Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Maapallon toivot

Pupulandia

25-vuotiaan tyttösen pohdintoja tyylistä, muodista, kauneudesta ja sen sellaisesta.

tiistai 22. tammikuuta 2008

Maapallon toivot

Törmäsin viime vuoden puolella jouluostoksia tehdessäni Globe Hopen tuotteisiin, jotka toki merkkinsä puolesta olivat ennalta tuttuja, mutta en ollut ennen nähnyt niitä myytävän täällä Jyväskylässä. Pidän suuresti firman ekologisesta filosofiasta ja nerokkaalla tavalla hauskasta ideasta, mutta tuotteiden hinnat ovat aina olleet köyhän opiskelijan budjetille hieman liikaa. Ihastelin jouluostosten teon lomassa söpöjä rahapusseja ja kukkaroita, mutta kauhistuin hintalappua vilkaistessani. Mikäli nyt oikein muistan, pikkuruinen vetoketjupussukka maksoi peräti 27 euroa. Vaikka suomalaisesta käsityöstä maksaa mielellään hieman enemmän kuin monikansallisen riistoyrityksen massamuodista, joku raja se on minunkin sietokyvylläni. (Okei, edellinen lause sisälsi hieman tarpeetonta dramatiikkaa. :D)

Globe Hopen perustaja Seija Lukkala on ottanut kantaa hintakeskusteluun perustelemalla korkeamman hinnan syitä. Koska Globe Hope hyödyntää jo käytössä olleita kankaita, leikkaus on huomattavasti hankalampaa kuin uusia kangaspakkoja käytettäessä. Toisaalta tässä on myös etunsa, sillä tuotteista tulee sarjatuotannollakin yksilöllisiä. Globe Hope työllistää vain muutamia henkilöitä ja kaikki tehdään käsityönä (, vaikkakin varsinaiset mallistot teetetään alihankkijoilla) - ja suomalainen työvoima sekä laatu maksaa. Lukkala on sanonut, ettei aio eettisten periaatteidensa takia lähteä Viroa kauemmaksi vaatteitaan valmistuttamaan.


Hyvä on, Lukkalan selvitys asiasta herättää minussa hyväksyvää nyökyttelyä, mutta yhä edelleen 27 euroa pienenpienestä rahapussista on liikaa. Tutkaillessani Globe Hopen verkkokauppaa, huomasin hintojen olevan siellä hieman edullisempia kuin paikallisessa putiikissa. Nettikauppa antoi samantapaiselle pussukalle hinnaksi 23,50 euroa, mikä kyllä sekin on moisesta kangasriekaleesta aika paljon. Toisaalta, paljonko maksavat Marimekon rahapussit? En tiedä tarkkaan, mutta veikkaisin hintojen olevan samoissa lukemissa. Oli miten oli, totesin tuollaisen pussukan olevan aika helppotekoinen. Miksipä siis en virkistäisi hieman uinumassa olevia käsityötaitojani ja tehtailisi rahapussiani aivan itse?!

Pienen pussukan tekemiseen kangasta ei tarvita juuri nimeksikään. Tarvittavan materiaalin löytää helposti kangaskaupan palakorista tai Globe Hopen hengessä kirpputorilta. Loppusummaan kun lisää mitättömät lankakulut sekä vetoketjun tai neppareiden hinnan, se jää taatusti naurettavan pieneksi. :) Lisäksi pussukan voi tehdä juuri itselle mieluisasta materiaalista ja sopivan kokoisena. Rahapussia voi myös tuunata persoonalliseksi esimerkiksi muutamalla hauskalla koristenapilla, kangasväreillä tai vaikkapa pienellä virkatulla koristeella. Tämä on myös mainio, persoonallinen (ja edullinen) lahjavinkki. :)


Kuvat täältä, täältä ja täältä.

Tunnisteet: , ,

20 kommenttia:

Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Itse maksoin marimekon "pussilompakostani" 9 euroa, eli ei kuitenkan ihan samoissa hinta luokissa olla. :D


Itsekin pidän kovasti Globe hopen ideasta ja tuotteista, mutta kovan hinnan vuoksi en kuulu kyseisen yrityksen asiakaskuntaan. :)

22. tammikuuta 2008 klo 10.39  
Blogger Siru kirjoitti...

jos joskus tarvitsisi ostaa pikkupussukka ja jos heiltä löytäisin mieluisan niin sen ostaisin. Laatu on niissä surkeimmissakin kuitenkin riittävää että kestäisi ehjänä loppuelämän niin jos laittaa sitten rahaa hyvään tarkoitukseen niin miksi ei?
yksi baari-ilta vai elinikäinen ystävä?

j*

22. tammikuuta 2008 klo 13.48  
Blogger Jenni kirjoitti...

Rinsessa: Ilmeisesti olen sitten hieman hakoteillä noiden Marimekon hintojen kanssa. :) Olen kaiholla aina katsellut söpöjä pussukoita ja tuumannut olevan liian kalliita, mutta eivätpä nuo ihan niin kalliita taida siis ollakaan!

Juliet: Tuokin on ihan hyvä pointti. Kyllä minäkin ennemmin tuollaiseen pussukkaan sijoittaisin kuin baari-iltaan. :) Mistä tulikin mieleeni, että itsehän en baareissa roposiani kuluta. Joskus muutama vuosi sitten kaverini ihmettelivät, miten minulla riittää rahaa ostella jatkuvasti kaikkea kivaa pientä päällepantavaa ja kenkiä ja laukkuja. No riittäähän raha vaikka mihin, kun hieman priorisoi. :) Omat rahani eivät kulu tupakkaan tai yökerhon baaritiskillä. Ennemmin ostan vaikkapa kauniit uudet kengät, jotka ilahduttavat minua taatusti pidempään kuin yhden illan. Tämän kirjoituksen pointti oli kuitenkin inspiroida ihmisiä tekemään itse. :)

22. tammikuuta 2008 klo 13.57  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Globe Hopella on erinomainen konsepti ja kauniita tuotteita. Mutta, mutta ainokainen sijoitus tähän merkkiin on ollut vähän purkautuvaista sorttia. Onhan tuo kaunis laukku ja materiaalikin on kestävää mutta oletin että noilla hinnoilla saisin myös irtoamattomat napit (koneellinen nappien kiinnitys on niitä pahimpia mokia tälläiseltä "käsityö"-merkiltä imo). Nappi on turvassa oman neula ja lanka rävellyksen jälkeen, mutta tällä hetkellä ketuttaa purkautuva napinläpi. Laatua?

22. tammikuuta 2008 klo 16.24  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Hyvä idea periaatteessa joo, mutta joitakin epäkohtia löytyy. Aikaa sitten festareilla törmäsin armeijalaukkuun joka oli Globe Hopen kassi pienellä GB-kangasmerkillä. En tahdo edes tietää kuinka paljon niinkin suuri kassi oli maksanut, kun armeija ylijäämävarastolta sellaisen saa 3 eurolla. Vähän kiistanalaista 8)

Pikkupussukoita olen kyllä ostamismielessä katsellut.

22. tammikuuta 2008 klo 17.19  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Wadaa, missä päin Jkl:ää myydään Globe Hopea? 20 vuotta Jyväskylässä asuneena en oo vielä kertaakaan törmännyt ko. merkin tuotteisiin täällä päin maailmaa!

22. tammikuuta 2008 klo 17.41  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Viehättävä blogi :)

22. tammikuuta 2008 klo 17.43  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Viehättävä blogi :)

22. tammikuuta 2008 klo 17.43  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Olen jo jonkin aikaa etsiskellyt kivaa pientä pussukkaa, mutta taidan yrittää tehdä itse :o Saa nähdä onko jäänyt mitään päähän ala-asteen käsityötunneilta.. :)

22. tammikuuta 2008 klo 17.55  
Blogger Jenni kirjoitti...

Virta: Kyllä odottaisi noilla hinnoilla laatua saavan. Ikävää, että tuollaisissa asioissa on tingitty, jos halutaan todella antaa mielikuva kotimaisesta laadusta. Laita ihmeessä palautetta firmalle, jos olet pettynyt laatuun!

Ystävällinen hei: Tekstistäni kenties heijastuikin se, että myös minun mielestäni tuotteet ovat ehkä hieman ylihinnoiteltuja. Toisaalta, idea niiden takana on hieno. Itse voisin kyllä sijoittaa Globe Hopen vaatteeseen/laukkuun, jos löytäisin jotakin sellaista, minkä todella haluaisin. Toistaiseksi en ole kuitenkaan törmännyt mihinkään korvaamattoman ihanaan juttuun.

Kaisa: Kauppakadulla sijaitsevassa Ekolossa myydään joitakin Globe Hopen ja Seccon tuotteita. Käyhän tsekkaamassa! :)

Miss S: Kiitos kovasti. :)

Xylitol: Kokeile ihmeessä itse! Neliskanttisen pussukan tekemisen ei uskoisi olevan kovin vaikeaa. Monissa kaupungeissa on muuten sellaisia käsityöasemoita, joissa saa tarvittaessa neuvojakin ammattilaiselta, jos taidot ovat ruosteessa. :)

22. tammikuuta 2008 klo 18.39  
Blogger ami kirjoitti...

voi ei, en minäkään tiennyt että jyväskylässä globe hopea myydään! pakko käydä katsomassa kun viikonloppuna tulee kotiin :) itse haaveilin vuosi pari sitten globe hopen piposta joka oli tehty ruusuhuivista, mutta kun netistä katselin hintoja, niin totesin että huivin metsästäminen ja pipon ompeleminen tulee huomattavasti edullisemmaksi. mutta ideana aivan loistava tuo globe hope! esim makuupusseista toppatakkien teko, itse ei olisi koskaan tullut mieleenkään tuollainen!

(tulipa lauseita! :s )

22. tammikuuta 2008 klo 19.11  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Nuo Globe Hopen vyöt ainakin ovat todella kalliita, ainakin mitä tulee kun lähtötuotetta miettii.. Mustat armeijan nahkavyöt maksavat nettikaupassa n.30€, armeijan ylijäämävarastossa 3€...

22. tammikuuta 2008 klo 20.30  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Eka kerran Glope Hopeen törmätessäni tykästyin moniin tuotteisiin, vaikka yleensä kyseinen kierrätysidea ei oo hirveesti kiinnostanut. Käsistään kätevä tosin tekee monenlaista itse, mutta glope hopella tuntuukin olevan tosi laaja mallisto ja käytetty monenlaisia materiaaleja.

Muuten samoilla messuilla, joilla firmaan tutustuin, oli myös toinen yritys (MakeeDesign.fi), jonka ideaan ihastuin täysin; pussukoita, jotka on tehty erilaisista karkki- ja muiden ruokien kääreistä! Aivan loistavia.
Päädyin sitten ostamaan makaronipussin :) pitkän valitsemisen jälkeen.

22. tammikuuta 2008 klo 23.33  
Blogger Jenni kirjoitti...

Ami: No kivaa, jos tämä tietoisku oli hyödyllinen. :) Ekolon valikoima on luonnollisesti melko pieni, koska putiikki tarjoaa niin monenlaista, mutta kannattaa silti käydä vilkaisemassa. :)

Minna: Tällaista en ole tiennytkään, mutt kuulostaa tosiaan aika kiskurimeiningiltä, jos näin on asian laita!

Saara: Totta kyllä. :) Tällainen konsepti voi innostaa sellaisiakin kierrätysajatukseen, jotka eivät kirpputoreilla kiertelystä välitä. Kiitos muuten mainiosti linkkivinkistä! :) Voisin tuosta vaikka joku päivä vääntää ihan oman postauksenkin...

23. tammikuuta 2008 klo 10.23  
Blogger eliisas kirjoitti...

Tämä on niin suhteellista. Jos miettii esim. design-laukkuja maailmalla, niin kuinkakohan suuri osa hinnasta menee materiaaleihin ja työkustannuksiin. Veikkaan, että se jää myyntihinnasta aika kauas. Tuotteesta maksetaan myös sen antamaa lisäarvoa, mitä se ikinä sitten onkaan. Globe Hopen kohdalla sen on kestävä kehitys ja eettiset toimintatavat. Ehkä nuo hinnat tuntuvat kalliilta, koska olemme tottuneet saamaan kaiken puoli-ilmaiseksi H&M:ltä. Ei kukaan yrittäjä kuitenkaan lähde tekemään hyväntekeväisyyttä ja täytyy muistaa suomalaisen vaateteollisuuden heikko tilanne. Ei kukaan pysty hinnoilla kilpailemaan Kiinassa tuotettua tavaraa vastaan. Silloin kyse ei enää ole hinnasta, vaan tuotteella on joku muu arvo. Kyse ei ole pelkästä pussukasta.

23. tammikuuta 2008 klo 12.16  
Blogger Jenni kirjoitti...

Suna: Juuri näin. Kuten tekstissä totesinkin, suomalainen työ ja laatu maksaa. Jos tuotannon haluaa pitää edes Euroopan sisällä, lisää jo se kustannuksia mainittavasti verrattuna Aasian halpatyövoimaan. Tässä päästäänkin arvokysymykseen, paljonko on valmis maksamaan eettisesti tuotetusta kotimaisesta tuotteesta.

On totta, että jokaisen vähänkään arvostetun firman tuotteita ostettaessa maksetaan myös brändistä. Ihailen suuresti Globe Hopen liikeideaa ja eteenpäin välittämää eettistä ajatusta. Sen vuoksi voi mielestäni jo hieman enemmän maksaakin. Mutta vaikka kuinka kannatan kierrätystä ja ihailen Globe Hopen toimintaa, en silti voi olla ajattelematta, että tuotteet ovat yhä edelleen kalliita. Hyväntekeväisyyttä ei missään tapauksessa tarvitse tehdä, mutta minä teen tässä kohtaa sen valinnan, että tuen kestävää kehitystä omalta osaltani ostamalla mieluisia vaatteita ja asusteita suoraan kirpputorilta tai teen ne itse.

Maksan mielelläni reilummankin summan, jos löydän Globe Hopen valikoimasta jotain sellaista, mikä tuntuu omalta ja maksamisen arvoiselta. Korkeat hinnat saavat kuitenkin harkitsemaan ostoksia aika tarkkaan, jolloin en osta mitään "ihan kivaa" vaan kukkaronnyörini aukeavat vain WOW-reaktion saattelemana. En silti voi välttyä pieneltä vedätyksen maulta, kun olen lukenut tämän postauksen saamia kommentteja esimerkiksi siitä, miten alkuperäiseltä hinnaltaan 3 euron arvoinen vyö on kymmenkertaistanut hintansa Globe Hopen logon saatuaan.

23. tammikuuta 2008 klo 13.18  
Blogger Metsäprinsessa kirjoitti...

Olisipa jänskää päästä vähän tirkistelemään Globe Hopen budjetteja ja tilinpäätöksiä: kuinka suuri %-osuus vaikka tuollaisen pussukan myyntihinnasta on materiaalikuluja tai henkilöstö- ja palkkakuluja? Mikä on markkinoinnin osuus ja paljonko menee jälleenmyyjille? Ja montako prosenttia GH saa pussukasta puhdasta voittoa?

Hm, kuinka vaikeaa yritysvakoilu muka voi olla... ;)

23. tammikuuta 2008 klo 21.28  
Blogger Frei kirjoitti...

Kuluttaja harvemmin muistaa, että siitä 27 eurosta menee jo pelkästään veroihin se 22%! Jälleenmyyjät ottavat myös osansa minkä takia esim. nettikaupan versio on halvempi – nettikaupassa hintaan vaikuttaa tosin myös kuljetus… Niin ja sitten ne ihan perusjutut: työntekijöiden palkat, vakuutukset, työtilojen vuokrat, sähköt, markkinointi ja muut ”pikkujutut” eli siitä hinnasta ei loppujen lopuksi jää montaa euroa, jolla tekisi voittoa.

Kyseinen firma saa kuitenkin allekirjoittaneelta risuja: käyttävät törkeästi hyväkseen työharjoittelijoitaan! Ei ihme että pärjäävät vain muutamalla täysipäiväisellä työntekijällä, kun hyödyntävät erittäin röyhkeästi ilmaista työvoimaa opiskelijoiden muodossa.

24. tammikuuta 2008 klo 9.20  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Laitoin aimmein tuota kommenttia tuosta vyön hinnasta. Toki Globe Hope n tuotteissa täytyy olla katetta materiaalikulujen jälkeen, se on selvää. Luulen tosin, että he saavat armeijalta näitä ylijäämä tuotteita ostettua jollain "könttäsummalla" tuskin yhden vyön hinnaksi tällöin paljon jää.

Mutta tosiaan ei tulisi itse mieleenikään ostaa tuota vyötä Globe Hopelta; saahan sitä itsekin tuunattua, jos haluaa ja tulee samalla kierrätettyäkin. Viime viikolla kävin ensimmäisen kerran elämässäni armeijan myyntipaikassa ja jäi siitä mieleeni tuo vyö, kun meinasin itse sellaisen ostaa..

24. tammikuuta 2008 klo 9.57  
Blogger emmi / NO FASHION VICTIMS kirjoitti...

Kakspiippunen juttuhan tuo on. Periaatteessahan laadusta haluaa maksaa (ei siti liioitellun paljon), mutta jos nämäkin kyseiset yksilöt ovat purkautuvaisia, niin missäs se laatu sitten on. Vain nimessä?

Kyllähän sen ymmärtää, että työntekijöiden palkat on täällä Suomessakin maksettava ja että tuntipalkka on tällöin myös huomattavasti suurempi, kuin Skandinavian ulkopuolella..Silti 27 euroa on mielestäni liikaa, vaikka paljon itse konseptia kannatankin.

24. tammikuuta 2008 klo 13.11  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu