän asu -kuvan taustalla lattialla jättimäisiä vaatekasoja. Eikö äiti ole opettanut miten vaatteita säilytetään vai ollaanko nykyään tosiaan noin välinpitämättömiä?

6. elokuuta 2007 klo 15.18  
Blogger Sylvia kirjoitti...

mulla on toi oikeanlainen säilytys vähän hakusessa ;D

6. elokuuta 2007 klo 15.41  
Blogger Sylvia kirjoitti...

ja jabadaballe:

yksinkertainen vastaus minulla = tilanpuute

toki yritän parhaani, mutta tälläkin hetkellä reissun jäljiltä vaatteet vaan pursuavat matkalaukusta :(

nooo, onneksi en ole vielä liian vanha oppimaan ja samaan isompaa asuntoa parempine vaatekaappeineen! ;)

6. elokuuta 2007 klo 15.43  
Blogger Jenni kirjoitti...

Äppelblom: Pitää todellakin paikkansa, että luonnonkuidut tuntuvat iholla paremmalta. Tekokuidut tuntuvat toisinaan jopa kuivattavan ihoani.

Jabadaba: Minä huomaan nykyään tarkastavani automaattisesti vaatteen materiaalin lapusta ennen kuin edes mietin asiaa sen pidemmälle. Toki joskus tulee sorruttua satunnaiseen halpaan trikoomekkoon tai toppiin, mutta ne ovat enemmän poikkeus kuin sääntö. Mitä hoito-ohjeisiin tulee, toivon että pitäisin itsekin niistä tiukemmin kiinni. Ainoa vaikeuksia tuottava kohta on vaatteiden säilytys, mutta onneksi olen siinäkin parantanut tapojani pikkuhiljaa koko ajan.

Sylvia: Kyllä tuossa asiassa kehittyy, kun vain muistaa kiinnittää siihen huomiota. :) Tilanpuutteen vaivatesssa vaatteet kyllä usein jäävät lojumaan sinne tänne, jos ei ole paikkaa minne laittaa niitä. Minulla on onneksi tämänhetkisessä asunnossani niin ruhtinaallisesti kaappitilaa, etten pääse vetoamaan tuohon syyhyn. :)

6. elokuuta 2007 klo 21.59  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu