Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Kun vaatteista tulee jätettä

Pupulandia

25-vuotiaan tyttösen pohdintoja tyylistä, muodista, kauneudesta ja sen sellaisesta.

tiistai 8. syyskuuta 2009

Kun vaatteista tulee jätettä

Luin viime viikonloppuna Aamulehdestä varsin mielenkiintoisen kirjoituksen, jossa käsiteltiin vaatebisnestä. Nykyisessä kulutushuumassa vaatteita tuotetaan valtavia määriä enemmän kuin niitä todellisuudessa menee kaupaksi. Mitä tapahtuukaan niille vaateröykkiöille, joita ei viimeisissäkään alennusmyynneissä saada myytyä? Liikkeiden ylijäävät varastot voisi toki kierrättää, mutta monet vaateketjut eivät halua paljastaa, että heidän tuotteitaan jää myymättä. Myymättä jääneiden vaatteiden määristä ei ole tietoa, koska asiasta vaietaan visusti. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että pahimmillaan myymättä valikoimista saattaa jäädä jopa 5 prosenttia. Harva liike pystyy tai haluaa säilyttää edellisten kausien jäämistöjä varastoissaan ja uusia vaatteita kuskataan liiketaloudellisista syistä jopa kaatopaikalle.



Myös avustusjärjestöjen kautta myymättä jääneitä vaatteita olisi helppo toimittaa niitä tarvitseville, mutta toistaiseksi varsin harva yritys hyödyntää tällaista mahdollisuutta. Jutun mukaan pelkästään Britanniassa tekstiilijätettä kertyy kaatopaikalle pari miljoonaa tonnia vuodessa ja merkkituoteita jopa poltetaan mieluummin kuin annetaan myytäväksi "halpoihin" marketteihin. Ruotsissa ollaan askeleen edellä ja ekologisuudesta on onnistuttu brändäämään liikkeille positiivista julkisuutta niittävä asia. Kun yritykset ovat avoimia hyväntekeväisyys-yhteistyöstään, lyödään ikään kuin kaksi kärpästä yhdellä iskulla: ylijäämistä päästään eroon ja firman imago paranee entisestään.


Kuten jutussa todettiin, kuvittelisi tyhmemmänkin tajuavan, että uusien vaatteiden tuhoaminen on todella vastuutonta. Mikäli tuotantomääriä ei pienennetä, olisi syytä miettiä uudemman kerran, mitä ylijääville tekstiileille tehdään. Minä nostan hattua Ruotsin esimerkille ja kannatan samaa systeemiä muuallekin. Lisäksi on olemassa lukuisia pieniä järjestöjä ja projekteja, joiden kautta vaatteita voi toimittaa esimerkiksi lastenkoteihin tai muihin yksittäisiin avun tarpeessa oleviin kohteisiin. Jutussa mainitun tamperelaisen Henkarin ideaa voitaisiin hyvin soveltaa muuallakin: kauppojen myymättä jääneitä vaatteita toimitetaan vapaaehtoisvoimin vaateapua tarvitseville lapsiperheille. :)


Tunnisteet:

17 kommenttia:

Blogger paula kirjoitti...

Oho, ihmetouhua! Mua hirvitti jo Essolla töissä, et ihan hyvät pasteijat ym. leipomukset pääty päivän päätteeks roskiin, jossei ne työntekijöille kelvannu. Ite kyllä joskus jakelin niitä yhelle kanta-asiakasspugelle...

En oo kyl ite koskaan tullu ajatelleeks, minne ne ylijäävät vaatteet sit päätyy. Oon kai vaan naiivisti ajatellu, et kaikki menee kaupaks enkä oo uhrannu sen suurempaa ajatusta asialle. Toihan olis just hyvä idea, et ne vois antaa johonki kierrätykseen tms. eikä ainakaan mun silmissä vaikuttais millään tavalla negatiiviselta, päinvastoin ennemminkin kohottais tosiaan kaupan imagoa niinku Ruotsissa on näköjään tajuttu. :)

Voishan niillä sit vaik kans palkita kauppojen kanta-asiakkaita... :D

8. syyskuuta 2009 klo 16.42  
Blogger June kirjoitti...

Hyvä kirjoitus, kiitos tästä! Oon tänään pohdiskelevalla tuulella joten osui kuin nyrkki silmään ;) (onpa kaamea vertauskuva muuten). Hyvä että tällaset aiheet saa julkisuutta. Ehkä niistä vaikeneminen sitten loppuu jossain vaiheessa.

8. syyskuuta 2009 klo 17.02  
Blogger Siru kirjoitti...

Miksi ei koskaan pidä yllättyä että Ruotsalaisilla on pallo hallussa kauan ennen muita? Apuatarvitsevia kyllä riittäisi Suomessakin, varsinkin tälläisinä aikoina.

juliet xxx

8. syyskuuta 2009 klo 18.01  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

ihanaa kun toit tän asian esille, just tällästen ajatuksia herättävien postausten takia luen blogias =)

mut niin siis, itsellä ei oo käyny koskaan mielessä rekkejä tonkiessa että minne menee kaikki mikä jää myymättä. leipomoissa etc tiesinkin että kaikki sinä pvänä myymättä jäänneet menee roskiin, mutta jotenkin vaatekauppoihin en osannu kuvitella tommosta. mäkin kannattaisin tota apua tarvitseville kierrättämistä, kuten tuolla naapurissa ollaanki jo tajuttu. suomi voisi ottaa mallia

8. syyskuuta 2009 klo 18.19  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

En oo itekkään koskaan tullu tollasta aatelleks. Toi että noita vaateita annettas niille joilla ei oo varaa itse ostaa vaatteita tai lähettetäisiin kehitysmaihin, olis ihan huippua. Ja just lisäksi hyväntekeväisyys nostaisi kauppojen imagoa ehkä hippasen enempi kun se, että ylijäämävaattet heitetään kaatopaikalle.

8. syyskuuta 2009 klo 18.31  
Anonymous May kirjoitti...

All Saints on keksinyt aika chic tavan myydä aiempien kausien mallistoista jäljelle jääneitä kappaleita: tuotteet on nettikaupassa niputettu nimikkeen "vintage" alle... parempi kai sekin kuin poisheitto!

8. syyskuuta 2009 klo 18.48  
Blogger Elina kirjoitti...

Jei, hyvä ja aiheellinen postaus. Muotiblogeissa kun harvemmin kirjoitellaan kuluttamisen vastuullisuudesta :) Punaisella Ristilläkin on tänä syksynä tällainen takkikampanja http://www.redcross.fi/ajankohtaista/uutiset/fi_FI/takitkiertoonmaailmalle/.

8. syyskuuta 2009 klo 20.29  
Blogger Jenni kirjoitti...

Ihan_hupsu: Ihan totta kyllä, että suurin osa ihmisistä ei varmasti tule edes ajatelleeksi, että kaikki vaatteet eivät loppujen lopuksi menekään kaupaksi. Siksi onkin tärkeää, että herätellään näiden aiheiden pariin ja nostetaan epäkohtia esille. :) Tosin minusta jo noiden pullien ja muiden roskiin heittäminen on kauheaa haaskausta. Tiedän, että joissakin kaupoissa niitä ei saa antaa edes työntekijöille. :( Mutta tosiaan, en ymmärrä miksi vaatekaupat eivät näe tässä sitä potentiaalia hankkia itselleen mukavalla tavalla vihreää imagoa.

Bubble: Kiitos. :) Olen myös ehdottomasti sitä mieltä, että tällaiset jutut pitää nostaa julkisuuteen, koska moni ei edes tiedä, että tällaista tapahtuu.

Juliet: Niinpä. Ruotsissa jos jotakin osataan, niin se on brändäys. :) Voitaisiin täällä naapurissa ottaa mallia.

Anonyymi1: Kiva kuulla, että myös tällaiselle pohdiskelevalle blogille on kysyntää. :) Ja siis minäkin vasta tuon jutun luettuani heräsin ajattelemaan, että eiväthän kaikki vaatteet tosiaan mene kaupaksi. Kierrättäminen olisi loistojuttu, jos firmat vain pääsisivät sen yli, että on jotenkin "noloa", ettei kaikki tulekaan myydyksi.

Anonyymi2: Uskon, että tämä on tosi monelle ihan uusi juttu ja siksi onkin hyvä nostaa sitä esille. :) Ja siis kierrättämällä tosiaan kaupat saisivat positiivista imagon nostatusta hyötynäkökulman lisäksi.

May: Tuo on kyllä hauska idea. :) Tosin joillakin ketjuilla tavaraa tulee sitä tahtia, ettei niitä varmaan kaikkia jämäkappaleita voida mitenkään myydä loputtomiin edes tuollaisin erikoisnimikkein. Onhan muissakin verkkokaupoissa kaikenlaisia "löytötoreja", mutta veikkaan että paljon kamaa menee silti haaskuun. Kierrätys olisi kyllä oivallinen ratkaisu tähän pulmaan. :)

Elenee: Voi miten hauskaa, että mainitsit tuosta takki-jutusta, koska olen itse tekemässä siitä postausta muutaman päivän sisään. :D

8. syyskuuta 2009 klo 21.26  
Blogger Tramp like me kirjoitti...

kävin juuri katsastamassa Helsinki Design Weekin muotinäytöksen, jossa esiteltiin ekologisia ja kierrätetyistä materiaaleista valmistettuja vaatteita... olin ihan supervaikuttunut. Muutenkin tuntuu siitä, että kulutushysteria on viime aikoina nostattanut ison vastareaktion, vastuullinen kulutus tuntuu olevan koko ajan nouseva trendi. P.S. Me muuten tavattiin alkukesästä, nyt mäkin kokeilen ihan vapaa-ajan bloggaamista :)

8. syyskuuta 2009 klo 21.26  
Blogger Maria kirjoitti...

Tosi hyvä teksti, osu ja uppos :) Tänään tuli viimeksi ihan koulunkin puolesta pohdittua vähän samaa aihetta.

Tuosta kehitysmaihin vaatteiden lähettämisestä haluisin ottaa esiin tämmöisenkin näkökulman, josta itsekin kuulin vasta ihan äskettäin.. Monethan toki ajattelevat, että on oikein hyvä tapa laittaa vaatteet vaikka johonkin keräyskonttiin ja ne päätyvät hyvään tarkoitukseen jollekin vähävaraiselle. Ikävä kyllä tällä hetkellä tuotettavat "kertakäyttövaatteet" eivät kestä sen paremmin kehitysmaissakaan, vaan niissäkin ne päätyvät kaatopaikoille yms ja tekstiilijätteen määrä lisääntyy jatkuvasti. Meille se ei tietenkään täällä tule mieleen, sillä "poissa silmistä, poissa mielestä".

Olen siis sitä mieltä, että parasta olisi kierrättää vaatteet. Kehitysmaihin kuskaamisella ne päätyvät lopulta jätteeksi siellä, kun kierrätysmahdollisuudet ovat huonot/niitä ei ole olemassa. Tämän lisäksi näiden maiden oma käsityökulttuuri kärsii, kun jatkuvasti tuodaan valmista (trikoo)vaatetta ulkomailta.

Monimutkaisia kysymyksiä kaikenkaikkiaan, eikä yhtä parasta vaihtoehtoa varmasti ole olemassa. Mutta ehdottomasti hyvä, että joku jaksaa herätellä ihmisiä ajattelemaan! :)

8. syyskuuta 2009 klo 22.02  
Blogger Jenni Ukkonen kirjoitti...

Olin viime vuonna vaatekaupassa töissä ja siellä tehtiin juurikin tuota, että vaatteet jotka lojui varastossa tarpeeksi kauan vietiin kaatopaikalle. Olin ihmeissäni miksei niitä lahjoitettu esim. maahanmuuttajatoimistolle jossa vasta maahan muuttaneilla ei ollut mitään asiallisia, pohjoiseen ilmastoon sopivia vaatteita. Kukaan ei kuulemma jaksanut enää viedä tavaroita kirppikselle tai keräykseen joten kaatopaikka oli sitten "paras" ratkaisu ;/

9. syyskuuta 2009 klo 8.32  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

ihan loistopostaus (taas), tosi upeaa että sun blogissa on usein tämäntyylisiä postauksia :)

9. syyskuuta 2009 klo 15.24  
Blogger Henna kirjoitti...

Oon kyllä rehellisesti sanottuna typerästi ajatellut että kaikki vaatteet myydään :/
En usko että kaatopaikka on ainoa mahdollinen paikka minne nämä ylijäämät voitaisiin loppusijoittaa.

9. syyskuuta 2009 klo 16.33  
Blogger hqnna kirjoitti...

Tosi asiallinen kannanotto, mahdollista että tulee itsellekin eteen tämän tyyppisten asioiden pohdiskelu. Vihon viimeisenä vaihtoehtona näkisin juuri tämän kaatopaikalle kärräyksen. Näille tuotteille varmasti riittäisi jakelukanavia, mm hyväntekeväisyys. Myös monet teatterit / koulut / jne esiintyvät ryhmät voisivat hyötyä näistä jos ajatus yksityisille luovuttamisesta ei käy päinsä. Ymmärrän kyllä syyt jotka tällä hetkellä tällaiseen toimintaan ajavat, mutta tulevaisuudessa näen sen täysin kannattamattomana. Ekologiset aspektit nousevat sosiaalisia tärkeämmiksi.

9. syyskuuta 2009 klo 22.12  
Blogger Jenni kirjoitti...

Tramp like me: Tuntuu, että tuo ekologisuus-trendi jyrää nyt kyllä kovaa vauhtia, mutta hyvä vain. :) Minusta on loistavaa, että siihen on alettu kiinnittää huomiota ja vieläkin enemmän voisi! :) Ja hei, onnea bloggailulle! Kyllähän minä sinut toki muistan. :)

Maria: Tuo on ihan totta kyllä, että eihän se huono laatu miksikään kiertoon panemalla muutu. Eikä siellä kehitysmaissa varmaan kamalan paljon muutenkaan joillakin glitter-pikkutopeilla tehdä. :P Mutta sellaiset käyttökelpoiset ja hyvät vaatteet pitäisi ehdottomasti laittaa eteenpäin ennen kuin roudata kaatopaikalle. Kierrätys on vaateavun lisäksi toinen hyvä määränpää myymättä jääneille vaatteille. Ehkä kierrätykseen kannattaisi ennemmin laittaa juuri sellaisia vaatteita, jotka eivät laatunsa tai materiaaliensa puolesta palvele ihmisiä kunnon käytössä.

Jenni!: On oikeasti aika järkyttävää kuulla, että tuota todella tapahtuu ihan niin, että sinäkin olet sitä omin silmin kohdannut. Etenkin jos perustelu vaatteiden heittämiselle roskiin on se, ettei "jaksettu" tehdä niille muutakaan. Uskomatonta. :(

Anonyymi: Kiitos kovasti. :) On mukava kuulla, että tällaisia pohdiskelevia postauksiakin arvostetaan.

Hanna: Noh, älä soimaa itseäsi. :) Luulen, että suurin osa ihmisistä luulee niin - niin minäkin ennen tuon lehtijutun lukemista. Tai ehkä en ollut vain tullut ajatelleeksi koko vaihtoehtoa, että voi olla, ettei kaikki menekään kaupaksi. Ja olen aivan samaa mieltä siinä, että niitä ylijäämiä voisi kyllä hyödyntää vaikka millä tavoin roskiin heittämisen sijaan!

Hqnna: Totta muuten, tuossakin tuli hyviä ideoita, mihin ylijäämiä voisi sijoittaa. :) Kyllä minäkin tietyllä tavalla ymmärrän niitä syitä, miksi noin tehdään, vaikka en millään tavalla niitä hyväksykään. On kuitenkin äärettömän itsekästä toimia tuolla tavoin, varsinkin kun pienellä luovuudella kierrätyksenkin voisi kääntää brändin eduksi.

10. syyskuuta 2009 klo 6.27  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Ylijäämä vaatteethan voisi lahjoittaa köyhiin maihin :-------)

10. syyskuuta 2009 klo 12.43  
Blogger nitovuori kirjoitti...

Sehän ei ole välttämättä hyvä, että niitä vaatteita viedään kolmanteen maailmaan; oli vaateapu sitten käytettyä tai käyttämätöntä, se aiheuttaa niiden maiden oman vaateteollisuuden näivettymistä, mikä vain pahentaa köyhtymistä. Olisi varmaan parempi käyttää niitä vaatteita täällä, joko sellaisenaan tai kierrätysmateriaalina. Mutta oikeastihan tämä on vain osa isompaa ongelmaa eli sitä, että kuluttajista on OK koko ajan haluta ja ostaa uutta :(

11. syyskuuta 2009 klo 17.13  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu