Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Express yourself - or not

Pupulandia

25-vuotiaan tyttösen pohdintoja tyylistä, muodista, kauneudesta ja sen sellaisesta.

keskiviikko 21. tammikuuta 2009

Express yourself - or not


Vaikka Madonnan uralle on mahtunut niin hittejä kuin hutejakin, se on komea ura. Itse olen seurannut tähden taivalta vaihtelevalla innostuksella jo suunnilleen kahdenkymmenen vuoden ajan - Madonnan The Immaculate Collection taisi olla ensimmäisiä suosikkikasettejani. Tähden viimeaikaiset tempaukset kuitenkin ihmetyttävät...

Lehtien otsikoista päätellen moni muukin on kyllästynyt Madonnan nykyiseen tyyliin esiintyä tavalla, joka ei yleisen käsityksen mukaan oikein sovi enää 50+ ikäluokalle. Älkää käsittäkö väärin, olen aina tykännyt Madonnasta, mutta vaikka miten päin katson rouvan keekoilua, en vain ihan ymmärrä. En ylipäänsä oikein ymmärrä tuota julkkisten nykyistä villitystä riekkua alusvaatteissa musiikkivideoissa ja lehtien kansissa. Tai no, kaipa niitä timmejä kroppia on kiva vilautella, mutta näkyy se kaunis vartalo ihonmyötäisissä vaatteissakin, jos sitä nyt on ihan pakko saada esitellä. Voin vielä jotenkin käsittää parikymppisten pimatsujen tyrkkyilyn, mutta en oikein tajua viisikymppisen tarvetta poseerata haarat levällään tuskin mitään päällään.Äitini ikäinen Madonna on todella näyttävä nainen ja ikäisekseen erittäin hyvässä kunnossa, mutta ehkä olisi aika alkaa käyttäytyä ikäiselleen soveliaalla tavalla. Tuntuu, että Madonna yrittää liian kovasti. Kypsä nainen voi olla hyvinkin seksikäs, mutta itsensä tyrkyttäminen ei ole koskaan viehättävää. Uusimman Hard Candy -levyn kansikuvat saivat minussa aikaan lähinnä puistatuksia.

On myös ilmiselvää, että nykyään kaikki promo- ja lehtikuvat ovat voimakkaasti jälkikäsiteltyjä. Rypyt siloavat kummasti ja löystynyt iho muuttuu kimmoisaksi PhotoShopin taianomaisen voiman alla, eikä siinä sinänsä ole mitään pahaa. Kukapa ei pieniä epäkohtiaan haluaisi korjailla, jos se on kerran tehty noin helpoksi. Muutama päivä sitten nettiin kuitenkin pääsi livahtamaan kuvia, joille tätä silottelua ei ollut vielä ehditty tehdä. On tavallaan lohdullista nähdä, että muovisten mainoskuvien takana on kuitenkin ihan oikea ihminen ryppyineen ja muhkuroineen. Tuntuu omituiselta, että päivitellään keski-ikäisen naisen rupsahtamista, vaikka totuus on, että ilman kauneusleikkauksia harva viisikymppinen näyttää yhtä hehkeältä. Minua henkilökohtaisesti kuvissa häiritsee ainoastaan tuo vaatetus ja omituiset poseeraukset! Omituinen nisti-look ei pue kyllä ketään, eikä varsinkaan keski-ikäistä perheenäitiä. Liekö sitten irstailun takana jonkinlainen ikäkriisi, kun Madonna on kuulemma kieltänyt puhumasta iästään sanallakaan. Toivon kuitenkin, että rouva saisi kriisinsä hallintaan, jotta yleisönkin olisi helpompi arvostaa hänen kypsää kauneuttaan.
Kuvat nettiin lipsahtaneita promokuvia.


EDIT: Jos keski-ikäisen naisen oma näkökulma aiheeseen kiinnostaa, niin yksi sellainen löytyy ainakin täältä ja täältä.

Tunnisteet: ,

48 kommenttia:

Blogger Rva Herttainen kirjoitti...

Heh, ihanan lohdullisia noi pari kuvaa. En olekaan sit ainoa jolla on tota sivumakkaraa ja tietyssä asennossa tulee se kuvottava lommo reiden ja pakaran väliin. Toki se on mulla moninkertainen Madonnaan verrattuna, mutta lohdullista kuitenkin.

Voisi munkin mielestä vähän enemmän olla vaatetta päällä, vaikka Madonna ikäisekseen timmi onkin, näyttää hän mulle enemmänkin sairaalloiselta kuin jotenkin terveeltä.

21. tammikuuta 2009 klo 13.30  
Blogger Salla kirjoitti...

Aamen. Oon täysin samaa mieltä!

21. tammikuuta 2009 klo 13.34  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

No jopas on konservatiivista. Miksi naisen, jonka koko ura perustuu rajojen rikkomiseen, pitäisi nyt ikään kuin alistua? Istua yhtäkkiä muiden sanelemaan muottiin?

Tietysti voisi miettiä mistä moinen inhon tunne "iäkkäämmän" naisen avointa seksuaalisuutta kohtaan kumpuaa? Miksi kolmen lapsen äiti ei saisi keski-ikäisenä(kin) tehdä omalla kropallaan mitä haluaa?

21. tammikuuta 2009 klo 13.42  
Blogger Midinetti kirjoitti...

Mun mielestä noiden kuvien paras anti on retusoimaton Madonna, joka näyttää ihanan inhimilliseltä ilman tasapäistävää photarointia. Nuo asennot ja vaatteet ei oikeastaan mua häiritse yhtään, päinvastoin. Tykkään noista kuvista, sillä ne pistää ajattelemaan.

Nuo kuvat on oikea manifesti siitä, miltä 50-vuotias stara ei missään nimessä "saisi näyttää", ja se on mun mielestä äärimmäisen kiinnostavaa :D.

21. tammikuuta 2009 klo 13.48  
Blogger llaura kirjoitti...

oon ihan samaa mieltä, se menee lähinnä jo säälittäväksi jos 50-vuotiaan pitää yrittää näyttää jatkuvasti ihan yhtä hehkeältä kuin 20-vuotiaat näyttävät. ei siinä tietenkään mitään pahaa ole että 50-vuotiaasta kumpuaa "avointa seksuaalisuutta", viitaten ylempään anonyymin kommenttiin enkä sillä ettei kropallaan saa tehdä mitä haluaa, mutta jatkuva nuoruuden ihannointi ei ole mun mielestä ainakaan ihailtavaa, paljon suuremmat arvostukset kyseinen rouva minulta ainakin saisi kun osaisi itsekin arvostaa omaa ikäänsä.


sitä paitsi, jos Madonna niin suuresti niitä rajoja haluaisi rikkoa, miksi ihmeessä hänen kaikki kuvansa sit täytyy silotella 20-vuotiaan näköisiksi? jos hän TODELLA uskoisi ikäisensä seksuaalisuuteen ja haluaisi rikkoa niitä rajoja niin eikö hän antaisi ikänsä näkyä myös kuvissa ?? en minä rajojen rikkomisena näe siloitettuja kasvoja, sehän on sitä tavallisuutta nykyään ;--)

21. tammikuuta 2009 klo 14.06  
Blogger Salla kirjoitti...

Tuohon anonyymin kommettiin pitää vielä sanoa, että mun miestä ei ole yhtään sen seksikkäämpää jos parikymppinen nainen kekkaloi samalla tavalla alusvaatteissa keikistellen haarat levällään. Mun henkilökohtainen mielipide on, että seksikkyys on jotain ihan muuta. Mutta makunsa toki kullakin..

21. tammikuuta 2009 klo 14.21  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Hyi hitto. Tuollaiset kuteet, noista poseerauksista puhumattakaan ei sovi minkään ikäiselle, ei edes sille parikymppiselle!

21. tammikuuta 2009 klo 15.14  
Anonymous jmmy kirjoitti...

niin´...luulisi että madonna on näitten vuosien jälkeen kyllästynyt tuohon nakuna keikutteluun.

21. tammikuuta 2009 klo 15.38  
Blogger Anna-Maria kirjoitti...

Yllättävän hyvän näköinen hän on ikäisekseen noissa kuvissa! Olisin iloinen, jos minulla olisi tuollainen kroppa ja noin vähän ryppyjä 5-kymppisenä. Mielestäni nuo kuvat on ihan kauniita, eikä asussa ole sinänsä vikaa..samantapaisia kuviahan on muotilehdissä. Tosin niissä eivät yleensä keikistele keski-ikäiset naiset..

Tuota iän häpeämistä ihmettelen suuresti, se tuntuu olevan Jenkeissä jonkinlainan tabu.

21. tammikuuta 2009 klo 15.40  
Blogger Marika kirjoitti...

Allekirjoitan täysin! Itse en ole koskaan ollut mikään Madonna-fani, mutta mitään häntä vastaankaan ei kyllä ole. En itse periaatteessa pidä kategorioinnista "mikä on ikäiselleen sopivaa" sillä ikä on vain numero. Kyllä se kuitenkin on niin, että siinä vaiheessa kun on perhe ja lapset, voi alusvaatekeekoilut jättää nuoremmille. Itse kyllä arvostan muutenkin tähtiä, joilla on vaatteet päällä, huomattavasti enemmän. Heillä on yleensä muut avut kohdillaan.

21. tammikuuta 2009 klo 16.08  
Blogger chérie kirjoitti...

Hyi, Hard Candy-kansikuva on oksettava! Madonna koettaa niin epätoivoisesti näyttää ikäistään nuoremmalta, että näyttää vain vanhemmalta..

21. tammikuuta 2009 klo 16.49  
Blogger Jenni kirjoitti...

Rva Herttainen: Olen kyllä samaa mieltä siinä, että minusta on mukavaa, että näkyy välillä ihan niitä realistisiakin kuvia ja tavalliset pulliaiset näkevät, että siloiteltu pinta on nimenomaan muokattua - rypyt ja muhkurat todellisuutta (, vaikka eipä Madonnalla niitäkään kauheasti ole).

Salla: Olen samaa mieltä ja yritin sitä myös tekstin toisessa kappaleessa ilmentää. Minusta ihan yleensäkin alusvaatteisillaan keikkuminen lehtien kansissa on vähän omituista, jos ei ole ammatiltaan alusvaatemalli. Minusta on paljon seksikkäämpää, kun sitä seksiä ei mainosteta noin alleviivaten kuten nyt esimerkiksi juuri näissä Madonna promokuvissa.

Anonyymi1: Ehkä se sitten on jonkun mielestä konservatiivista, minun mielestäni kyse on lähinnä estetiikasta. Ei Madonnan tietenkään tarvitse alistua mihinkään muottiin, mutta erottua voi muillakin tavoilla kuin esittelemällä haarojaan rivoissa asuissa. Minusta vaatteiden päällä pitäminen ei ole alistumista. :D

Ei keski-ikäisen naisen seksuaalisuus minua inhota, mutta kuten taisin tuossa jo tekstin alkupuolella mainita, niin en ylipäänsäkään ymmärrä tarvetta yletöntä tarvetta esitellä itseään tuolla tavoin. Seksuaalisuutta voi ilmentää aika monin tavoin ja tuo Madonnan tapa on ollut jo monta vuotta melko yksipuolinen, eikä omasta mielestäni erityisen tyylikäskään. Mutta se tietysti on vain minun henkilökohtainen mielipiteeni.

Jokainen saa aivan vapaasti tehdä kropallaan ihan mitä haluaa, mutta en voi mitään ajatukselle, että tuo on minusta jotenkin himpun verran säälittävää. Jos ainoa keino kapinoida ja hakea huomiota on se, mitä noissa kuvissa näkyy, on minusta syytä miettiä, mitä sillä huomiolla oikein edes pyritään tekemään? Kuvittelisin, että Madonnalla fiksuna ja tuohon ikään ehtineenä naisena voisi nimittäin olla jotain hedelmällisempääkin tarjottavaa kuin pitsipikkareiden peittämä haaroväli.

Midinetti: Nostit kyllä esille kiinnostavan pointin. Hauskaa tässä on sinänsä se, että Madonna ei varmasti itse olisi noita kuvia julkisuuteen halunnut. Retusoituina kuvat olisivat vain kauniita kuvia kauniista naisesta hiukan provokatiivisessa asussa ja asennossa - nyt kuvat nostavat esille aika monenlaisia kysymyksiä iästä, naisen seksuaalisuudesta ja siitä, mikä on soveliasta.

Llaura: Fotarin jälkeen Madonna näyttää itse asiassa monesti jopa hehkeämmältä kuin parikymppiset ja onhan sekin ihan kivaa tietysti. Mutta myös minä arvostaisin enemmän, jos rouva ei jatkuvasti yrittäisi näyttää jotenkin ikäistään nuoremmalta. Todella hyvä pointti tuo, että olisi paljon kapinallisempaa esiintyä kuvissa juuri omana itsenään. Itse asiassa veikkaan, että nämä kuvat olisivat herättäneet minussa aivan toisenlaisen kannanoton, jos kuvien olisi ollut tarkoituskin tulla ulos tällaisina. Nyt kuvat ovat vain ikävä lipsahdus, ennen kuin kiiltokuvakuori oli ehditty asettaa paikalleen. :P

Anonyymi2: Tuo on tietysti makuasia, mistä kukakin tykkää. Mutta kallistun sinun kanssasi samoille linjoille.

Jmmy: No sitä minäkin mietin. Tai jotenkin harmittaa, että sitä huomiota pitää hakea tuolla tavoin, kun uskon, että Madonnalla voisi olla paljon kiinnostavampaaki annettavaa.

Anna-Maria: Ehdottomasti Madonna on äärimmäisen hyvännäköinen nainen, myös noissa kuvissa. Ehkä noissa kuvissa karvat nostaa pystyyn juuri se, että tuollaista lookia ei olla totuttu näkemään 5-kymppisen yllä. En usko, että pitäisin tuosta erityisemmin parikymppisenkään päällä, mutta jotenkin nuo kuvat ovat minusta jo vähän irvikuva naisten paineista olla aina vain seksikkäitä ikään katsomatta. Tottakai iäkkäämpikin nainen voi olla seksikäs, mutta tuo ei ole minusta kovin onnistunut tapa tuoda sitä esille.

Marika: Ehkä tuo kategorisointi sen suhteen, että mikä minkäkin ikäiselle on sopivaa, oli tekstissä aika kärjistettyä. Minun silmissäni on vain aika vaikea saada arvostusta, jos tuo on se keino yrittää hankkia sitä. Minä myös arvostan tähtiä, jotka eivät paljastele avujaan joka lehden aukeamilla. Toisaalta, alastomuus tai vähäpukeisuuskin voi olla tyylikästä. Mutta tässä tapauksessa en hyvällä tahdollakaan näe noissa kuvissa mitään erityisen tyylikästä.

Chérie: Minulle tuli kuvista aika samanlainen fiilis. Vähempi yrittäminen tekisi niistä kauniimpia.

21. tammikuuta 2009 klo 17.46  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Musta ainakin on inhottavaa, että nainen noinkin vanhana(?) viittii tehä tollasta. Vaatteet ovat toki sallittuja, vaikka olis kuinka timmi ja mitä tahansa. Kukin taplaa tyylillään, mutta Madonna voisi silti miettiä, mitä esim. hänen pienet lapsensa sanoisivat, jos näkisivät tuollaisia kuvia. Oma äitini on saman ikäinen ja en TODELLAKAAN osaisi kuvitella, että hän suostuisi moisiin kuviin, vaikka maksettaisiin. Mutta jos Madonna tykkää, niin omapahan on ongelmansa.

21. tammikuuta 2009 klo 18.49  
Blogger kullanmuru kirjoitti...

Aikalailla samaa mieltä! Hän on kuitenkin äiti, varmaan häpeäisin jos oma äitini olisi tuollaisiassa asuissa. Hän yrittää olla vain ihan liian kauan supernainen, eikä tunnu osaavan lopettaa!! :o

21. tammikuuta 2009 klo 19.31  
Blogger kullanmuru kirjoitti...

Aikalailla samaa mieltä! Hän on kuitenkin äiti, varmaan häpeäisin jos oma äitini olisi tuollaisiassa asuissa. Hän yrittää olla vain ihan liian kauan supernainen, eikä tunnu osaavan lopettaa!! :o

21. tammikuuta 2009 klo 19.31  
Anonymous Nikkilä kirjoitti...

Mikä nyt kellekin on soveliasta missäkin iässä.. Sitä voisi kuvitella, että yli viisivuotiaan ei tulisi pitää vain vähän pepun alle yltäviä hamosia. Tai että virttyneet t-paidat sopisivat paremmin matonkuteiksi. Tai että 25-vuotiaan naisen olisi jonkun mielestä jo aika pukeutua ikänsä mukaisella arvokkuudella ja luopua farkuista.. ;) Ymmärrät varmaan, mitä haen takaa.

Sivumennen sanoen kaikilla muotibloggareillakin "voisi olla paljon kiinnostavampaaki annettavaa". Ja hehei, niihin niillä onkin, mutta tällä foorumilla he esittelevät vain tietyn puolen itsestään. Ja pitävät tiukasti kiinni omasta tyylistään, vaikka kuinka haukuttaisiin yksipuoliseksi.

21. tammikuuta 2009 klo 20.34  
Blogger Idhren kirjoitti...

Mielenkiintoinen huomio - sukupuoliroolien lisäksi on myös ikärooleja. Sukupuolirooleista ulosmurtautumista ei pidetä pahana - miksi ikärooleista ulosmurtautumista pidetään? Nojoo, toki lapsen on hyvä saada jo kehityksensä puolesta pysyä lapsen roolissa, mutta entäs toisin päin? Mitä haittaa on parikymppisen lailla ketkuttelevasta viiskymppisestä muuta kuin se syvä järkytys, jonka se aiheuttaa niille, jotka ovat tottuneet ajattelemaan viiskymppiset... millaisina?

Vastustan aina muiden tekemisten paheksumista vain siksi, ettei se satu itseä miellyttämään -.- En katso, että osaisin mitenkään oikeuttaa moista ylemmyydentunnetta itselleni. Yritän paheksua vain aidosti haitallisia asioita ja tekoja.

21. tammikuuta 2009 klo 20.43  
Blogger Idhren kirjoitti...

...Muutokset järkyttävät aina ihmisiä, muutoksia totutusta pelätään ja paheksutaan, pidetään epäsopivana. Saman kokivat yksinhuoltajaäidit, myöhemmin lapsia salailematta kasvattavat lesboäidit, transseksuaalit ja muinoin uraa luovat äidit. Kenties, sanotaanko kymmenen tai parinkymmenen, jonkin ajan kuluttua ei ole enää mikään hämmennyksenaihe se, että vanha ihminen ei alistu tavanomaisille käsityksille vanhuudesta ja siihen kuuluvista asioista, vaan on oma itsensä, kaikessa räväkkyydessäänkin.

21. tammikuuta 2009 klo 20.46  
Blogger Jenni kirjoitti...

Viekku: Ehkä nuo suuren luokan julkkikset suhtautuvat alastomuuteen tai vähäpukeisuuteen hieman tavallisia tallukoita vapautuneemmin, mutta kyllä minustakin olisi omituista, jos oma äitini esiintyisi tuolla tavoin pukeutuneena.

Kullanmuru: Niin, ihmiset tähän mennessä ovat varmaan jo saaneet aika hyvän käsityksen Madonnan ulkoisista avuista ilman, että niitä tarvitsee joka välissä noin auliisti esitellä.

Nikkilä: Vai niin. :D No minä nyt en itseäni ihan tuollaiseen maailmanluokan julkkikseen rinnastaisi. Tällä pikkuruisella blogillani nyt ei tässä maailmankaikkeudessa ole kovinkaan suurta merkitystä. Jos nyt oikeasti halutaan pilkkua nussia, niin ehkäpä olisin voinut ton soveliaisuuden osalta valita sanani tekstissä huolellisemminkin. Mutta ehkä sisälukutaitoinen ihminen tajuaa, että kritisoin lähinnä olemattomissa vaatteissa kekkaloimista muiden edessä. Madonnan kohdalla se pistää erityisesti silmään sen takia, että fiksun vaikutelman itsestään antaneen kypsän aikuisen ei uskoisi tarvitsevan tuollaista julkisuutta. On ehkä hiukan eri asia keskustella siitä, onko 25-vuotiaan soveliasta pukeutua farkkuin kuin siitä, onko soveliasta poseerata lehtien sivuilla nännit vilkkuen.

21. tammikuuta 2009 klo 20.52  
Blogger Jenni kirjoitti...

Idhren: Olet varmaan oikeassa. Arvasin kyllä, että tämä postaus herättäisi keskustelua, eikä taatusti pelkästään positiivisessa mielessä. Viisikymppiset hillukoon minun puolestani vaikka alasti, mutta ei se minussa sen enempää kunnioitusta herätä kuin alasti hilluvat kaksikymppisetkään.

Minusta sinänsä on kiinnostavaa, että blogeissa tuntuu olevan hyväksyttyä miltei ainoastaan positiivisten mielipiteiden ilmaisu. Tai jos sen yhden kerran tohtii julkisesti ihmetellä vaikkapa nyt sitten omasta mielestään julkkiksen omituista toimintaa, niin sitä pidetään kovinkin kamalana asiana. :)

Varmasti maailma muuttuu ja se herättää aina aluksi vastarintaa. Ehkä olen konservatiivinen tai vanhanaikainen tässä asiassa, mutta en välttämättä kaikkein kiihkeimmin haluaisi nähdä mummo-ikäisten haarakiiloja lehtikuvissa, samoin kuin en välittäisi nähdä 10-vuotiaitakaan seksikkäissä topeissa.

21. tammikuuta 2009 klo 20.59  
Blogger vzio kirjoitti...

madonnat ja huorat. eiku... madonna. pyhä ÄITI, joka ei ei saa riekkua pikkuhoususillaan, mitä sen muksutkin sanois. koska herrajestas, lapset saa traumoja, jos niille selviää että niiden äipällä on ihan jopa julkinen seksuaalisuus.

musta noi kuvat on rumankauniita ja madden menossa näkyy just joka naisen taistelu ikää vastaan. se ei ole säälittävää - se pistää vihaks ja on liikuttavaa. hyvähän se on nuorten ja nättien naisten dissata rupsahtavia tätejä, jotka muuttuu pikku hiljaa näkymättömiks.

ja sitten kun mä olen viiskymmentä, mä kekkaloin leoparditrikoissa karismaattisesti kypsyneiden 60-kymppisten dressmann-miesten kanssa. ja toivoisin saavani edes omalta sukupuoleltani tsemppausta toimilleni.

21. tammikuuta 2009 klo 21.37  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

'Sovelias' on ehkä maailman tylsin ja inhottavin sana. Madonna on aikuinen nainen ja saa minun puolestani tavoitella seksikkyyttä ihan millaisilla keinoilla tahtoo. Tässä keskustelussa kiintoisaa on, että vedetään äidin rooli juttuun mukaan - mitähän sen lapset aattelee, mieti jos oma äitis ois tollai!!! Miksi on niin, että äitiys merkitsee monille jotakin muottia johon on ahtauduttava, ihan vain sen soveliaisuuden tähden? Tuskin lapsi kuvia katsoessaan ajattelee että hyi hyi onpa äiti tuhma tyttö eihän tuollainen sovi, ellei tällaista ajatusmallia lapsen päähän joku muu istuta. Turha niitä pilttejä on pumpuliin kääriä; äidin pyrkimys seksikkyyteen tuskin muksujen mielenrauhaa kovin pysyvästi järkyttää.

21. tammikuuta 2009 klo 22.26  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

"mutta en välttämättä kaikkein kiihkeimmin haluaisi nähdä mummo-ikäisten haarakiiloja lehtikuvissa, samoin kuin en välittäisi nähdä 10-vuotiaitakaan seksikkäissä topeissa."

Toivot siis niiden mummoikäisten (joihin Madonna viisikymppisenä tietenkin kuuluu) kätkevän sen ilmeisen luonnottoman ja ennen kaikkea epäsoveliaan seksuaalisuutensa visusti neljän seinän sisälle?

Sori kärjistys, mutta tuollainen kuva mulle välittyy.

Niin ja sinuna olisin tyytyväinen siitä, että täällä kommenttilootassa kerrankin tulee ilmi monenlaista mielipidettä. Olet tarttunut aiheeseen joka ihmisiä kiinnostaa ilmeisesti ihan oikeasti!

21. tammikuuta 2009 klo 22.31  
Blogger Honey Junkie kirjoitti...

Oi, kiinnostava aihe! Mä olen tässä kyllä niin eri mieltä, en ymmärrä miksi Madden pitäisi rauhoittua vain siksi ettei ole enää kakskymppinen. Hmm, taidan jatkaa aiheesta oman tonttini puolella :)

21. tammikuuta 2009 klo 23.16  
Blogger Jenni kirjoitti...

Vastaan yhteisesti nyt kaikille viimeiseksi kommentoineille, koska kaikki tuntuivat olevan aika samoilla linjoilla kommenttiensa perusteella.

On toki mukavaa, että postaukseni herättää keskustelua, vaikkakin se on eksynyt alkuperäisiltä raiteiltaan tässä vaiheessa jo aika kauas. Toivoisin kovasti, että sanojani ei mitenkään kohtuuttomasti vääristeltäisi, kuten nyt muutama tuntuu tekevän. Tässä keskustelussa on tunnuttu tekevän aivan suunnaton numero kypsempien naisten seksuaalisuudesta ja heidän oikeudestaan ilmaista sitä, vaikka alkuperäinen blogipostaukseni ei käsitellyt asiaa millään tavalla. En ole siis tekstissäni ottanut minkäänlaista kantaa kyseiseen aiheeseen, joten rivien välistä on turha yrittää löytää piilomerkityksiä, joita siellä ei ole. Kenenkään seksuaalisuus ei ole ollut tämän postauksen aiheena, vaan lähinnä se, millaista julkisuuskuvaa kyseinen pitkän linjan artisti haluaa itsestään välittää. Ihmettelen, miten jotkut näkevät suoran yhteyden Madonnan pitsipikkuhousuista keski-ikäisten seksuaalisuuten.

Miksi seksuaalisuuden tarvitsisi olla jotenkin erityisen julkinen asia? Mitä oikeastaan edes on "julkinen seksuaalisuus"? Onko se sitten sitä, että esittelee pitsialkkareitaan lehtien sivuilla?

Koko Madonnan julkisuuskuvan myytti piilee juuri siinä, että hän on aina onnistunut herättämään keskustelua erityisesti seksuaalisuudesta, ja selvästi onnistunut siinä jälleen kerran. Mutta mitä hän oikeastaan pyrkii viestittämään sillä, ettei edes itse uskalla näyttää ikäiseltään nykyään? Todellisuus on nimittäin aika kaukana siitä siloitellusta naamasta ja vartalosta, jotka promokuvissa komeilevat. Millä tavoin Madonna edes edustaa ikäluokkaansa, jos hänen oma tavoitteensa on antaa itsestään noin 25 vuotta nuorempi mielikuva?

Edustaako pakkomielteinen nuoruuden ihannointi (esim. iästä ei saa puhua ja naama siloitellaan PhotoShopilla muistuttamaan kaksikymppistä) sitten sellaista elämää, jota itse haluaisi elää viisikymppisenä? Idhren kommentissaan mainitsi muutoksen ja sen kuinka sitä aina pelätään. Olisiko nyt kuitenkin niin, että Madonna itse pelkää muutosta pitäessään kiinni "ikinuoren" imagostaan digitaalisen kuvankäsittelyn keinoin? Vai onko tähti itse jäänyt armottoman markkinakoneiston hampaisiin, joka sanelee säännöt, miltä artistin tulee näyttää?

22. tammikuuta 2009 klo 1.04  
Blogger vzio kirjoitti...

mä kavahdin enimmäkseen tota pyhää äitiyttä, mitä täällä promotoitiin joissain kommenteissa. sekä sitä millaiseen malliin näissäkin blogeissa (ei nyt yksinomaan tässä) puhutaan esim. plastiikkakirurgiasta ja jonkun koko ikänsä julkisuudessa eläneen naisen fotoshoppailuista, vaikka samalla markkinoidaan itse sitä ulkonäön ympärillä
pyörivää elämäntapaa.

mä pynttään itsekin (oon niitä pahoja "rusinat pullasta" glamourfeministejä) ja olen tehnyt kompromisseja omatuntoni kanssa näyttääkseni oikealta. näin ollen musta olis aika tekopyhää ruveta kritisoimaan samaa tekeviä ikäsiskoja, joilla se aina pakeneva ideaali on jo täysin saavuttamattomissa toisin kuin nuorella ja nätillä mulla.

en tiedä millä sopivan naisen mallia sais avarrettua mut ei ainakaan kutsumalla säälittäväks niitä, jotka on ideaalien edessä heikkoja. ehkä olis parempi vaikka nostaa esille niitä, jotka ei ole tms.

22. tammikuuta 2009 klo 2.02  
Blogger Anna-Maria kirjoitti...

Uskon, että melkein kaikki ulkonäöstä ja tyylistä välittävät naiset ruutujemme takana tekisimme mitä vaan näyttääksemme nuoremmalta sitten kun ikää alkaa karttua. Käsi pystyyn kenen äidiltä ei löydy ryppyvoiteita kaapista? :D

Olen miettinyt, että jos se minua lohduttaa ja parantaa itsetuntoani, niin voisin ihan hyvin vetää 50-vuotiaana botoxia naamaan tai käydä plastiikakirurgin pakeilla. Mitä se muille kuuluu, jos saan siitä itselleni jonkinlaista hyödykettä? Onneksi geenini ovat sen verran hyvät, että ryppyjä tuskin tulee ennen 60-vuotis päivääni. :)

22. tammikuuta 2009 klo 9.50  
Anonymous nonna kirjoitti...

Niin siis noihan on niitä Madden promokuvia, ei mitään vahingossa vuotaneita. Tällä kertaa joku valkkasi, että kuvat annetaan ulos tommosina, ja kyseessä on mitä todennäköisimmin ollut rouvan ihan oma valinta.

Provokaatiolla se on ennenkin pelimerkkinsä kerännyt, ja tällä kertaa näyttää onnistuvan paremmin kuin vuosiin. Like a Virginin aikoina moni piti Maddee syntisenä ja epäsoveliaana, mutta nythän asia on jo laimennut ihan normaaliksi - ja totisesti toivon, että tyyppi onnistuu lievittämään iäkkäämpiin naisiin kohdistuvia syrjiviä asenteita samalla lailla. Madonna on vienyt feminististä asiaa eteenpäin enemmän kuin moni "vakavammin" otettava älykkö, provosoimalla ihmisiä ajattelemaan asioita uudella tavalla.

Madonna ei mielestäni yritä julkisuuskuvaa vaaliessaan näyttää parikymppiseltä, vaan enemmänkin iättömältä, jatkuvasti uudistuvalta pop-ikonilta. Se, että kuvat on yleensä siloiteltuja on alan standardi joka nousee enemmän yhteiskunnan kuin Madonnan vaatimuksista. Photari on käytössä myös nuoremmille esiintyjille, ja jo ennen photaria järjetön määrä paksua kuvausmeikkiä, jotta ihohuokosten ja kaiken kiillon piilotus onnistuis sitten kuvankäsittelyssä helpommin.

22. tammikuuta 2009 klo 9.56  
Blogger Zepa kirjoitti...

"Miksi naisen, jonka koko ura perustuu rajojen rikkomiseen, pitäisi nyt ikään kuin alistua?"

Madonna ON alistunut. Hän on alistunut siihen hollywoodismiin, että kaikkien (naisten) pitää keinolla millä hyvänsä näyttää max kaksikymppisiltä, oikeasta iästä viis. Madonnalla olisi fyffeä vaikka heittelisi loppuikänsä seteleitä ikkunasta, ne ei lopu - ja ura jonka laista tällä planeetalla ei ole nähty. Hän voisi vain naureskella loppuikänsä kaiken maailman nuoruuspinnistelyille, jotka hänella on VARAA ohittaa ja unohtaa. Mutta sitä hän nimenomaan ei tee - ei valitse toisin, ei ole kapinallinen. Vaan hän alistuu markkinakoneistolle ja nuoruusmanialle.

Olin fani vielä 1990-luvulla. En ole enää.

22. tammikuuta 2009 klo 10.01  
Blogger Jenni kirjoitti...

Lisään tänne vielä Honey Junkien postauksen (http://parasaikavuodesta.blogspot.com/2009/01/whos-that-girl.html)
kommenttiosiossa antamani kommentit, koska sopivat hyvin täydentämään keskustelua:

Ehkä omassa postauksessani sanan sopiva esille nostaminen oli juuri se, mikä ihmisiä ärsytti eniten, ja näin jälkikäteen ajateltuna olisin varmasti voinut valita sanani paremminkin. Provosoinnissa Madonna taitaa tosiaan onnistuu edelleen, olivat kuvat sitten käsiteltyjä tai ei - juuri nuo asuvalinnat esimerkiksi takaavat sen.

Koko elämänsä julkisuuden valokeilassa eläneenä Madonnan suhde omaan itseensä ja ulkonäköönsä on varmaankin aika erilainen kuin tavallisilla "oman elämänsä sankareilla" ja on taatusti kovaa vanheta ja rupsahtaa julkisesti (, vaikkakaan Madonna ei mielestäni ole rupsahtanut, vaan erittäin edustava viisikymppinen). Kuten Llaura täällä on todennutkin, niin minusta vain olisi rouvalta huomattavasti kiinnostavampi ja rohkeampi tapa provosoida esiintymällä esimerkiksi kuvissa juuri ihan omana itsenään eli sellaisena, mitä nuo käsittelemättömät kuvat paljastavat. Vaikka pahoin pelkään, ettei kovin moni osaisi katsoa pintaa syvemmälle ja nähdä sitä, mitä kuvat siinä tapauksessa todella viestittäisivät.

Minä en mielestäni kannata mihinkään kovin tiukkoihin roolimalleihin jumiutumista. Voi olla, että itsekin painan vanhana mummona neonväreissä tai mitä ikinä, mutta kritiikkini kohdistui erityisesti siihen tarpeeseen pyrkiä olemaan seksikäs niin kamalan kovasti ja niin ilmeisellä, jopa hieman tylsällä tavalla. Madonnan kaltaisella älykkäällä naisella kuvittelisi tässä vaiheessa olevan muutakin annettavaa kuin se vilkkuva haarakiila ja siksi olen ehkä hiukan pettynyt, että hän provosoi edelleen samoin keinoin kuin 25 vuotta sittenkin.

22. tammikuuta 2009 klo 10.02  
Blogger Jenni kirjoitti...

Tarkennukseksi nyt vielä tuohon botoxiin ja kauneusleikkauksiin liittyen se, että minun mielestäni ihmiset saavat tehdä itselleen ihan mitä lystäävät. Mikäli Madonnaa on leikelty, se on tehty niin hyvin, etten minä ainakaan sitä näe. Siinä vaiheessa leikkely alkaa minusta mennä sairaan puolelle, kun alkuperäisiä kasvonpiirteitä ei muokatun naaman takaa enää edes erota.

Ymmärrän aivan täysin sen, että ikääntynyt tähti haluaa silotella naamaansa kuvankäsittelyn avulla. Pointti onkin se, että tässä yhteiskunnassa, jossa nainen on naisen pahin vihollinen ja kauneusihanteet ovat täysin epärealistisia, olisi minusta erittäin tervetullutta provokaatiota esiintyä juuri sellaisena kuin on. Madonna nimittäin on niitä harvoja tarpeeksi vaikutusvaltaisia staroja, jotka ehkä oikeasti pystyisivät nostamaan nuo mahdottomat ihannekuvat tapetille ja muuttamaan maailmaa. Se ei tietenkään ole hänen velvollisuutensa tai tehtävänsä. Mutta SE olisi kiinnostavaa. :)

22. tammikuuta 2009 klo 10.02  
Blogger Idhren kirjoitti...

Jenni, haluaisitko sinä itseäsi paheksuttavan? Positiivisuus on kiva juttu, miksi haukkua ja parjata ihmisiä vain haukkumisen ja rienaamisen vuoksi? Jos on jotain oikeaa sanottavaa, se pitää sanoa, mutta minusta on aika kyseenalaista esittää, että ihmisten muottiintunkeminen tai julkkisten pahansuopa arvostelu olisi sitä syvällistä ja vakavaa ainesta, jota (muoti)blogiulttuuri kaipaisi. Tuskin nyt ihan sitä tarkoititkaan, kärjitys -.-

Muotiblogaajat vois pohtia enemmän sitä millaisia muotteja ihmisille asettavat omilla kirjoituksillaan, millaisiin muotteihin tunkevat itsensä ja muut. Siinä olis jo jotain -.-

Kauneuskäsityksistä on tullut epärealistisia, koska naiset eivät anna toistensa olla mitä nämä ovat tai haluaisivat olla. Naiset vaativat toisiltaan tiettyihin malleihin alistumista, täydellisyyttä, siloiteltua ulkonäköä, (ja sitten jos tätä on, syytetään airbrushailusta ja leikkelystä.) ja ties mitä. Naiset ovat itse oma ongelmansa kaikkine sosiaalisine runkkurinkeineen ja naistenlehtineen. Naisia kiinnostaa ylenmääräisesti se mitä muut naiset tekevät ulkonäölleen tai miten he esiintyvät tai jättävät esiintymättä.

22. tammikuuta 2009 klo 10.50  
Blogger Nita-Karoliina kirjoitti...

bongasin sun blogis, mahtava. tuuppa käväsemään mun "luona", eli sivuilla :)

22. tammikuuta 2009 klo 11.08  
Blogger Ocean kirjoitti...

Ei mua oikeastaan häiritse madonnan "vilauttelu", vaikka ei olekaan enää mikään parikymppinen. Se on vaan hänen tyylinsä... tykkää kohauttaa. :) Ymmärrän tosin kyllä, jos toiset ärsyyntyvät...

22. tammikuuta 2009 klo 11.11  
Blogger Christina kirjoitti...

Ihan samaa mieltä olen kanssasi. Madonna olisi paljon kauniimpi jos hän pukeutuisi ja käyttäytyisi ikäiselleen ominaisemmalla tyylillä. Vaikka olisikin yli viisikymppinen niin eihän silloin tarvitse mihinkään mummo-tyyliin vaihtaa todellakaan, mutta eikö olisi tosiaan aika jättää jo nuo paljastelevat asut ja ihan liian photoshopatut kuvat pois.

Ja olen yhden Anonyymin kanssa sitä mieltä, etteivät tuollaiset asut ja poseeraukset sovi yhtään minkään ikäiselle.

22. tammikuuta 2009 klo 11.55  
Anonymous Saara kirjoitti...

Hmm. Mielenkiintoista keskustelua. En yleensä kommentoi blogeja mutta nyt on kyllä pakko kun sorahti niin pahasti korvaan seuraava lauseesi:

"ehkä olisi aika alkaa käyttäytyä ikäiselleen soveliaalla tavalla".

Tsiisus. Kuka sen määrittelee mikä on kuhunkin ikään sovelias tapa? Sinäkö? Mitäpä jos sinulle tultaisiin sanomaan että alapa tyttö käyttäytyä iällesi sopivalle tavalla.

Toivoisin kovin ettei nyky-yhteiskunnassa naiset tuomitsisi toisiaan juuri tuolla tekemälläsi tavalla. Eri asia on jos et muuten vaan tykkää Maddesta, mutta jos syynä on se että ei käyttäydy sillä tavalla kun 50+ naisien odotetaan käyttäytyvän (tai näyttävän), osoitat kyllä mielestäni melkoista kapeakatseisuutta ja arvostelukyvyn puutetta.

Omasta mielestäni esim. kuva, jossa lantiolla näkyy vähän ylimääräistä on rohkea ja hieno ja toivoisin näkeväni sellaisia enemmänkin. Rumalla tavalla kauniita ja kuitenkin paljon realistisempia kuin se, että olisi photoshopattu ne ylimääräiset siitä pois.

22. tammikuuta 2009 klo 12.08  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

"aika alkaa käyttäytyä ikäiselleen soveliaalla tavalla." wtf? mitä se on. leipoa permanentti päässä pullaa. elämmekö me kivikaudella. vanheta arvokkaasti? eikö saa vanheta niinkuin haluaa. puhut kuin mies. ja siis huonolla tavalla.
"en ylipäänsäkään ymmärrä tarvetta yletöntä tarvetta esitellä itseään tuolla tavoin." onko sinulla silti hyväksyttävää ja jopa esteettisesti miellyttävää katsoa seksikkäästi poseeravia naisia mainoksissa ja lehdissä, kun he ovat nuoria!!
mielipiteesi ovat vääriä :)

22. tammikuuta 2009 klo 13.44  
Blogger boom kirjoitti...

Olen kanssasi täysin samaa mieltä. Ei 50-vuotiaan (ja vielä Madonnallahan on lapsiakin huhhuh..) kuulu poseerata provosoivasti haarat levällään mainoskuvissa ja levyjen kansissa. Ei sillä, että parikymppistenkään pitäisi. Uskoisi vaan 50-vuotiaalla olevan enemmän elämän kokemusta kuin kakskymppisellä.

22. tammikuuta 2009 klo 13.51  
Anonymous nonna kirjoitti...

No voi hellanlettas boom, sieltä haaroistahan ne lapsetkin tulee et en kyl ymmärrä miten lapsia saaneen naisen haarat olis jotenkin vähemmän sopivat ku lapsettoman.

Ja Madonnan lapset ovat etuoikeutetussa asemassaan nimenomaan sen takia, että niiden fiksu äiti on tajunnut markkinameiningin ja vilautellut haarojaan niinkin tehokkaasti kuin on, niidenhän luulis nimenomaan olevan ylpeitä bisnesälykkäästä ja lahjakkaasta mutsistaan!

Vois olla paras antaa jokaisen kasvattaa lapsensa itse eikä tuomita tommosella mustavalkosella ninamikkostyylillä "voikamalakunsilläon lapsiakin, eihän tommonen kuulu asiaan".

22. tammikuuta 2009 klo 14.17  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Pakko kommentoida vielä, vaikka kuumin keskustelu onkin varmasti jo laantunut. Olen Jennin kanssa melkolailla samaa mieltä... Miksei aikuinen nainen voisi vain hyväksyä sitä, että jokainen ihminen vanhenee? Eikä siinä ole mitään pahaa, että haluaa näyttää nuoremmalta, mutta eikö mene jo vähän yli jos viisikymppinen yrittää näyttää kaksikymppiseltä. Miksei mieluummin vaikka nelikymppiseltä?

"Arvokkaasti vanheneminen" ei todellakaan tarkoita, että kaikkien tulisi vetää sama permanenttikampaus ja esiliina ylleen ja olla hellan ääressä. Arvokkaasti voi vanheta esim näyttäen nuorekkaalta (kohtuuden rajoissa) ja tuomalla seksikkyyttään esiin jotenkin muuten kuin haarat levällään puolialasti.
-Olivia

22. tammikuuta 2009 klo 15.59  
Blogger Lina kirjoitti...

apua! tossa vikassahan madden rintavarustus näkyy ! ohhoh. näitä on kyllä lohdullista katella, ei kaikki ookkaan niin perfecto mitä muut kuvat antais ymmärtää :-) madonna vois vaan pikku hiljaa tajuta oman ikänsä..

22. tammikuuta 2009 klo 16.04  
Anonymous jii kirjoitti...

hah. valitsit oikein epämadonnamaiset ja huonosti onnistuneet kuvat sitten tuohon :o

mitä sitten vaikka hän on 50, pitäisikö sitä vetää kokohaalari päälle ja soitella panhuilua eikä laulaa omaa musiikkiaan. :(

22. tammikuuta 2009 klo 17.56  
Blogger boom kirjoitti...

nonna: En sitä tarkoittanut, että haarat levällään poseeraaminen sen takia lapsien saamisen takia olisi enemmän 'väärin' kuin lapsettomankaan naisen. Muotoilin ajatukseni huonosti; tarkoitin sitä, että Madonnallahan on lapsiakin ja eikö se olisi ollut jo kauan sitten syy rauhoittua noiden provosoivien kuvien yms. kanssa. Ei minusta ainakaan olisi mukavaa nähdä äitiäni puolialasti jonkun lehden kannessa.

22. tammikuuta 2009 klo 19.06  
Anonymous mums kirjoitti...

Täytyy sanoa, että olen aivan samaa mieltä. Noi kuvatkaan ei ollut mitään edustavia, vaikka timmissä kunnossa Madonna onkin ikäisekseen.

25. tammikuuta 2009 klo 21.52  
Blogger Cat kirjoitti...

Olen ihan samaa mieltä!!!

26. tammikuuta 2009 klo 1.23  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Ihan ekaks haluun sanoa, että muakin karmii toi Madonnan keekoilu koska se todella menee jo överiksi. Ja sen takia et se menee jo niin överiksi, oonkin miettiny että, mitä jos tarkoitus onkin provosoida?
Jos Madonna haluaakin herättää juuri tälläistä paheksuntaa?

Tätä samaa provosointia Madonna on harrastanut ennenkin, joten en yhtään ihmettelisi ja on muitakin artisteja, jotka haluaa vähän herätellä ihmisiä. Lady Gaga on toinen hyvä esimerkki. Kaikki on varmaankin nähnyt sen Just dance -videon leluvalas-kohtauksen, jossa lady Gaga hinkkaa itseään valasta vasten. Senhän ei missään tapauksessa ole tarkoitus olla seksikästä, vaan kyllä se on satiiri mtv-videoiden vähäpukeisille keikuttelijoille.

2. helmikuuta 2009 klo 22.00  
Anonymous http://kukkokaapeli.wordpress.com/ kirjoitti...

Anna-Marian kanssa olen samaa mieltä. Sääli, että Madonna häpeilee ikäänsä, eikä käytä sitä oikealla tavalla hyväkseen. Ihania kuvia joka tapauksessa nämä. :)

1. kesäkuuta 2009 klo 18.05  
Anonymous gana kirjoitti...

tarvitseeko taas liioitella?
madonnan kohdalla kritisointi johtuu ennen kaikkea tuosta retusoinnista, hänhän on suuren julkisuuden ihminen ja monille roolimalli. onko teidän madonna-fanien mielestä todella tällainen valtava vanhenemisen pelkoa lietsova siloittelu toivottavaa?
madonna on kontrollifriikki jolle ajatus vanhenemisesta näyttää olevan ylivoimainen, mitä enemmän ikää kertyy sen nuorempia poikia pitää katsella ja saada käskytettäviksi. surkuhupaisaa madonnan kohdalla on se, että yrittäessään tavoitella (kuvankäsittelyohjelmien luomilla illusioilla) ikuista nuoruutta hän vaikuttaa kehitystasoltaan olevan todella nuori ja kovin epävarma itsestään ja riittävyydestään omana itsenään.

ja juu, rikkoohan madonna jotain rajoja pukeutumisellaan, mutta eipä hän ole ensimmäinen tai ainoa sillä asialla, ihan täällä kotosuomessakin löytyy vaikka aira samulin... pukeutuminen on parhaimmillaan itseilmaisua enkä itse katsoisi pahalla vaikka lähemmäs kuusikymppinen äitini pukeutuisi kuin madonna, jos se tekisi hänet onnelliseksi.

mitä tässä siis sanon: uskaltakaa olla omia itsejänne! pukeutukaan juuri niin kuin tuntuu sopivalta ja rakentakaa vaikka hiekkakakkuja pihalla 50-vuotiaina. mutta kuvien retusoinnilla ja siloittelulla ei ole mitään sijaa itsenään olemisen rohkeudesta ja ylpeydestä =(

"Kaikki on varmaankin nähnyt sen Just dance -videon leluvalas-kohtauksen, jossa lady Gaga hinkkaa itseään valasta vasten." itse asiassa, en ole. eikä kiinnosta ;D

27. heinäkuuta 2009 klo 23.53  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu