Maailman parhaat sämpylät
Olen viime aikoina löytänyt jonkun sisäisen kodin hengettäreni kutsumuksen ja laittanut ruokaa, leiponut ja muutenki hääräillyt täällä kotona aivan ennennäkemättömän innokkaasti. Olen jo kauan sitten suunnitellut, että blogissani voisi olla myös pieni ruokanurkkaus, koska olisi kivaa jakaa herkullisia ohjeita muidenkin iloksi. Nyt vihdoin kuitenkin päätin ryhtyä tuumasta toimeen, koska minulla on niin monta mahtavaa ohjetta takataskussa!
Vietin sunnuntaina rauhallista koti-iltaa kynttilöiden valossa tunnelmoiden ja päätin leipoa itse sämpylöitä. En usein ole oikein tykännyt itsetehdyistä sämpylöistä, koska niistä tulee helposti liian tiiviitä ja minun suosikkejani taas ovat pehmeän kuohkeat sämpylät. Onnistuin kuitenkin löytämään ohjeen, jolla myös kotileipuri saa sämpylöistään unelman pehmeitä! Myllyn Parhaan sivuilta löytynyt ohje tulee varmasti käyttöön myös jatkossa. :) Tällä kertaa kodin hengetär hääräili tässä mekossa ja huomatkaa postauksen lopussa myös komeat tohvelini - ei muuten varpaita palele!
Kaurahiutalesämpylät
1/2 l vettä
50 g hiivaa
5 dl kaurahiutaleita
1/2 rkl suolaa
1/2 dl siirappia
n. 7 dl vehnäjauhoja
50 g sulaa voita tai margariinia
Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää kaurahiutaleet. Jätä seos peitettynä lämpimään paikkaan n. 20 min (esim. kulho lämpimään vesialtaaseen). Kun seos kuplii, lisää loput aineet ja alusta pehmeäksi taikinaksi.
Vietin sunnuntaina rauhallista koti-iltaa kynttilöiden valossa tunnelmoiden ja päätin leipoa itse sämpylöitä. En usein ole oikein tykännyt itsetehdyistä sämpylöistä, koska niistä tulee helposti liian tiiviitä ja minun suosikkejani taas ovat pehmeän kuohkeat sämpylät. Onnistuin kuitenkin löytämään ohjeen, jolla myös kotileipuri saa sämpylöistään unelman pehmeitä! Myllyn Parhaan sivuilta löytynyt ohje tulee varmasti käyttöön myös jatkossa. :) Tällä kertaa kodin hengetär hääräili tässä mekossa ja huomatkaa postauksen lopussa myös komeat tohvelini - ei muuten varpaita palele!
Kaurahiutalesämpylät
1/2 l vettä
50 g hiivaa
5 dl kaurahiutaleita
1/2 rkl suolaa
1/2 dl siirappia
n. 7 dl vehnäjauhoja
50 g sulaa voita tai margariinia
Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää kaurahiutaleet. Jätä seos peitettynä lämpimään paikkaan n. 20 min (esim. kulho lämpimään vesialtaaseen). Kun seos kuplii, lisää loput aineet ja alusta pehmeäksi taikinaksi.
Leivo taikina heti sämpylöiksi ja kohota vasta sämpylöinä peitettynä lämpimässä paikassa. Paista 225- asteessa 10-12 min. Parhaimmillaan uunituoreina.
Tunnisteet: I love food, Päivän asut
9 kommenttia:
Ihanat tossut! (Ps. On ihan pakko sanoa -EKA!)
Herkullisen näköisiä kuvia, sekä sämpylöistä että sinusta! :)
Mmm. Melkein tuoksuu tänne asti :) Näyttää ihanan kuohkeilta! Mä haluaisin leipoa enemmänkin leipää itse, mutta en koskaan jaksa panostaa tummaan, vaan tulee tehtyä aina jotain vaaleita täysjyväjuttuja. Ei se ruisleivän teko nyt todellakaan olis niin vaivalloista.
YMMM, herkullisia sämpylöitä. Heti teki mieli käydä laipomaan.
Mulla on kans kauhia leivontavimma, se on tämä talvi:) Parhaat sämpylät saa, kun jättää taikinan sopivan löysäksi, liian jauhoinen taikina tekee ikävän tiiviitä sämpsyjä. Ite tykkään tunkea taikinan sekaan ruisleseita/vehnänalkioita/seesaminsiemeniä ja toki perinteinen porkkanaraaste tai aurinkokuivatut tomaatit passaavat myös:) Nyt pitäs kokeilla kurpitsansiemenillä maustettuja sämpylöitä:)
Oi sitä se ihastuminen teettää!<3 En tiedä miten liittyi asiaan, mutta pitipä sanoa.;) Ihana kynttiläkokoelma, käy hieman kateeksi...
Vaikuttaapa makoisilta nuo sämpylät! :D
Anonyymi: Haha! :D Olit kyllä ihan eka, nimittäin kukaan ei ole minun blogissani tainnut ennen kirjoittaa noin. :D
Sugar Kane: Kiitos, kiitos. ;)
Rva Herttainen: No kiva kuulla, että näyttävät hyviltä muidenkin kuin vain minun silmiini! Itse en ole ruisleipää koskaan kotona tehnyt, mutta leseillä ja kaurahiutaleilla saa noista vaaleistakin leivistä kuitupitoisempia. :)
Shandi: Jauhopeukalot toimiin siis! Tällä ohjeella ei voi epäonnistua. ;)
PupuLihavisto: Tuo taikina jäikin aika löysäksi, mutta jouduin käsiin aika paljon laittamaan jauhoja sämpylöitä muotoillessa, ettei taikina olisi jäänyt kiinni ihan joka paikkaan. :) Ja hyviä ideoita tuli tuossa kyllä sen suhteen, mitä sämpylöihin voi tunkea sekaan. :) Muut olivatkin aikalailla tuttuja, mutta en olisi itse varmaan keksinyt aurinkokuivattua tomaattia (, joka muuten on herkkuani)! :) Myös pellavansiemenet ja auringonkukansiemenet sopivat hyvin leivontaan. :)
MouMou: Hah! :D Niinkö meinaat? No ehkäpä silläkin on osuutta asiaan, jos joku pesänrakennusvietti iskee. :D Yksi noista kynttilöistä on muuten se Ruotsista saatu Frankan kynttilä. :)
Kullanmuru: Ja makoisia ovat! Suosittelen! ;)
Voi, minäkin polttelen sitä täällä!:)
Lähetä kommentti
Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]
<< Etusivu