Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Pupulandian Pieni Shoppailuopas

Pupulandia

25-vuotiaan tyttösen pohdintoja tyylistä, muodista, kauneudesta ja sen sellaisesta.

tiistai 15. heinäkuuta 2008

Pupulandian Pieni Shoppailuopas

Viime päivien erinomaisen shoppailuvireen innoittamana päätin julkaista Pupulandian Pienen Shoppailuoppaan. :) Perinteiset neuvot lienevät kaikille tuttuja jo entuudestaan (varsinkin alennusmyynneissä): väärän kokoista ei kannata ostaa eikä myöskään pidä sokaistua edullisista hinnoista ja niiden huumassa ostella vain siksi, että on halpaa. Pupulandian Pienessä Shoppailuoppaassa sen sijaan keskitytään omiin vinkkeihini ja nikseihini, joita noudatan läpi vuoden kierrellessäni kaupoissa ja varsinkin halutessani löytää jotakin ihan uutta ja erilaista.

1. Think outside the box

Sovellan tässä ensimmäisessä ja mielestäni oikeastaan tärkeimmässä kohdassa tuota tuttua, luovuuteen kannustavaa kehotusta. Ihmisillä on usein tapana kangistua kaavoihin ja jumiutua tuttuihin ja turvallisiin toimintamalleihin - tämä pätee monesti myös pukeutumiseen. Huomaan usein itsekin tarttuvani vaatekaupoissa aina samantyylisiin vaatteisiin kerta toisensa jälkeen ja silloin on aika hieman ravistella tottumuksia. Tutun ja turvallisen sijaan kokeile joskus jotakin aivan uutta ja siis nimenomaan jotakin sellaista, a) mitä et voisi missään tapauksessa kuvitella laittavasi päällesi, b) minkä et voisi kuvitella pätkääkään sopivan sinulle ja c) mikä ei tunnu yhtään tyyliseltäsi. Saattaa kuulostaa omituiselta, mutta ennakkoluulottomuus on saanut minutkin tekemään joitakin parhaista löydöistäni ikinä. Tietenkään ei pidä väkisin työntää itseään vaatteeseen, joka edustaa kaikkia vihaamiasi ominaisuuksia, sillä se tuskin tuottaa haluttua lopputulosta. Uuden ja erilaisen rohkea testaaminen voi kuitenkin avartaa mieltäsi (ja vaatekaappiasi) aivan ennennäkemättömällä tavalla! Eikä sovittaminen mitään maksa - parhaimmillaan ja pahimmillaan saat sovituskopissa vain hyvät naurut. :)


2. Värit ovat ystäviäsi

Ihmisillä tuntuu olevan hyvinkin pinttyneitä käsityksiä siitä, mitkä värit heille sopivat/eivät sovi. Todellisuudessa aika monet värit sopivat aika monelle sopivasti yhdistettynä ja annosteltuna. Kukaan tuskin on erityisesti edukseen verhoutuneena kanarialinnunkeltaiseen päästä varpaisiin, mutta pienissä määrissä se voi olla ihastuttava höyste muiden (maltillisempien) värien joukossa. Olin joskus kuvitellut, että väri pinkki ei kertakaikkiaan ikinä voisi sopia minulle, kunnes Pupulandian Pienen Shoppailuoppaan kohdan 1. innoittamana päätin kokeilla jotakin tosi erilaista. Nappasin sovituskoppiin räikeän pinkin paidan ja huomasin suureksi hämmästyksekseni, että sehän itse asiassa sopi aika hienosti. Kuvittelin myös, että haaleanvaaleat värit saisivat minutkin sulautumaan tapettiin, kunnes ihastuin puuterisävyyn ja uskaltauduin kokeilemaan sen väristä mekkoa. Tummanruskeaan ja mustaan yhdistettynä puuteri ei häivyttänytkään minua seinäruusuksi, vaan auttoi luomaan kauniin herkän kokonaisuuden.

3. Koolla ei ole väliä

Joskus kaupassa näkee jotakin ihanaa, mutta omaa kokoa ei löydy. Hyvä on, housuissa oikea koko on aika olennainen asia, jotta pöksyt pysyisivät yllä ja istuisivat, mutta muiden vaatteiden kohdalla ei kannata jumittua tuijottamaan kokolappua liian orjallisesti. Varsinkin paidat, topit ja mekot voivat olla astetta suuremmassakin koossa täysin käyttökelpoisia, joskin ehkä hieman erityylisiä kuin millaisiksi ne on alun perin suunniteltu. Jos kuitenkin vaatteen kuosi tai printti miellyttää, ei kannata tyrmätä sitä suoraan väärän koon takia. Vaikka oma kokoni on yleensä XS tai S, olen ostanut täysin tyytyväisenä myös kokoja M tai L. Tiukaksi tarkoitettu paita voikin olla ihanan löysä tunika tai ihonmyötäinen mekko muuntautuu rennoksi mekoksi vyöllä. Toisinaan koot myös vaihtelevat merkeittäin ja yllättäen vaate onkin aivan sopiva!

4. Näe potentiaali

Moni valittelee, ettei löydä kirpputoreilta ikinä mitään. Erityisesti kirpputorishoppailussa pitää viritellä mieli kokonaan uudenlaiselle taajuudelle, sillä monikaan lumppu ei siellä sekaisessa mytyssä näytä kovin houkuttelevalta. Kiinnitä huomiota vaatteen materiaaliin ja malliin sekä kiinnostaviin kuoseihin ja printteihin. Laadukkaat luonnonmateriaalit kuten villa, silkki, pellava ja nahka säilyvät usein käytössä hyvänä vuosikausia, jos niitä vain hoidetaan oikein. Muista, että vaatteen voi usein värjätä uudelleen, koristella mielensä mukaiseksi, pienentää/suurentaa tai käyttää hyödyksi osana jotakin muuta tuunausprojektia. Lisäksi vöillä ja kuminauhoilla voi tehdä ihmeitä. :) Pelkkä pesu ja huolellinen puhdistuskin voi muuttaa nuhjuisen näköisen tuotteen kuin uudeksi. Hyvin monesti kirpparivaatetta voi käyttää myös alkuperäisestä poikkeavassa käyttötarkoituksessa kuten hametta mekkona, jne.

Vinkit ovat hyvin yksinkertaisia ja noudattelevat itse asiassa melko pitkälti ensimmäisen neuvon viitoittamaa tietä - avainsanoja ovat ennakkoluulottomuus ja luovuus. Pupulandian Pienen Shoppailuoppaan myötä toivotan kaikille ihania ja oivaltavia ostoshetkiä! :)


T: Jenni, joka on tänäänkin ostanut useamman "väärää" kokoa olevan paidan, koska ne näyttivät kivoilta hieman väljempinäkin versioina


Kuva täältä, täältä ja täältä.

Tunnisteet: ,

22 kommenttia:

Anonymous Tiltuli kirjoitti...

Olipas ihanan pirtsakka juttu, tästä aion ottaa todellakin onkeeni, kun seuraavan kerran suunnistan shoppaileen!:) Taustakuviosi on aivan ihana, sopii tähän blogiin kuin nenä päähän!:D

15. heinäkuuta 2008 klo 23.16  
Blogger Idhren kirjoitti...

Loistavia vinkkejä, voin allekirjoittaa tuon ennakkoluulottomuuden täysin :) Samalla kaavalla aikoinani ihastuin pillilahkeisiin ja korkeavyötäröisiin housuihin :D Tosin, aina ei mene nappiin, aina välillä sitä saa peilikuvaltaan nenilleen sen ilkkuessa "mitä sä ajattelit, oikeesti" :D

15. heinäkuuta 2008 klo 23.20  
Blogger Jennu kirjoitti...

Ei voi olla totta! Tänään juuri postasin blogiini jutun onnettomasta kirpparikäynnistäni ja siitä, kuinka mä en vaan löydä sieltä mitään. :D Niin sarkastista - mulla alkoi suupielet kohoilemaan täällä!

Pitää muuten ottaa opiksi tuon ennakkoluulottomuuden kanssa. Voisin ensi kerralla, kun lähden shoppailemaan vetäistä sovituskopissa liilan vaatteen päälle ja katsoa, miltä peilikuvassa näyttää. Pelätään pahinta ja toivotaab parasta!

16. heinäkuuta 2008 klo 0.45  
Blogger Miu kirjoitti...

Loistavia vinkkejä. Allekirjoitan kyllä toimineeni joskus jokaista kohtaa vastaan :)

Tuo värijuttu muuten on hauska, itsekin olen törmännyt moneen väriin, jonka en ole kuvitellut sopivan itselleni, mutta ylläri ylläri, väri ei olekaan ollut paha ylläni :)

16. heinäkuuta 2008 klo 10.56  
Blogger Rosa kirjoitti...

Voin allekirjoittaa jokaisen kohdan itsekkin. Värit, eri koot ja ennakkoluulottomuus... Kaikki olisi voinut tulla mun suusta. Tai näppäimistöstä. :D

16. heinäkuuta 2008 klo 12.02  
Blogger Roosa kirjoitti...

Kiitoksia kirppisvinkeistä, ehkä nyt vihdoin minäkin uskaltaudun sieltä jotain ostamaan ;) Kiva postaus muutenkin,tulin hyvälle mielelle :)

16. heinäkuuta 2008 klo 12.50  
Blogger nana kirjoitti...

Hyviä vinkkejä! :) Kiitos.

16. heinäkuuta 2008 klo 17.37  
Blogger Emmanuelle kirjoitti...

Kiitos kaunis hyvistä vinkeistä. :D

Täytyy ottaa käyttöön Helsinkiin mentäessä. ;)

16. heinäkuuta 2008 klo 21.35  
Blogger ambe kirjoitti...

Todella kiva postaus! Itse liikuskelen aikalailla samoilla linjoilla nuiden niksien kanssa, ainakin yritän. Nykyään saan itseni monesti kiinni juurikin ennakkoluulottomuudesta, ja vuoden aikana vaatekaappini onkin saanut uskomattoman erilaisen ilmeen.


Voisinpa tänäänkin pitää tiiviisti mielessä tämän oppaan kehotukset, jos vaikka vapaapäiväni kunniaksi lähtisin shoppailukierrokselle (:

17. heinäkuuta 2008 klo 11.42  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kivasta postauksesta :) Olen juuri alkanut suunnitella uutta, kunnollista shoppailureissua, täytyy pitää nämä vinkit mielessä ^^

17. heinäkuuta 2008 klo 12.58  
Blogger Mirka kirjoitti...

Oikein mukava pieni shoppailuopas! Olen samaa mieltä, kannattaa rohkeasti katsella ympärilleen ja kokeilla vaikka vain huvin vuoksi joskus jotain erilaista. :)

17. heinäkuuta 2008 klo 13.48  
Blogger May kirjoitti...

Hyvä postaus ! :)

17. heinäkuuta 2008 klo 22.40  
Blogger Mari kirjoitti...

Hyvä postaus, ei aivan sitä perusjuttua. :) Täällä ilmottautuu myös yksi, joka ostelee "vääränkokoisia" vaatteita. :) Tuota ennakkoluulottomuutta sen sijaan pitää vielä treenata. :) Voisit kirjoittaa postauksen, jossa esittelet vielä laajemmin/tarkemmin omia ostoksiasi, jotka olet hankkinut näiden ohjeiden avulla. :)

18. heinäkuuta 2008 klo 7.48  
Blogger Jenni kirjoitti...

Tiltuli: Kiitos. :) Pilkut ja pallot ovat kyllä mieleeni myös pukeutumisessa, joten tausta todella sopii tyyliini. :)

Idhren: Kiitosta vaan! :) Ja sen verran pitää tosiaan osata nauraa itselleen, että voi tyrskähdellä sovituskopissa yksinään. :D

Jennu: No tämähän osui sitten kuin nappi silmään! :D Ennakkoluulottomuus on hieno asia kyllä, mutta liilaa en minäkään päälleni pistäisi edes kokeilumielessä. :D Joku roti!

Miu: No eihän sitä tietenkään aina jaksa niin luova ja kokeilullinen olla. Mutta varsinkin silloin, kun tuntuu, että vaatekaappi pursuilee sitä samaa vanhaa aina vain, niin ennakkoluulottomuus on avainsana ostoksilla. :)

Rosa: Hienoa! Omaat siis samanlaisen ennakkoluulottoman shoppailufilosofian. :D

Roosa: No tuo on kiva kuulla. :) Onnea matkaan kirpparikierroksillesi! ;)

Nana: Kiitos itsellesi. :)

Emmanuelle: Kiitos vain. :) Ja vinkit ovat toki universaaleja, eli toimivat kyllä kaikilla maailman turuilla ja toreilla. ;)

Ambe: Kiitos. :) Kerrohan sitten, löytyikö mitään! ;)

Aaapaaa: Ehdottomasti! :) Esittele sitten tulokset, jos onnistut löytämään jotakin aivan fantastista. :D

Mirka: Minä olen tosiaan kokeillut vähän vaikka mitä tässä matkan varrella ja monen vaatteen kohdalla on joutunut sovituskopissa pudistelemaan päätään kauhulla. :D Mutta muutaman kerran olen huokaillut myös ihastuksesta. :)

May: Kiitos. :)

Mari: Kiitos. :) Ja postausidea on aika mukava - aion toteuttaa! :)

18. heinäkuuta 2008 klo 11.02  
Blogger teetyttö kirjoitti...

Millois tulee alepostaus? :) että saa ihastella mitä löysit

18. heinäkuuta 2008 klo 17.59  
Blogger emmi kirjoitti...

Hyviä vinkkejä! Kiitos,näistä on apua. :)

18. heinäkuuta 2008 klo 20.39  
Blogger Alice kirjoitti...

Sinänsä helpot shoppailuohjeet, mutta tulee nopeasti unohduttua. Kaikki kohdat olivat hyviä, mutta erityisesti ensimmäinen ohje.

Sorrun yleensä ostamaan juuri niitä samanlaisia vaatteita, mitä omistan jo. Yleensä en löydä niitä kaikkein ihanimpia vaatteita, sillä silmät hakeutuvat automaattisesti niihin tuttuihin väreihin ja muotoihin. Ja varsinkin jos yrittää etsiä jotain tiettyä, ja päässä on valmis kuva siitä, millainen vaatteen tulisi olla.

19. heinäkuuta 2008 klo 17.34  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Koolla ei ole väliä sopii ikäväkyllä vain noin päin. Eli minun (kokoa m-l) on ihan turha vetää päälle xs kokoa :D

19. heinäkuuta 2008 klo 20.40  
Blogger MouMou kirjoitti...

Ihana opas! Minä mokaan usein niin, etten osta jotain, mitä ihailen. Sitten se jää häiritsemään ja kun koitan hakea sen, kaikki ovat menneet!:/ Eli heräteostokset kunniaan!;)<3

19. heinäkuuta 2008 klo 21.18  
Blogger Jenni kirjoitti...

Teetyttö: Kiitos. :) Osa alelöydöistäni näkyy jo eräässä aiemmassa postauksessa, mutta enköhän ensi viikon aikana tee juttua uusistakin löydöistä. :)

Emmi: Mukava kuulla! :)

Alice: Uskon, että sama juttu vaivaa aika monia - siksi nämä vinkit onkin hyvä pitää mielessä. :) Meinaa joskus itselläkin unohtua!

Anonyymi: Olet kyllä oikeassa. Liian pieniin vaatteisiin on turha yrittää itseään ängetä. Mutta jos suurempia kokoja on tarjolla, niitäkin kannattaa testata. :)

MouMou: Itse olen vähän liiankin nopea tekemään ostopäätöksiä toisinaan. Harvemmin jään murehtimaan mitään ostamatta jätettyä, sillä jos jotain todella haluan, yleensä sen myös ostan. Tosin nyt kyllä yksi takki ja mekko hieman kaihertavat mieltä... :D Mutta joku roti se pitää olla sentään. Kovin usein en nimittäin viitsi noin sadan euron heräteostoksia tehdä tai kaatuu budjetti alta aikayksikön! :/

20. heinäkuuta 2008 klo 22.37  
Blogger RagDoll kirjoitti...

Totta. Niin usein sitä sokaistuu edulliseen hintaan ja ostaa, vaikka ei vaate täydellisesti istuisikaan. Sinne ne sitten kaapin perälle jäävät.. Olen vasta alkanut sisäistää tuon asian, mutta eikö se niin mene, että virheistä oppii. ;)

21. heinäkuuta 2008 klo 20.51  
Blogger Jenni kirjoitti...

Ragdoll: Pitäisi varmaan itsekin pitää joku blogihuutokauppa, mihin voisin tyrkätä kaikki vikaostokset, jotka ovat jääneet itsellä käyttämättä. :D Vaikka täytyy sanoa, että jotain olen kai oppinut, koska nykyään tulee aika vähän osteltua vaatteita, jotka jäisivät kokonaan käyttämättä.

23. heinäkuuta 2008 klo 21.48  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu