Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Out of control

Pupulandia

25-vuotiaan tyttösen pohdintoja tyylistä, muodista, kauneudesta ja sen sellaisesta.

torstai 13. elokuuta 2009

Out of control


Ei pelkoa, en ole ryhtymässä miksikään shoppailun vastaiseksi saarnaajaksi. ;) Aihe saa minun osaltani jäädä tämän tekstin jälkeen, mutta Bring Back The Conspiracyn Maria kirjoitti sen verran pysähdyttävän postauksen, että haluan vinkata teille siitä. Suurimmalla osalla meistä ovat shoppailuasiat kontrollissa, vaikka silloin tällöin tuleekin pohdiskeltua omia kulutustottumuksia kriittisesti. Mutta entä jos homma ei pysykään kontrollissa? Katselin juuri muutama viikko sitten Himoshoppaaja-leffan huvittuneesti naureskellen - tuollaisia shoppailemalla itselleen jättivelat hankkivia pimatsujahan on vain elokuvissa, right? Ikävä kyllä, luottokortit ja pikavipit tekevät leffan juonesta tositarinan valitettavan monelle nykyään. Marian rohkea paljastus (okei, tuo kuulosti vähän liikaa Seiskalta :D ) on tosielämän esimerkki siitä, miten tilanne voi lipsahtaa lapasesta ihan tavallisellakin ihmisellä, mutta myös rohkaiseva esimerkki, miten siitäkin voi selviytyä. :)

Tunnisteet:

8 kommenttia:

Anonymous Miw kirjoitti...

Ihanaa, että joku kerrankin myöntää! Suurin osa muotiblogien kirjoittajista on omasta mielestäni himoshoppaajia ja vielä pahemman luokan sellaisia. Voin vaikka vannoa, että monenkaan bloggarin palkka ei päätä huimaa, mutta silti rahoilla on saatava vaatteita.

Kyllä muotibloggareille vielä tässä vaiheessa ollaan kateellisia, mutta sitten kun on tarkoitus ostaa se ihka ensimmäinen kunnon koti, elättää mahdollisesti lapsia ja ylipäätänsäkin ottaa huomioon oma perhe itsensä sijaan, niin kyllä sitten asiat on aivan toisin. Siinä vaiheessa muotibloggarit miettivät nuoruuttaan ja sitä kuinka tuli tuhlattua ja muut nauttivat säästöistään ja ovat onnellisia, kun eivät koskaan sortuneet yltiökulutukseen vaatteiden ja asusteiden suhteen.

13. elokuuta 2009 klo 11.18  
Blogger Mary and Jo kirjoitti...

Laitetaan nyt vielä tännekin, että kiitos vinkkauksesta :) ja mua vaan huvitti toi alkaa kuulostaa seiskapäivää meiningiltä :) Ja kiitos vielä kovasti kannustuksesta.

- Maria

13. elokuuta 2009 klo 11.19  
Blogger Jenni kirjoitti...

Miw: En itse lähtisi noin rankasti yleistämään ja niputtamaan muotibloggaajia samaan sumppuun, mutta varmasti joukkoon mahtuu niitäkin, joilla homma ei ole täysin kontrollissa. Katson kuitenkin, että kunnolla ongelmasta voidaan puhua vasta siinä vaiheessa, kun shoppailun määrää ei osata suhteuttaa omiin tuloihin ja ostoksia tehdessä joudutaan turvautumaan luottokortteihin ja muihin maksutapoihin, joissa ostetaan velaksi.

Toisaalta ihmiset myös haluavat elämältä eri asioita. Toiselle on tärkeää omistusasunto ja toinen asuu ihan mieluusti vuokralla. Himoshopppaaja on myös aika subjektiivinen käsite. :) Moni varmasti tykkää shoppailusta ja ostaa paljon vaatteita ilman, että se on oikeasti ongelma, jota ei pystyisi hallitsemaan. Mutta minusta on silti ihailtavaa, että joku oikean shoppailu-ongelman kanssa elävä on uskaltanut tulla esille ja näyttää positiivista esimerkkiä siitä, miten kierteestä voi löytää tien ulos. :)

Mary and Jo: Hahah, huomasin itsekin. :D Mutta pointtina oli se, että oikeasti rohkea veto ja hatunnosto sinne! :)

13. elokuuta 2009 klo 11.28  
Anonymous May kirjoitti...

Kiitos linkkivinkistä, käväisin itsekin kommentoimassa. Niinhän se on, että jotkut meistä ovat muurahaisia ja jotkut heinäsirkkoja!

Toinen asia on sitten se muna-vai-kana -asia, eli kumpi oli ensin - innostus muotiin vai innostus muotiblogin pitämiseen. Itse seuraan monia muoti- ja tyyliblogeja ja pidän niistä kaikista, mistä minkäkin syyn vuoksi. Lähinnä omalla kohdallani olen joskus miettinyt, että kiusaus ostaa uutta _vain_ sen takia, että blogin lukijoilla olisi jotain uutta nähtävää, saattaa olla hyvinkin suuri. Muistaakseni myös Nurjimuksen luolan Micci on aihetta omakohtaisesti miettinyt, mutta saatan olla väärässäkin.

13. elokuuta 2009 klo 11.48  
Anonymous Harkiten shoppailua :D kirjoitti...

Mielestäni on piristävää, että suhtaudut shoppailuun ja muotiin noin freessillä tavalla. Muodikas ja tyylikäs voi olla, ilman että käy viikoittain ostoksilla. Tietenkin itseään saa hemmotella, mutta olisi hyvä muistaa, että tyylikkyys ei tule röykkiöistä vaatekasoja vaan tarkkaan harkittujen vaateyksilöiden ostamisesta/käyttämisestä. Itsekin sorrun aina sillon tällöin, mutta niinhän me kaikki. Se on sallittua..kunhan sitä sattuu satunnaisesti :D Muutenkin on mukavampi käyttää niitä vaatteita oikeasti eikä vain antaa lojua kaapissa.

13. elokuuta 2009 klo 13.47  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Mulle muoti/tyyliblogit on toimineet aivan päinvastoin eli ne ovat vähentäneet turhaa kuluttamista. Nykyään en siis osta vaatetta, jos se on ihan kiva ja halpa, vaan mietin tarkemmin tarvitsenko vaatetta ja minkä kanssa sen yhdistän. Muotiblogit ovat siis avanneet uudenlaisen mielenkiinnon vaatteiden yhdistämiseen ja luovuuden käyttöön.
Suurikiitos tästä kuuluu kyllä lempi tyylibloggareilleni eli Jennille, Nelliinalle ja Stellalle. Näillä kaikilla naisilla on kyllä oma tyyli hanskassa ja siihen ei tarvita uusia halpavaatteita joka viikko. :) Jatkakaa samaan malliin!

13. elokuuta 2009 klo 14.50  
Anonymous Lotta kirjoitti...

Miwlle haluaisin kommentoida, että eräänlainen hedonismin sävytteinen elämä on hyvin tyypillistä melkein kaikille nuorille (ja miksei vanhemmillekin) ja siinä ei sinällään ole mitään pahaa. Kuten Jennikin kommentoi, monet saavat suurta nautintoa ostamistaan kauniista esineistä ja vaatteista. Itse en ole enää mikään teini, mutta koska rakastan muotia, elämäntyyliini kuuluu aika runsas shoppailu. Tosin vielä enemmän menee rahaa matkusteluun. Asun myöskin vuokralla, enkä haaveile ainakaan vielä omistusasunnosta. Mielestäni elämä pitää elää nauttien nykyhetkestä, eikä miettiä että SITTEN KUN mulla on varaa esim. siihen omistusasuntoon ja on mahdollisesti perhettä yms niin SILLOIN elämä alkaa ja aiempia tekojaan (jotka eivät ole tähdänneet tähän) joutuisi jotenkin katumaan. Eli jos elää tulojensa rajoissa, niin mielestäni ns. sukanvarteen säästäminen ei ole välttämätöntä. Asuntolainan saa myös vähäisillä säästöillä jos on vaan säännölliset tulot :)

13. elokuuta 2009 klo 21.21  
Blogger Jenni kirjoitti...

May: Erinomaisen osuva vertaus tuo muurahaiset ja heinäsirkat. :) Juurikin näin! Ihmiset ovat erilaisia ja aina tulee olemaan tyyppejä, joille säästäminen on sydämen asia ja toiset ovat perusluonteeltaan tuhlailevaisempia. :)

Ja oivaa pohdintaa myös tuo ostelun ja bloggauksen suhde... Uskon, että aika moni on bloggailua ennenkin harrastanut shoppailua, mutta tokihan se saattaa joillakin muotiblogin myötä yltyä entisestään. En kuitenkaan lähtisi vetämään mitään suoraa yhteyttä noiden asioiden välille suurimman osan bloggaajista kohdalla. :)

Harkiten shoppailua :D: Tiivistit aika erinomaisesti ajatusmaailmani tuossa kommentissa. :) Kiva kuulla, että myös tällaiselle ajattelulle ja blogille on kysyntää. :)

Anonyymi: Hauskaa, että se voi mennä noinkin päin. :) Minulla on käynyt myös vähän samalla tavalla, että muotiblogien lukeminen on saanut minut pitämään vain tiukemmin kiinni harkitsevasta shoppailusta, koska jatkuvasti uusia ostoksia esittelevät blogit lähinnä ahdistavat. Kiitos aivan ihanasta palautteesta. :)

Lotta: Erittäin hyviä pointteja! Uskon, että kyseessä on hyvin pitkälti tämän sukupolven ja aikakauden tapa ja kulttuuri. Siitä, ovatko nykyiset kulutustottumukset sitten hyvä asia, voidaan olla montaa mieltä. Mutta addiktioita on kautta aikain ollut, eikä shoppailuongelman kehittämiseen tarvita muotiblogia. Toki on hyvä raha-asioissa miettiä piirun verran tätä hetkeä pidemmälle (vaikka edes kuun loppuun ;)), mutta säästää ehtii kyllä sitten, kun tuloja oikeasti riittää säästettäväksi astikin. Opiskelijabudjetilla säästäminen on muutenkin aika nappikauppaa. Ja totta sekin, että lainaa kyllä saa sitten tarvittaessa, jos tulot ovat säännölliset. Harva se ansiotuloista säästetyillä rahoilla omistusasuntoa pystyy maksamaan, vaan eiköhän siinä vaiheessa lähes jokainen joudu asuntolainan ottamaan - oli säästöjä tai ei. :)

16. elokuuta 2009 klo 12.05  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu