Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Ruokavalio kuntoon

Pupulandia

25-vuotiaan tyttösen pohdintoja tyylistä, muodista, kauneudesta ja sen sellaisesta.

perjantai 5. kesäkuuta 2009

Ruokavalio kuntoon

Eilisen personal trainer -tapaamisen yhteydessä keskustelimme salitreenin ohessa myös syömisestä ja sain Janilta ohjeita, miten voisin parantaa ruokavaliotani. Ja selvisi, että siinä onkin sitten aika paljon parantamisen varaa! :D Jos oikeasti havittelee treenaamisella jotain tuloksiakin, ravitsemuspuoli on tärkeä osa kokonaisuutta. Keho tarvitsee riittävän määrän tiettyjä ravintoaineita, jotta kehitystä voi tapahtua. Olen aina kuvitellut syöväni melko terveellisesti, mutta vaikka en popsikaan karkkia tai hampurilaisia usein, sain melko murskatuomion tähänastisesta ruokavaliostani.



No miten tässä sitten pitäisi oikein syödä? Sanottakoon heti alkuun, että nämä minun saamani ohjeet on laadittu itse tekemäni ruokapäiväkirjan pohjalta omia tavoitteitani ja tarpeitani silmällä pitäen. Kerrottakoon myös, että olen 165cm pitkä ja painan suunnilleen 52kg. Sama ruokavalio ei siis välttämättä sovi kaikille, mutta ainakin tästä voi saada vinkkejä ihanteellisen ruokavalion varalle. Yleisluontoisena ohjeena voisi sanoa, että tasaisen verensokerin ja maksimaalisen energiatason saavuttamiseksi minulle suositeltiin, että olisi hyvä syödä viisi ateriaa päivässä. Nämä ateriat voisivat olla esimerkiksi aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Aika peruskauraa, vai mitä? Minulle kuitenkin selvisi vasta nyt, että aterian tulee täyttää tietyt kriteerit, jotta se voidaan laskea ateriaksi. Periaatteessa siis näihin aterioihin tulisi sisältyä proteiineja, hiilihydraatteja, rasvaa sekä suojaravintoaineita eli vitamiineja ja mineraaleja. Suurin ongelma ruokavaliossani on ollut juuri joidenkin ravintoaineiden riittämätön saanti, vaikka näennäisesti olenkin syönyt ihan terveellisesti.



Proteiinit
Minulle tavoitteeksi asetettiin proteiinien suhteen 70g/vrk, kun tähän asti olen saanut päivässä ehkä noin 30g proteiinia. Paitsi lihasten kehittämiseen proteiinia tarvitaan myös peruselintoimintojen ylläpitoon kuten solujen toimintaan, joten tähän mennessä proteiinin saantini on ollut huolestuttavan alhaisella tasolla. Parhaita proteiinin lähteitä ovat liha, kala, siipikarja, kananmuna ja maitotuotteet sekä soija, linssit ja pavut. Sain ohjeeksi, että minun pitäisi pyrkiä syömään proteiinia sisältäviä ruokia vähintään kolme kertaa päivässä. Eri tuotteiden proteiiniarvoista sain seuraavanlaisia suuntaa antavia esimerkkejä: broilerin rintafile 25-30g, purkki maitorahkaa 25g, 1/2 purkkia raejuustoa 20g, kananmuna 3g. Omalla kohdallani nuo arvioidut ruokakohtaiset määrät auttavat arvioimaan helpommin proteiinitavoitteen täyttymistä. Kananmunan valkuaisesta saatava proteiini on muuten kuulemma paraslaatuista proteiinia, jota luonnonvaraisista lähteistä voi saada. Keltuaisia ei kuitenkaan kannata syödä kovin paljon, koska ne sisältävät elimistölle haitallista kolesterolia.



Hiilihydraatit
Hiilihydraattien osalta sain ohjeen, että lepopäivinä niitä tulisi saada vähintään 100g ja treenipäivinä vähintään 150g. Hiilihydraattien saanti ei ole järin vaikeaa, mutta niiden laadussa voi lähteestä riippuen olla suuriakin eroja. Täysjyvätuotteet ovat erinomaisia hiilihydraatin lähteitä - ohjeistukseksi sain, että olisi hyvä syödä 1-2 palaa täysjyväleipää sekä 1-2 annosta (à 50g) täysjyväriisiä tai -pastaa päivässä. Myös kasvisten ja hedelmien osuutta ruokavaliossa tulisi lisätä. Esimerkiksi kaksi hedelmää ja kaksi salaattilautasta vuorokaudessa olisi hyvä määrä.

Hiilihydraatteja tulisi syödä etenkin ennen ja jälkeen treenin, jolloin suurin osa niistä varastoituu lihasglykogeeniksi. Treenin jälkeisen aterian tulisi myös olla päivän runsaskalorisin. Ennen nukkumaanmenoa hiilihydraatteja taas kannattaa välttää ja syödä sen sijaan proteiinipitoista välipalaa kuten vaikkapa maitorahkaa ja omenasosetta.


Rasvat
Rasvojen suhteen en saanut mitään grammamääräistä suositusta, mutta normaalien elintoimintojen ylläpitämiseksi myös rasvaa tulee sisältyä ruokavalioon. Rasvan vähyyttä olennaisempaa on sen laatu - kasvikunnasta saatavat tyydyttymättömät rasvat ovat keholle terveellisempiä kuin kovat eläinrasvat. Ruokavalioon kannattaisi sisällyttää suunnilleen 2rkl oliivi- tai rypsiöljyä päivässä.



Näiden ohjeiden avulla minun kokoiseni ihminen saa tarvittavan määrän kaikkia ravintoaineita. Sain myös ohjeeksi juoda paljon vettä. Yleensä juoda pitäisi jo ennen kuin tule jano, ja minulla onkin tässä asiassa paljon parantamisen varaa. Mitä taas herkutteluun tulee, niin ei sekään ole täysin kiellettyä. Sain neuvon, että jos herkutella tosiaan haluaa (esimerkiksi karkilla tai sipseillä), niin sitä ei saisi tehdä useammin kuin kerran viikossa. Jos herkuttelua on muuten vaikea hallita, niin kannattaa määrittää vaikka yksi päivä viikossa, jolloin herkkujen syöminen on sallittua. Oma neuvoni kuitenkin on, että herkkuhimoa voi tehokkaasti hillitä terveellisemmilläkin syömisillä. Olen korvannut itse karkit ja pikkunapostelut lähes täysin mandariineilla, viinirypäleillä ja kirsikkatomaateilla. Suolaiseen herkutteluhimoon tepsivät monesti hyvin esimerkiksi porkkanalastut sekä kurkku- ja kesäkurpitsapalaset kermaviilidipin kera. :)

Kuvat: 1, 2, 3, 4, 5 & 6

Tunnisteet: ,

23 kommenttia:

Anonymous Anonyymi kirjoitti...

"Keltuaisia ei kuitenkaan kannata syödä kovin paljon, koska ne sisältävät elimistölle haitallista kolesterolia."

Mielenkiintoista tietoa olet saanut.

http://www.munakunta.fi/koti_light.php?page=ravinto&pageId=21

http://www.terveyshymy.fi/terveysuutiset/kananmunilla-pelottelu-puree-yha

http://www.iltasanomat.fi/hyvaolo/terveys.asp?id=1674927

Eiköhän noista löydy jo pointti. Jännä, että tuon alan ammattilaiset tuollaista vielä tiedä.
Ehkä kanamuna muutenki jo rasvaiseen ruokavalioon yhdistettynä aiheuttaa kolesterolia, mutta terveellä ruokavaliolla tuskin on haittaa.

5. kesäkuuta 2009 klo 11.50  
Anonymous Herttainen kirjoitti...

Itsellänikin olisi valtavasti parantamisen varaa. Viime syksyllä voin todella hyvin kun mies neuvoi ruokajuttujen kanssa, vähensin unicafessa merkittävästi lisukeriisin/perunan tms. määrää ja söin paljon enemmän salaattia, unohtamatta kastiketta jotta on rasvaa joiden avulla vitamiinit pysyy. Häämatkalla kaikki meni sitten ihan mönkään mutta nyt kesällä on taas satsattava. Tulee varmasti syötyä paljon salaattia, johon tulee milloin kanaa, milloin kalaa. Täysin kasvissyöjäksi me ei varmaan senkään takia ryhdyttäis että nuo on kuitenkin niin hyviä proteiininlähteitä. Mies tosin syö paljon raejuustoa ja maitorahkaa, mutta mulle ne kuuluu niihin ällöttäviin hapanmaitotuotteisiin joita en saa alas :/

Mutta on muuten hauska kaupankassalla huomata että kuka urheilee ja pitää itsestään huolta :)

Oon väärällä bloggertilillä sisällä niin kommaan nyt näin.

5. kesäkuuta 2009 klo 12.29  
Anonymous tralala kirjoitti...

kanamunassa 3 g proteiinia? niin vähän. vai onko se 30g?
vai paljonkos se kanamuna painaa

5. kesäkuuta 2009 klo 12.44  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Minä vähän kummastuttu lopussa oleva herkuttelu kommentti. Minusta on kurjaa mikäli kaikkialla tuomitaan tulevaisuudessa herkuttelu. Tästäkin on niin monia ohjeita ja näkökulmia. Jotku sanoo, että viikon aikana voi syödä noin 200 grammaa herkkuja kun taas jotku sanoo että viikossa yhtenä päivänä saa syödä mitä huvittaa. Herkkujen suhteen jokainen kuitenkin itse tietää rajansa. Se onkin eri asia miten niitä noudattaa... Eli pliiss ei liikaa tätä karkki on pahasta kommentteja :)

5. kesäkuuta 2009 klo 12.48  
Anonymous nanna kirjoitti...

on tosi hienoa että blogiessa saa kiistellä ja keskustella faktoista ja muka faktoista. menen silti ihan seakisin. en enää uskalla jumppa tunniella venytellä muiden mukana tunnin lopuksi, kun joku sanoi ettei se ole hyväksi (sama blogi eri postaus). muuten kiva blogi tyykkän lukea ja esteettisesti tosi miellyttävä (:

5. kesäkuuta 2009 klo 12.49  
Anonymous tralalala kirjoitti...

http://www.anttiheikkila.com/index.php?id=0&uutisia=2 ja sivustoja muutenkin!!!

5. kesäkuuta 2009 klo 12.52  
Anonymous dixillusions kirjoitti...

Olin juuri tulossa huomauttamaan tuosta kananmunakeltuaisen kolesterolista, mutta ensimmäinen kommentoija olikin jo ennättänyt. Ei keltuaista kannata jättää sen sisältämän kolesterolin takia lautasen reunalle, jos ruokavalio ja elämätavat ovat muuten kunnossa. Kolesteroli muutenkin leimataan usein pahaksi aineeksi, mutta sitä tarvitaan mm. tiettyjen hormonien ja solujen rakenneaineeksi ja rasvojen imeytymiseen. Mutta tosi kiva lukea näitä treenauspostauksia, olisipa itsellänikin varaa personal traineriin :D

5. kesäkuuta 2009 klo 13.09  
Anonymous Liisinen kirjoitti...

Suosittelen käyttämään kalorilaskuri.fi -ohjelmaa, kun aloittelee terveellistä elämää. Näkee heti suoraan grammamäärät (hiilareiden, rasvojen, protskujen...) ja ravintoaineiden suhteet jne. Sen avulla itse opin, minkä verran oikeasti pitäisi syödä mitäkin, ilman että tarvitsee itse laskea näitä juttuja. Se kun laskee kaikki puolesta! :)

5. kesäkuuta 2009 klo 13.10  
Blogger Bisquits kirjoitti...

Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

5. kesäkuuta 2009 klo 13.34  
Blogger Bisquits kirjoitti...

Minua kieltämättä ahdistaa kaiken maailman säännöt siitä, mitä saa syödä ja kuinka useasti. Toki terveellisesti ja kohtuudella pitää syödä, mutta ainakin itse tunnen, missä kohtuuden rajat menevät omalla kohdallani.

Mielestäni yksi elämän suuria nautintoja häviää, jos on koko ajan kontrolloimassa jokaista suuhun laitettua palasta ja laskemassa kaloreita. En viittaa varsinaisesti tähän tekstiin, mutta joskus tulee kyllä ihmeteltyä, kuinka joillekin jopa leivän (tai kananmunan!) syönti on suuri synti.

5. kesäkuuta 2009 klo 13.35  
Blogger eeva kirjoitti...

Itse olen saanut myös ihan päinvastaisia ohjeita ja ravitsemustiede onkin tällä hetkellä aika myrskyävä ala. Varsinkin maitotuotteet, hiilarit, gluteiini ja "proteiinimyytti" jakaa mielipiteitä. Mullekin toitotettiin tuosta proteiinista jatkuvalla syötöllä ja parin vuoden ajan sitten mätin lihaa, raejuustoa ja maitorahkaa. Olo oli hirveä ja naama näpyillä. Nykyään syön proteiininlähteinä lähinnä gluteiinittomia viljoja, merilevää, pähkinöitä ja siemeniä sekä satunnaisesti lihaa/munia/juustoja ja olo on parempi kuin koskaan, vaikka virallisten tahojen mukaan mun pitäis olla jo kasaan kuihtunut :)

Suomessa näyttäisi olevan aika takapajuista ainakin jatkuva leivän ja maidon tuputtaminen, niistä ei tule kuin turvotus ja tulehdus :) En tiennyt pitäiskö itkeä vai nauraa kun Fazerin pressitilaisuudessa kerrottiin että "nykyään leivän päivittäinen saantisuositus on 7 palaa päivässä" - morjens! Pointtina siis, että kannattaa suhtautua kriittisesti kaikenlaisten asiantuntijoiden (joskus jopa lääkäreiden....) ravitsemusohjeisiin ja kuunnella omaa kehoa, tarkkailla terveyttä ja ennen kaikkea lukea asioista ja kokeilla kaikkea.
Oman trainerisi tekemä ruokavalio vaikuttaa kyllä fiksulta ja tasapainoiselta, mutta kaikenlaista sitä näkee. Esim. tv:ssä koulutettu ravitsemusterapeutti suositteli laihduttajalle rasvattomia jugurtteja, jotka on ihan täynnä sokeria ja aspartaamia! Voi elämä.

Sori vuodatus, tämän aiheen kohdalla vaan usein kiehahtaa :D Tosin nyt kyllä sain aika hyvin hillittyä itseni... Tsemppiä treenaamiseen, mäkin aloitan huomenna juoksukoulun :)

5. kesäkuuta 2009 klo 14.24  
Blogger inni kirjoitti...

Kiinnostaisi kuulla yksityiskohtaisesti saliohjelmasi, voisi sitten soveltaa oman salin laitteisiin samaa :)

5. kesäkuuta 2009 klo 14.45  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Ei kannata kuunnella liikaa ravinto "guruja"!!! Mahdollisimman vihree ja orgaaninen on paras. Proteiinin suuri tarve on lähinnä ruokateollisuuden luoma myytti, kannattaa kuunnella omaa kehoa!

5. kesäkuuta 2009 klo 14.46  
Anonymous am kirjoitti...

Mäkin vastustan ruokavalion liiaallista kontrollointia, vaikka toki mietin mitä suuhuni laitan. Mutta mulle ruoka ja siitä nauttiminen onkin tosi tärkeä asia, ehkä kaikkien kohdalla ei ole näin. Tuntuu, että alan voida henkisesti pahoin, jos en salli itselleni herkkuja säännöllisesti. :D

5. kesäkuuta 2009 klo 18.13  
Anonymous juupa kirjoitti...

Ekalle anonyymille pakko kommentoida, että ei nuo lähteet mitä hän tähän valikoi, taida olla niitä luotettavimpia tai objektiivisimpia.

Ite oon näissä ravitsemusjutuissa kyllä niillä linjoilla, että turhanpäiväinen kyttäys ja panikointi tulis jättää vähemmälle. Kun perusasiat on kunnossa, ei tosiaankaan kannata vahtia gramman tarkkuudella paljonko mitäkin ravintoainetta suuhunsa pistää. Ei siihen oo mitään syytä.

Oon terveysalan opiskelija ja meille on koulussa teroitettu, että liika on liikaa ja kohtuus kaikessa. Yksi muna sisältää suunnilleen päivän kolesterolinsaannin enimmäissaantisuosituksen, mutta pakkokos niitä on joka päivä vetää. Toi kolesteroliasia on muutenkin semmonen, että jos ihmisellä on perinnöllinen alttius korkeeseen kolesteroliin (esim. kaikki ravinnosta tullut kolesteroli imeytyy), munia ja muita korkeakolesterolisia elintarvikkeita on syytä välttää. "Normaaleilla", terveilla ihmisillä se ei oo niin tarkkaa, mutta ei kuitenkaan ehkä kannata ruveta leikkimään asialla syömällä esim. viis keltuaista per päivä.

Tiiätkö muuten Jenni missä sun personal trainer on ravinto-oppinsa saanut? Ei sillä että olis jotenkin epäluotettavan oloinen, ihan järkeviltä nuo sen antamat ohjeet mun korviin kuulosti!

Anteeks ylipitkästä kommentista :) Ja kiitos mielenkiintosesta postauksesta!

5. kesäkuuta 2009 klo 19.21  
Blogger tiiti kirjoitti...

no mun mielestä selkeät perusohjeet uutta elämäntapaa aloittaessa on ihan hyvät. eipähän tarvitse kuin itse tehdä kuten neuvotaan ja totuttautua uuteen rytmiin. sitten kun on saanut elämäntavat kuntoon voi halutessaan itse ottaa asioista lisää selvää ja alkaa soveltaa ohjeita ihan niinkuin itse tykkää, mutta jostainhan se on liikkeelle lähdettävä.

tuon sanottuani, niin kyllä joku valkuaisten ja keltuaisten erottelu tai muu vastaava kikkailu menee mun mielestä turhaksi hifistelyksi harrastuksekseen treenaavan kohdalla.

5. kesäkuuta 2009 klo 19.22  
Anonymous =) kirjoitti...

proteiinista puhuneet, varsinkin "kirsikka", kyllä siinä terveys menee jos pitkään saa liian vähän proteiinia. itsekin päälle vuosikymmen sitten lopetin lihansyonnin enkä voinut korvata sitä palkokasveilla allergian takia, ja nyt on pakko yrittää totutella taas kevyimpiin (valkoisiin) kaloihin. terveys uhkaa romahtaa ja aivotoiminta kärsii, vaikka yrittäisi jotain maitorahkoja ja täysjyväviljoja syödä. siis pitemmän päälle, jos siis on vuosia syönyt "lihaa, raejuustoa ja maitorahkaa" niin tuskin niitä varastoja nyt hetkessä onnistuu tyhjentämään...

5. kesäkuuta 2009 klo 20.06  
Blogger Jenni kirjoitti...

Anonyymi1: Hyvä tietää. :) Olen itsekin aikalailla sellaisen kultaisen keskitien noudattaja näissä ruoka-asioissa. Pointti ehkä olikin se, että jos kananmunaa syö todella suuria määriä, niin toisinaan muutaman keltuaisen voi jättää seasta pois, jotta saadun kolesterolin määrä ei kohoa turhan suureksi. :)

Herttainen: Minulla on juuri tuon salaatin syömisessä parantamisen varaa. Työskentelen kotoa käsin, joten teen usein itse lounaan ja aika laiskasti tulee salattia vain itselleen tehtyä. Työpaikka- ja opiskelijaruokalat ovat juuri siitä hyviä, että siellä tulee automaattisesti syötyä aina se salaatti samalla. Mitä proteiininsaantiin tulee, niin olen nyt tässä nyt yrittänyt heti kiinnittää tuohon asiaan huomiota ja syönyt kananmunaa, lihaa ja raejuustoa. :D Raejuusto tai maitorahka eivät ole kuuluneet koskaan minunkaan suosikkeihini, mutta yritän nyt antaa kummallekin kokeilemalla mahdollisuuden. :)

Tralala: En nyt osaa sanoa, pitääkö tuo paikkansa, mutta kannattaa muistaa, että tietenkään kananmunan koko paino ei ole pelkkää proteiinia. :)

Anonyymi2: Minä en suurena herkkujen ystävänä missään tapauksessa tuomitse herkuttelua! :) Mutta omaa herkutteluaan kannattaa kuitenkin hiukan tarkkailla, jos on taipumusta usein sortua epäterveelliseen mässäilyyn. Sellaisille ihmisille, joilla homma ei oikeasti pysy hallinnassa, joku tuollainen karkkipäivä on ihan hyvä vaihtoehto. :)

Nanna: Sehän siinä on, että näkemyksiä on monesti yhtä monia kuin on ihmisiäkin. En usko, että kovin moneen asiaan on olemassa yhtä, absoluuttisen oikeaa vastausta ja ratkaisua. Varmasti monissa jutuissa on myös henkilökohtaisia eroja - se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Tässä blogissa esitellyt tavat sopivat minulle ja niihin kannattaa suhtautua ajatuksella, että jokainen voi kokeilla, mikä on itselle se sopivin vaithoehto. Mitä tuohon venyttelyyn tulee, niin harjoitusten välissä ei ole tarpeen välttämättä venytellä. Heti treenin jälkeen voi halutessaan tehdä ihan lyhyet venytykset, mutta kunnon venyttelyn tulisi tapahtua aikaisintaan pari tuntia treenin jälkeen. :)

Tralala: Kiitos linkkivinkistä. :)

Dixillusions: Olet varmasti oikeassa. :) Ehkä tuosta kananmunan kolesterolista varoitellaan juuri siksi, että monella elämäntavat ovat vähän mitä ovat. Ja kolesterolihan taitaa olla monille suomalaisille aikamoinen ongelmakohta. Mutta kuten tuossa jo aiemmin totesin, niin kultainen keskitie lienee turvallisin ja paras. Eli jos elämäntavat ovat yleisesti ottaen kunnossa, niin ei pari kananmunankeltuaista sitä tilannetta mihinkään suuntaan heilauta. :)

Liisinen: Kiitos kovasti vinkistä. :) En kyllä jotenkin haluaisi ruveta mitään kaloreita laskemaan, kun siitä tulee heti niin sellainen rajoitettu olo. :D Mutta voisin silti tsekata kyseisen sivuston. :)

5. kesäkuuta 2009 klo 23.15  
Blogger Jenni kirjoitti...

Bisquits: Minua ei kiinnosta laskea kaloreita, koska en halua elää niin rajattua elämää. Muutenkin uskon pääasiassa sellaiseen kultaiseen keskitiehen, että melkein mitä vain voi syödä, jos sitä syö kohtuudella. Järkikin sanoo, ettei kakkua tai sipsejä kannata mättää joka päivä, mutta ei niiden silti tarvitse olla kokonaan kiellettyjä. En itsekään ymmärrä ihmisiä, jotka tarkkailevat syömisiään gramman tai kalorin tarkkuudella. Minulle ruoka on välttämättömyyden lisäksi myös suuri nautinto ja sellaisena haluan sen myös pitää. :)

On kuitenkin tärkeää, että elimistö saa tarvittavat ravintoaineet varsinkin siinä vaiheessa, kun se joutuu treenaamisesta aiheutuvan rasituksen kohteeksi. Minun kohdallani ruokavalio on ollut vakavasti puutteellinen joidenkin ravintoaineiden osalta, joten on tärkeää, että täydennän sitä niiltä osin. Muuten käy helposti niin, että treenistäkään ei ole mitään hyötyä, palautuminen hidastuu ja keho väsyy ennen aikojaan.

Kirsikka: Se on ihan totta, että näissä ravitsemusasioissa on varmaan todella monia eri koulukuntia, joilta saattaa saada hyvinkin monensuuntaisia ohjeita. Minusta omaa ruokavaliotani koskevat vinkit olivat oikein järkeenkäypiä ja varmasti ihan tosissaan hyödyllisiä, niin treenin kannalta kuin muutenkin. Olen kai tähän asti jäänyt aika monen ravintoaineen osalta melkoiseen puutteeseen, joten pikku-ruokaremontti oli varmasti ihan tarpeen. Mutta tosiaan ruokavaliota koskevien ohjeiden kanssa kannattaa aina olla aika varovainen, koska alalla liikuu ties minkälaista puoskaria. Mitä noihin rasvattomiin jogurtteihin tulee, niin oma PT:ni nimenomaan varoitteli niistä piilosokerin takia ja kehotti mieluiten syömään maustamattomia luonnonjogurtteja. :)

Janmau: Sellainen juttu on tulossa lähitulevaisuudessa. :)

Anonyymi3: Uskon, että keho tarvitsee tasapuolisesti kaikkia ravintoaineita voidakseen hyvin, siis myös proteiinia. Käsittääkseni proteiini on tärkeä ravintoaine juuri lihaskehityksen kannalta, joten treenin myötä sitä on syytä lisätä ruokavalioon, varsinkin jos proteiininsaanti on ollut niinkin puutteellista aiemmin kuin minulla.

Am: Minä olen samaa mieltä, että herkut parantavat henkistä hyvinvointia. :D "Kohtuus kaikessa" on minusta aika erinomainen ohjenuora hyvinkin moneen asiaan. :)

Juupa: Amen! :) Kiitos erittäin fiksusta kannanotosta, joka oli omien mielipiteideni kanssa hyvinkin samoilla linjoilla. :) En valitettavasti osaa sanoa, mistä PT:ni on oppinsa saanut. :/ Ja hei, tässä blogissa ei ole sellaista asiaa olemassa kuin "ylipitkät" kommentit. ;)

Tiiti: Olet ihan oikeassa, ja tuo onkin minusta aika hyvä ajattelumalli tähän asiaan. Aloittelijana ja ravitsemusopista mitään tietämättömämä helpottaa huomattavasti saada konkreettiset ohjeet tasapainoista ruokavaliota varten. Sitten kun uusiin elämäntapoihin on päässyt kunnolla sisälle, on helppo muokata niitä oman mielensä mukaan. :)

Mitä tuohon kananmuna-asiaan tulee, niin ehkä se tosiaan on monen silmiin vähän hifistelyä. Mutta kuten Juupa tuossa aiemmin kommentissaan totesi, niin on turha leikkiä terveydellään vetelemällä kananmunia kymmenittäin päivässä. :) Itse toteutin tätä Janin ohjetta esimerkiksi eilen siten, että kun tein itselleni neljän munan munakkaan, niin jätin siitä yhden keltuaisista pois. Tuskin se olisi kovin vaarallista ollut, vaikka olisin syönytkin kaikki 4 keltuaista, mutta en viitsi kolesterolia tankata ylen määrin turhaankaan. :)

=): Olen myös ymmärtänyt, että nuo ravintoaineet ovat kaikki tarpeellisia ihan peruselintoimintojen ylläpitämiseksi. Itse olen vuosia syönyt vain kovin vähän lihaa, mutta en ole silti korvannut proteiininsaantiani esimerkiksi kasvikunnan tuotteilla tai maitotuotteilla, joten oli todella aiheellista muuttaa ruokavaliota tuolta osin. :)

5. kesäkuuta 2009 klo 23.15  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Nämä ruokavalioon liittyvät asiat herättävät yllättävän paljon tunteita ihmisissä. Mun mielestä on hyvä, että tekee juuri niin kuin itsestä hyvältä tuntuu, mutta on myös ihmisiä, jotka eivät osaa syödä itselleen sopivalla tavalla.

Lisäksi olen huomannut, että tietyn dieetin noudattaja usein haluaa, että kaikki muutkin olisivat sillä samalla dieetillä koska hän on sen itselleen hyväksi kokenut. Atkinsia noudattavat ovat sitä mieltä, että se on ainoa oikea ruokavalio kaikille ja vastaavasti lautasmallia noudattavat eivät hyväksy muuta. Sinänsä aika huvittavaa :) Niin yksikertainen asia kuin ruokavalio ja siinäkään ei siedetä erilaisuutta :D

Toi sun personal trainerin suosittelema ruokavalio oli mun mielestä aika hyvä. Tollasella tuskin kukaan ainakaan huonompaan kuntoon menee, edes Antti Heikkilä ;) (Aika erikoiset sivut kyseisellä lääkärillä)

6. kesäkuuta 2009 klo 15.22  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Mulla on ollut tälläinen mielikuva, että olisit PAALJON pidempi. :'D Noh, tulihan siihenkin selvyys.

7. kesäkuuta 2009 klo 19.39  
Blogger P kirjoitti...

Meinasin myös kommentoida tuota kananmunan keltuaiseen liittyvää myyttiä, sillä tietosi täysin tieteellisesti väärää. Onneksi se oli jo korjattu.

8. kesäkuuta 2009 klo 12.29  
Blogger Jenni kirjoitti...

Anonyymi1: Minustakin on hassua, että nämä ruokavalioon liittyvät asiat herättävät ihmisissä niin voimakkaita reaktioita. En usko, että tällaisissa asioissa on olemassa absoluuttisen oikeaa tai väärää, vaan eri ihmisille sopivat hiukan eri asiat. Toki päälinjaukset esimerkiksi ravintoaineiden saannin kannalta ovat varmasti aika yleisluontoisia, mutta eiköhän jokainen osaa päättää parhaiten, mikä itselle sopii. Korostin itse tosiaan tekstissä vielä ihan erikseen sitä, että tämä ruokavalio on laadittu nimenomaan minulle, eikä välttämättä sovi kaikille muille. ;)

Anonyymi2: Haha, no hyvä että selvisi. Tällainen keskimittainen olen, vaikkakin tunnen usein itseni aika pieneksi. Hauskaa sinänsä, että olet luullut minua pidemmäksi, koska usein ainakin kasvotusten ihmiset kuvittelevat minun olevan paljon todellista pituuttani lyhyempi. En tiedä miksi. :D

-: Tuosta asiasta tuntuu olevan aika monenlaista tietoa liikkeellä, joten en nyt sitten ota kantaa siihen, mikä käsitys on oikea. Olen kuitenkin siinä uskossa, että ei niitä kananmunankeltuaisiakaan kannata aivan järjettömiä määriä päivässä mättää. Pointtini oli nimenomaan se, että mikäli kananmunaa syö PALJON, voi keltuaisia toisinaan jättää poiskin.

9. kesäkuuta 2009 klo 9.34  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu