Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Mistä on pienet paidat tehty?

Pupulandia

25-vuotiaan tyttösen pohdintoja tyylistä, muodista, kauneudesta ja sen sellaisesta.

lauantai 13. kesäkuuta 2009

Mistä on pienet paidat tehty?


Olen viime vuosien aikana alkanut kiinnittää paljon huomiota ostamieni vaatteiden laatuun. Joku kyseli kysymyspostauksen yhteydessä, että mikä olisi syy, joka saisi minut jättämään muuten täydellisen vaatteen kauppaan. Raha on tietysti yksi tekijä, jolla on valitettavasti aika iso merkitys. Jos hintalappu näyttää liian suurta numeroa, vaate jää auttamatta kauppaan. Mutta jos mietitään ihan itse vaatteen ominaisuuksia, kiinnitän nykyään todella paljon huomiota siihen, millaisesta materiaalista se on valmistettu. Vaikka vaate olisi miten täydellinen, se jää kauppaan, jos tuotetiedoissa olevat materiaalit eivät miellytä.



Suosin ehdottomasti vaatteissa luonnonkuituja ja luonnonmateriaaleista tehtyjä muuntokuituja, jotka hengittävät ja kestävät paremman näköisinä pidempään. Kohtasin tällä viikolla kaupassa kuitenkin mielenkiintoisen ongelman. Sovittelin erästä paitaa, mutta tuotetietoja tarkastellessani törmäsin materiaaliin, josta en tiennyt, mitä se on. Kaikki oudommat nimet kalskahtavat korviini välittömästi tekokuiduilta, joten halusin tarkistaa asian. Myyjä ystävällisesti otti asiasta selvää ja printtasi jonkun paperinkin minulle, jossa arvoituksellisen kuidun alkuperää valotettiin. Oudosta nimestään huolimatta materiaali olikin muuntokuitua, jonka ominaisuudet vaikuttivat erittäin positiivisilta. Paita lähti tyytyväisen asiakkaan matkaan (esittely seuraa myöhemmin) ja kotona asiaa tarkemmin tutkiessani huomasin, että itse asiassa kyseisen kuidun valmistus on huomattavasti ekologisempaa kuin monen luonnonkuidun!



Ryhdyin innostuneena tutkimaan erilaisten kuitujen alkuperää ja hämmentyneenä totesin, että olen ollut monenkin materiaalin suhteen ihan väärässä tähän asti. Minulle selvisi vasta viime syksynä, että esimerkiksi viskoosi ei olekaan tekokuitu, vaan selluloosasta jalostettu muuntokuitu. Nyt netistä löytyvää opasta selaillessani sainkin tietää, että esimerkiksi lyocell ja modaali ovatkin muuntokuituja ja rami peräti luonnonkuitu. Olen aiemmin vain luullut kaikkia mainittuja tekokuiduiksi, kun en ole tiennyt niistä mitään. Voin jatkossa katsella tuotelappuja jälleen aivan uusin silmin, kun tiedän materiaaleista sekä niiden valmistuksesta ja ominaisuuksista nyt paljon enemmän. :) Suosittelen lämpimästi muitakin tutustumaan kuituoppaaseen ja miettimään myös valmistusmateriaaleja ostospäätöstä tehdessä. Kuinka paljon materiaali vaikuttaa sinun ostopäätökseesi?




Eläinperäiset luonnonkuidut
  • lampaan villa
  • alpakka
  • angora
  • mohair
  • kameli
  • kashmir
  • laama
  • naudankarva
  • silkki

Kasviperäiset luonnonkuidut
  • puuvilla
  • kapokki
  • pellava
  • hamppu
  • juti
  • rami
  • sisali
  • manila
  • tupasvilla
  • kookos
  • bambu

Muuntokuidut
  • viskoosi
  • modaali
  • kupra
  • lyocell
  • asetaatti
  • triasetaatti
  • paperi

Synteettiset kuidut
  • polyamidi
  • aramidi
  • akryyli
  • polyesteri
  • klorokuitu
  • polypropeeni
  • elastaani


Tunnisteet:

14 kommenttia:

Blogger Girzi kirjoitti...

olipas kivan informatiivinen postaus:) pitää varmaan alkaakin tarkkailla materiaaleja enemmän.. nyt kuin luin noita listojasi, niin huomasin omien vaatteideni olevan suurimmaksi osaksi tekokuiduista tehtyä eli ei hyvä homma! mutta hinta on valitettavasti itselläkin se suurin tekijä, jos ostan vaatteita, vaikka eihän ne halvat lumput kestäkään kovin pitkään ja kulahtavat muodottomiksi jo muutaman pesun jälkeen. Onneksi kirppiksiltä löytää hyvälaatuisia vanhoja vaatteita halvalla:)

13. kesäkuuta 2009 klo 10.24  
Blogger marianne kirjoitti...

Tosi hyvä aihe! ;) Itse kyllä välitän mistä vaatteeni ovat tehty, mutta en jaksa ikinä tarkistaa sitä niistä lapuista vaan ajattelen, että jos tuote näyttää ja vaikuttaa luonnokuidulta/tuntuu hyvältä päällä ja voisin arvella sen olevan hyvälaatuinen (:D) niin eiköhän se ole! Kyllähän kaikki tietää että ginan ohuet topit ym. menevät heti rikki, kun ne VAIKUTTAVATKIN niin haurailta ;))

ps. käykää katsomassa blogini! :))

13. kesäkuuta 2009 klo 10.26  
Blogger Tiinatar kirjoitti...

Oho, mä olen pitänyt viskoosia ihan tekokuituna ja ihmetellyt vaan, kun pari viskoosipaitaa tuntuu niin hengittäviltä ja hyviltä.

13. kesäkuuta 2009 klo 13.04  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Tämä oli kiva postaus, materiaalihullu kun olen. :D Perittynä isoäidiltäni. Hän on hirveän tarkka että mitä paidoissa ei saa olla ja mitä saa. Tekokuidut on suuri nounou! No, minä tietysti opin tämän kaiken häneltä.

Materiaalit onkin mielestäni hyvin tärkeitä ja olenkin kiitollinen että mummuni on ollut niin "materiaalitietoinen", koska sitä kautta minäkin olen. Muuten minulla ei olisi varmaan mitään hajua mistään! Hyvät materiaalit maksaa, ja se on tosi asia. Harvoin halvalla saa hyvää (no, tästä voisi kirjoittaa jo oman tarinan). Suosittelen jokaiselle satsamaan laadukkaisiin materiaaleihin, eli laadukkaisiin vaatteisiin. Ne kestää!

Omassa kaapissani on tekokuituja erittäin vähän. Paitsi muutama takki on polyesteriä, mutta sekin on laadukasta polyesteriä, niitäkin kun on niin monenlaista.(Takin merkki Boomerang) Yleensä tekokuidut on todella hiostavia, sillä monia tekokuituja jalostetaan mm. muovista.

Mutta materiaalilappu katsotaan AINA ennen kuin ruvetaan herättämään vaatekappaleelle toivoja että pääsisi kassalle asti! :D

13. kesäkuuta 2009 klo 13.33  
Blogger Valeria kirjoitti...

Hmm, en oo itte ikinä tutkinut materiaaleja, nyt vois ehkä vähän tarkemmin katsoa kun tuli kivat listatkin :) Mutta tosiaan, kyllä sen yleensä ihan käpälöinnillä tuntee onko kangas hyvää vai ei.

Kerrankin olin etsimässä mustaaa ohutta neulemekkoa. Löytyi Mexxiltä (80e) ja H&Mstä (25e). Mexxin kalliimpi mekko lähti kotiin. Halvempi mekko tuntui lähinnä tiskirätiltä verrattuna kalliimpaan. Näppituntumalla mennään yleensä.

13. kesäkuuta 2009 klo 13.50  
Anonymous Katariina kirjoitti...

Materiaali vaikuttaa todella paljon! Olen etsinyt sopivaa neulemekkoa syksyksi ja talveksi, mutta en löytänyt vielä. Useasti käy niin, että löytyy malliltaan ym. täydellinen yksilö, mikä istuu ja hintakin kohtuullinen. Mutta vilkaisu tuotelappuun saa jättämään neuleen rekkiin: 100% akryyliä tai 50% polyester 50% viskoosi.

Kävin jopa kerran purnaamassa harmitustani löydettyäni täydellisen 80e Mexxin neulemekon. Kassatäti kuunteli hämmentuneenä tilitystäni että miksi tähän hintaan ei voi olla jo jotain kunnon materiaalia, miksi aina muovia?! En ostanut mekkoa edes alesta, josta sen olisi saanut -50% kun harmitti niin vietävästi materiaali...

13. kesäkuuta 2009 klo 13.57  
Blogger marsu kirjoitti...

Hyvä postaus :)

Ostan vaatteita aika harvoin, koska pidän laadukkaista vaatteista ja asennoidun vaatteiden ostoon niin että tulen pitämään kyseistä vaatetta useamman vuoden ajan. Jos jokin vaate miellyttää silmääni ja harkitsen ostoa, niin yleensä tsekkaan ensin seuraavat asiat:

1) Valmistusmaa
(mielellään suomalaista tai pohjoismaissa suunniteltua ja tuotettua, jos ei ole mahdollista niin mielellään euroopassa tehtyä. jos vaate ei ole euroopassa tuotettu niin silti voin ostaa sen, jos vaate on fair trade:na tuotettu.Esim. kašmiria ei saa euroopasta koska kašmirvuohia ei asustele kuin aasiassa, mutta kašmiristikin on fair trade-versioita kuten Khandro:n neuleet.)

2) Hinta
(suomalaiseen ei ole aina varaa, mutta eurooppalaiseen melkein aina ja jos ei, niin olen ilman.)

3) Materiaali
(mielellään luonnonkuituja ja materiaaleja jotka eivät vaadi kemikaalista/kuivapesua. turkiksia en suostuisi koskaan laittamaan päälleni, joten niihin silmäni ei juuri osukaan.)

13. kesäkuuta 2009 klo 14.08  
Anonymous Jemma kirjoitti...

Loistava postaus. Itse suosin luonnonkuituja, joukkoon kuitenkin kelpuutan toisinaan muutaman prosentin joustoa tuomaan esim. elastaania, jos vaate joustavuutta vaatii.

Luonnonkuidut tuntuvat päällä niin paljon tekokuituja miellyttävämmältä. Etenkin huiveissa käytetään usein esim. polyesteria, siinä on kyllä sitten käyttömukavuus kaukana.

Totta kai, laadukkaammista materiaaleista joutuu keventämään kukkaroaan enenmmän, mutta usein kuitenkin hintaerot voivat olla olettuja pienempiä, kunhan vain on tarkkana. Itse olen tarkka myös pesumerkinnöistä.

13. kesäkuuta 2009 klo 15.04  
Blogger Inka kirjoitti...

Tsekkaan aina materiaalin, 100% akryylia oleva neule jää satavarmasti kauppaan. Akryyli on ihan kamalaa: hiostavaa, ei lämmitä kuitenkaan kylmällä, nyppääntyy todella nopeasti, näyttää ja tuntuu yleisesti huonolta... Viskoosikaan ei ole lempparini, sekin menee usein nopeasti huonoksi :(

13. kesäkuuta 2009 klo 17.02  
Blogger Marika kirjoitti...

Todella mielenkiintoinen postaus! :) Itse kiinnitän yleensä aika vähän huomiota materiaaliin, mikä on kyllä harmi. Vihaan kaikkein eniten sitä, että lempivaate alkaa osoittaa haurastumisen merkkejä huonon laadunsa vuoksi. Nykyisin tosin katson aina välillä tuoteselostetta ja erityisen onnellinen olen, jos löydän puuvillaa tuotteesta. Se kun on vain niin ihanaa ja pehmeää. Ja yleensä kestääkin hieman paremmin.

13. kesäkuuta 2009 klo 17.21  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Pitää myös muistaa että materiaali yksikseen ei tee laatua. Puuvillaakin on huonolaatuista. Monesti jonkin tekokuidun lisäys luonnonkuidun sekaan lisää materiaalin kestävyyttä. Ja muutamanprosentin lisäys elastaania ei materiaalia huononna vaan lisää käyttömukavuutta. Ainakin Lycra on laadukasta elastaanikuitua.

Tietysti myös materiaalin sidos vaikuttaa käyttömukavuuteen ja kestävyyteen.

13. kesäkuuta 2009 klo 17.24  
Blogger Valeria kirjoitti...

katariina, ettei vaan samasta mekosta puhuttais? :D mä en tosiaan materiaalia tutkinut, mutta näppituntumalla vaikutti paremmalta ku muut lumput. ja hyvin on kestäny kohta vuoden verran käyttöä :)

14. kesäkuuta 2009 klo 0.08  
Blogger Jenni kirjoitti...

Girzi: Kiva, että postauksesta oli iloa. :) Kannattaa oikeasti katsella niitä materiaaleja ostopäätöstä tehdessä. Monista halpaketjuistakin saa ihan laadukkaista materiaaleista tehtyjä vaatteita, kun vain osaa vähän katsoa. Toki laatu usein maksaa, mutta minä olen onnistunut löytämään tosi kestäviä ja hyviä vaatteita edullisestikin - osaksi juuri sen takia, että tsekkaan aina sen materiaalin ennen kuin ostan yhtään mitään. Pieni määrä tekokuituja ei usein haittaa ja voi parantaa vaatteen käyttömukavuutta, mutta voisin sanoa omalla kohdallani, että harkitsen jo vakavasti vaatteen kauppaan jättämistä, mikäli siitä on 30% tai enemmän tekokuitua (ja mitä tekokuitua, koska niissäkin on eroja). Mutta on itsellekin kivempi, kun rahat eivät mene hukkaan ensimmäisessä pesussa kulahtaneiden lumppujen takia. :)

Marianne: Kiitti! :) Olet kyllä siinä oikeassa, että usein laadukkaat materiaalit erottaa jo näppituntumalla. Mutta itse koen parhaaksi aina varmistaa asian, jotta ei tule vikaostoksia. :)

PinkSircus: Haha. :D Minullekin tuo tosiaan selvisi vasta joskus viime syksynä ja sen jälkeen olen nähnyt viskoosivaatteet ihan uusin silmin. :) Ihana materiaali!

Teresa: Hauskaa, että olet perinyt isoäidiltäsi tuollaisia viisauksia. :) Tottahan se on, että laadukkaista materiaaleista tehdyt vaatteet kestävät paremmin. On vähän rahojen heittämistä hukkaan ostella tekokuiturättejä, jotka kestävät vain pari käyttökertaa. Tietenkään pienet määrät tekokuitua vaatteissa eivät välttämättä huononna laatua, vaan saattavat jopa parantaa käyttömukavuutta (esimerkiksi elastaani). Mutta prosenttiosuuksien pitää olla kyllä tukevasti luonnonkuitujen ja muuntokuitujen puolella. :)

Valeria: Onpa mukava kuulla, että onnistuin tällä tekstillä vähän herättelemään materiaali-tietämättömiä. :) Olen varma, että pieni kuitutarkkailu tekee sinustakin paljon tyytyväisemmän kuluttajan. Näppituntuma on hyvä mittari noin lähtökohtaisesti - huonolta tuntuvaa kangasta en rupea edes tutkimaan tarkemmin. Mutta yleensä tarkistan tiedot vielä lapusta varmuuden vuoksi. :)

Katariina: Akryyli on kyllä sellainen tekokuituhirvitys, etten heti toista keksi. Se on uskomattoman huono ja epäkäytännöllinen materiaali, joka hiostaa muttei lämmitä ja menee huonoksi usein jo ennen ensimmäistä pesua. :/ Minuakin monesti harmittaa tosi paljon, jos löytyy malliltaan täydellinen vaate, mutta materiaali on huonoa. :(

Marsu: Kiitos. :) Kommentissasi tulikin hyvää täydennystä omaan postaukseeni! Itse pyrin suosimaan suomalaista ja eurooppalaista, mutta varsinkin pienemmällä budjetilla se on nykyään aika haastavaa, kun kaikki tehdään jossakin kaukomailla. Onneksi kirpputoreilta saa paljon suomalaistakin alkuperää olevia vaatteita. :)

15. kesäkuuta 2009 klo 8.35  
Blogger Jenni kirjoitti...

Jemma: Minäkin toki kelpuutan pieniä määriä tekokuituja vaatteisiini, koska tosiaan esimerkiksi elastaani lisää usein käyttömukavuutta huimasti. Olisi vaikea edes kuvitella enää farkkuja ilman ripausta elastaania. :) Minä olen onnistunut löytämään aika edullisesti laadukkaitakin vaatteita, mutta olen usein haukkana liikenteessä alennusten aikaan ja pengon esimerkiksi halpaketjujen tuotteet todella huolellisesti läpi. :) Esimerkiksi H&M:n Trend- ja designer-mallistoissa on yleensä vähän laadukkaampia materiaaleja, joten pyrin suosimaan niitä. Vaikka luomupuuvilla ekologisuudesta on ollut keskustelua, niin itse koen useampien luomuvaatteiden omistajana, että se on materiaalina paljon mukavamman tuntuista ja kestävämpää kuin peruspuuvilla. :) Ja tosiaan, hyvä huomio tuo pesumerkintä-juttu! Olen pari kertaa jättänyt vaatteen kauppaan myös siksi, että se onkin ollut jotenkin todella epäkäytännöllinen puhdistuksen kannalta.

Mirell: Totta, akryyli on aivan kammottava materiaali. En oikein edes käsitä, miksi siitä valmistetaan vaatteita alkuunkaan. :/ Olen huomannut viskoosivaatteissa isoja eroja. Toiset kestävät tosi hyvin ja toiset nyppääntyvät nopeasti, joten veikkaan että niissäkin on valmistuksesta riippuvia laatueroja samoin kuin esimerkiksi puuvillassa. Viskoosin kanssa olen yleisesti ottaen varovainen ja pyrin välttämään esimerkiksi sitä, että laukku hankaisi viskoosimekon helmaa. Tuolloin kangas nyppyyntyy helposti. Mutta käyttömukavuudeltaan viskoosi on kyllä pehmeytensä ja hengittävyytensä kannalta huippuluokkaa. :)

Marika: Kannattaa jatkossakin seurailla tuotetietoja, niin ei tule pettymyksiä vaatteiden kestävyyden suhteen niin helposti. Puuvillan laadussakin on isoja eroja, kuten anonyymi kommentoija totesi. Halvan puuvillan kuidut ovat lyhytsyisempiä, jolloin kangas nyppyyntyy helpommin. Mutta pidä silmällä juuri noita luonnonkuituja ja muuntokuituja, niin vaatteet varmasti ovat parempilaatuisia kuin synteettisistä kuiduista valmistetut. :)

Anonyymi1: Totta tuokin. Halpaketjujen puuvilla on usein juuri sitä lyhytsyistä, joka nyppyyntyy helposti, mutta olen kyllä löytäny edullisestikin laadukkaita puuvillavaatteita. :) Ja tosiaan, eivät pienet määrät esimerkiksi joustoa lisäävää tekokuitua vaatetta huononna, mutta jos tekokuidun määrä alkaa mennä yli 30 prosentin, meikäläinen tulee epäileväiseksi. ;)

Valeria: Mexxistä puheen ollen, olen itse yllättynyt usein, ettei hinta välttämättä ole laadun tae. Kiva kuulla, että sinun mekkosi on pysynyt hyvänä! Itsekin omistan yhden tosi laadukkaan Mexxin neuleen, mutta usein olen nimenomaan tuon merkin tuotteita tutkiskellessani hämmästellyt hinnan ja materiaalien outoa suhdetta. Monet vaatteet ovat pääosin tekokuituja, mutta hinta saattaa silti lähennellä sataa euroa. Kannattaa siis jatkossa tosiaan tutkia niitä tuotelappuja huolella, ettei tule maksaneeksi huonosta laadusta maltaita! :)

15. kesäkuuta 2009 klo 8.35  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu