Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Hyvää tekevät vaatteet

Pupulandia

25-vuotiaan tyttösen pohdintoja tyylistä, muodista, kauneudesta ja sen sellaisesta.

perjantai 22. elokuuta 2008

Hyvää tekevät vaatteet


Nykyään on ihan tavallista, että vaatemerkit kampanjoivat hyvien asioiden puolesta ja joidenkin tuotteiden myyntihinnasta osa saattaa mennä hyväntekeväisyyteen. Idea on minusta kaunis ja hyvä, vaikka usein itse kohteelle menevät rahavirrat ovat melko pieniä. Vaikka tuotteiden avulla pyritään auttamaan, kenties pääasiallisen auttamiskeinon ei ole tarkoituskaan olla raha, vaan enemmänkin herätellä ihmisiä tiedostamaan vallitsevat ongelmat. Moni sanoo auttavansa mieluummin laittavansa suoraan summan rahaa jonkun järjestön tilille kuin ostamalla lisää tavaraa, jonka voitoista vain murto-osa menee hyvään tarkoitukseen. Totta tuokin, mutta jos ajatellaan, että aika harva loppujen lopuksi antaa saman rahan suorana lahjoituksena, on kenties parempi ostaa se hyvää tekevä tuote kuin olla osallistumatta lainkaan.Tuttuja kampanjoita ovat esimerkiksi Amnestyn perheväkivaltaa vastustava Joku Raja -kampanja, jonka paidoista tuli lopulta niin suosittuja, että kysyntä ylitti tarjonnan. AIDS:n vastaiseen taisteluun ovat ottaneet osansa ainakin Converse Red-mallistollaan sekä H&M Fashion Against AIDS -paitamallistollaan. Myös rintasyöpää vastaan on taisteltu näkyvästi eri vaatemerkkien toimesta ja jotkut saattavat muistaa kotimaiset mielenterveystyön puolesta puhuvat huumoripaidat.


Uusin bongaukseni hyvää tekevien vaatteiden saralla on ruotsalainen Nudie, joka on hiljattain avannut myös verkkokaupan. Nudie on tehnyt koko olemassaolonsa ajan (vuodesta 2001 lähtien) yhteistyötä Amnesty Internationalin kanssa. Verkkokaupassa myytävien luomupuuvillaisten t-paitojen hinnasta peräti 11 euroa menee lahjoituksena Amnestylle - minusta se on paljon. Se on tuotteen koko hinnasta yli neljännes. Paitojen printit perustuvat YK:n ihmisoikeusjulistuksille ja lukuisat eri taiteilijat ovat osallistuneet kampanjaan olemalla mukana suunnittelemassa paitoja. Jokaisen paidan nurjalle puolelle on myös printattu aiheeseen liittyvä artikkeli, josta ihmisoikeuksiin voi tutustua.

Vinkkailkaa vaikka kommenttiosioon muistakin tällä hetkellä meneillään olevista hyväntekeväisyyskampanjoista! :)Kuvituksena esimerkkejä Nudien paitojen printeistä sekä hieman mieskomeutta iloksenne. ;)

Tunnisteet: ,

7 kommenttia:

Blogger Idhren kirjoitti...

Mahtava kokoelma tuo Nudien! Olen aina pitänyt myös Mentalwearin paidoista ja kokenut, että siinä ollaan monessa suhteessa hyvällä asialla. Syöpä-tuotteetkin ovat erinomaisen hyvällä ja lähipiiriänikin koskettaneella asialla, mutta designit ovat valitettavasti vähemmän khuuleja.

Nudien kokoelmasta erityisen kolahtaviksi koen ainakin sananvapauspaidan (sopii paitsi opiskelemaani alaan myös muuten ideologiaani), sitä seuraavan oikeus kokoontua ja ketään ei voi pakottaa kuulumaan järjestöön -paidan (hoks hoks, mm. lapsikaste), sekä oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin (tautologia :D). Nuo ainakin ottaisin mielelläni omaan kaappiini ^^ Mentalwearin puolelta Ahistaa-paita sopii hyvin entiselle paniikkihäiriöiselle, joka tuppaa stressaamaan ihan kaikesta ;o

22. elokuuta 2008 klo 10.16  
Blogger MouMou kirjoitti...

Kiitos tästä postauksesta. Tykkään blogistasi juuri siksi, että tartut asioihin, joista muut kirjoittavat parilla lauseella!<3

22. elokuuta 2008 klo 12.03  
Anonymous poster kirjoitti...

Tuskinpa on enää voimassa ko. kampanja, mutta pakko silti mainita:

GAPhän kampanjoi jokin aika sitten (ainakin viime vuonna) muistaakseni juuri AIDSia vastaan RED-kampanjallaan. Mm. kampanjan paidoissa luki jokin adjektiivi, johon sana red kuului, esimerkkeinä INSPI(RED), BO(RED) ja TI(RED). :)

22. elokuuta 2008 klo 21.15  
Blogger May kirjoitti...

Hauskoja ovat, ja olen kyllä samaa mieltä lahjoituksista vs. tuotteen ostamisesta. Sitä paitsi tuotevalinnalla tulee samalla mainostaneeksi sitä hyvää asiaa, ainakin joskus, jos siis kyse on esim. juurikin t-paidasta. Myös Amnestylla on ollut nokkelia t-paitoja, muunmuassa eräällekin baarin takana työskentelevälle miehelle bongaamani "not all people behind bars serve drinks".

23. elokuuta 2008 klo 9.57  
Blogger Jenni kirjoitti...

Idhren: Minustakin nuo paidat ovat upeita. :) Pidän myös Mentalwearin paidoista, koska niissä onnistutaan nostamaan vaikea asia esille humoristisin keinoin.

MouMou: Kiitos ihanasta kommentista. :)

Poster: Taisin itsekin joskus kyseisen kampanjan paidasta laittaa kuvan blogiini. :) Luulin vain silloin, että paita oli Conversen, koska heilläkin tuo RED-teema on mukana sloganeissa. :)

May: Tuotapa en varsinaisesti tullut ajatelleeksikaan, että paita yllään samalla kampanjoi hyvän asian puolesta! :) Eli nyt vain kantaaottavia vaatteita ostelemaan. ;)

24. elokuuta 2008 klo 11.13  
Blogger Idhren kirjoitti...

Hei joo! Toi RED-kampanjahan on tuttu mulle siitä, että kuolasin kampanjaan kuuluvaa herkunpunaista iPodia ;> Taitaa vieläkin olla saatavilla.

28. elokuuta 2008 klo 12.47  
Blogger Jenni kirjoitti...

Idhren: Se on kyllä aivan täydellisen värinen se metallinhohtoinen iPod. :)

29. elokuuta 2008 klo 12.22  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu