Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Shoppailuholistin täyskäännös

Pupulandia

25-vuotiaan tyttösen pohdintoja tyylistä, muodista, kauneudesta ja sen sellaisesta.

perjantai 15. kesäkuuta 2007

Shoppailuholistin täyskäännösOlen nyt asioita pohdiskeltuani tullut siihen tulokseen, että voisin aloittaa jonkinlaisen suuren shoppailun vähentämisprojektin. En ole nyt viimeisten kolmen viikon aikana juuri mitään ostellutkaan (, sitä hassua Mikki-vyötä lukuun ottamatta). Se on yllättävän helppoa, kun ei saata itseään turhaan kiusaukseen ravaamalla vaatekaupoissa alvariinsa.

Syitä päätökselleni (vai pitäisikö ennemmin sanoa yritykselleni) on muutama. Ensinnäkin, taloudellinen tilanteeni on hieman heikko tällä hetkellä ja näillä näkymin myös lähitulevaisuudessa. Lisäksi olen saanut tässä kipinän säästää johonkin muuhun, joka tuntuu vaatevaraston kartuttamista tärkeämmältä. Toinen syy tälle puolittaiselle shoppailulakolle voisi olla ihan vain se, että vaatevarastoni ei loppujen lopuksi tarvitse erityisemmin kartuttamista. Minua on Suomessa odottamassa noin neljä täyttä kaapillista vaatteita, joiden lisäksi tuon täältä mukanani tänne ottamani vaatteet sekä täältä tekemäni hankinnat. Ei pitäisi siis vaatteiden loppua kesken ihan heti.

Jatkuvan uuden ostamisen sijaan aion keskittyä siihen, miten saisin jo olemassa olevasta vaatevarastostani mahdollisimman paljon irti. Yhdistelemällä mielikuvituksellisesti ja ottamalla uudelleen käyttöön vanhoja vaatteita luulisi uusia asukokonaisuuksia syntyvän vaikka kuinka.

Olen kuitenkin tehnyt itselleni eräänlaisen alustavan ostoslistan vaatteista, jotka todella haluaisin vielä ostaa. Näiden vaatteiden kohdalla saan tehdä poikkeuksen, mikäli satun löytämään etsimäni, sillä osaa näistä vaatekappaleista olen etsiskellyt jo kauan. Listalta löytyvät muun muassa nahkatakki, punaiset kengät ja T-postin tilaus. Toinen poikkeus sääntööni on kirpputorishoppailu, jonka aion yhä edelleen sallia itselleni. Se ei ole ympäristöä entisestään kuormittavaa eikä kallista. Yritän pysyä poissa jopa kesän alennusmyynneistä, mutta jää nähtäväksi onnistuuko. Muutoin aion kuitenkin pysyä aisoissa shoppailun suhteen, jotta saisin rahaa säästöön hyvää tarkoitusta varten.

Kuva täältä.

Tunnisteet: ,

11 kommenttia:

Blogger Viva la Muoti kirjoitti...

Minulla alkoi myös kuukausi sitten super säästö vuosi, jonka pitäisi kestää ensi kesään asti. Minua autto hirveesti kun tei itselleni selvän suunnitelman, esimerkiksi vaatteisiin saan käyttää vain 15e/kk. Minkäs teet kun matkalle on päästävä, onnea säästämiseen.

15. kesäkuuta 2007 klo 17.49  
Anonymous winda kirjoitti...

oo, kuulostaa suunnitelmalta. juuri tuollainen: "en osta kuin tiettyjä asioita" lakko olisi loistava, pystyisi oikeasti iloitsemaan silloin, kun jotain löytää :)

15. kesäkuuta 2007 klo 18.37  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

hyvä hyvä! suosittelen tuota oman kulutuksen kriittistä arvoimista kaikille. terveisin eräs maailmanpelastaja & kirppishirmu :)

15. kesäkuuta 2007 klo 18.54  
Blogger Jenni kirjoitti...

Ensinnäkin, kiitos kaikille aivan ihanan kannustavista kommenteista. Kannustusta tässä nimittäin tullaan vielä tarvitsemaan. :D

Viva la Muoti: Tuopas onkin hyvä vinkki. Tosin en tiedä pystynkö asettamaan itselleni mitään tarkkoja rajoja, sillä itsehillintä ei kuulu vahvimpiin puoliini. :) Minullakin on matka mielessä, kenties parikin.

Winda: Olet oikeassa. Nykyään tämä ostelu on mennyt siihen, että kun melkein jatkuvasti ostaa jotain pientä, uusien vaatteiden antama ilo ei koskaan kestä kovin kauaa.

Anonyymi: Mietinkin, että pitäisikö tässä haastaa muitakin vaatteiden suurkuluttajia säästökampanjaan. ;)

15. kesäkuuta 2007 klo 19.24  
Blogger Salla kirjoitti...

Itsekin olen alkanut rajoittaa shoppailuani hiema. Juhannus aleihin on kuitenkin pakko päästä törsäämään :D

15. kesäkuuta 2007 klo 23.46  
Anonymous J kirjoitti...

Minä olen ollut nyt pian kuukauden shoppailulakossa. Tosin kesän aleihin on tottakai päästävä, mutta olen kyllä alkanut miettiä tarkemmin tuhlailujani. Niin kuin sanoitkin, uusi vaate ei tuota mielihyvää kovin pitkään, jos jatkuvasti ostaa jotain uutta pientä. Olen muuttamassa piakkoin pois vanhempieni luota, joten sietää miettiä tarkemmin rahankäyttöä siksikin.

16. kesäkuuta 2007 klo 10.12  
Blogger N kirjoitti...

Täytyisi itsekkin ottaa tuollainen suunnitelma että kuinka paljon rahaa vaatteisiin ja missä ajassa.
Muutto tulee kotoa kahden kuukauden päästä niin sitten ei varmasti pysty ostelemaan niin paljon kuin ennen ,joka on tietty ihan hyvä asia.

16. kesäkuuta 2007 klo 12.47  
Blogger Jenni kirjoitti...

Salla: Hyvä hyvä, siitä se lähtee! :)

J: Kotoa muuttaminen on hyvä hetki miettiä kulutustottumuksiaan, jotta rahanmeno ei pääse ikävästi yllättämään. Itselläni oli (onneksi) niin vähän rahaa käytössäni vanhempien luona asuessani, että opiskelemaan lähdettyäni rahankäyttö ei ole ollut ongelma. Itse asiassa minulla on koko opiskeluajan ollut enemmän rahaa itseni hemmotteluun kuin ennen. :)

Ja toki kulutustottumuksia sietää miettiä muistakin syistä. Harvoin tulee kaupassa mietittyä, että tarvitseeko tuotetta ihan oikeasti. Ostellaan ihan vain siksi kun "halutaan". Itse ainakin huomaan, että en edes muista mitä kaikkea vaatekaapissani on, sillä en ehdi käyttää kaikkia vaatteitani (syystä, että niitä on niin paljon!).

Pitäisikin varmaan pyrkiä siihen, että ostaisi itselleen sellaisen perusvaraston vaatteita, johon kuuluu helposti yhdisteltäviä ja ajattomia vaatteita. Tähän perusvarastoon voisi sitten silloin tällöin ostaa piristykseksi jotakin uutta.

16. kesäkuuta 2007 klo 12.52  
Blogger Jenni kirjoitti...

Onpa ilahduttavaa nähdä, että näinkin moni on valmis tarkastamaan ostelutottumuksiaan, kuka mistäkin syystä. :)

16. kesäkuuta 2007 klo 12.55  
Blogger OutsaPop kirjoitti...

Kirpparit ovat loistavia paikkoja aloittaa anti-shopping-kuuri. Fäsöniä saa paljon halvemmalla kuin kaupasta ja ostamalla käytettyä tuet kierrätystä. Tavarat ovat usein myös sellaisia, ettei ne heti kävele kadulla vastaan.. :)

PK-seudulla Hietsun ja Valtterin viikonloppukirpparit on parhaita.

24. kesäkuuta 2007 klo 10.15  
Blogger Jenni kirjoitti...

Outsapop: Kirpparishoppailua on tullut harrastettua aika paljon muutenkin, mutta nyt tulee tosiaan painopiste siirtymään siihen. Pidän siitä, että vaatteet ovat ainutlaatuisempia kuin perusketjuista ostetut. Olen myös sitä mieltä, että vaatteen laadusta kertoo paljon, jos se on kestänyt hyvänä käyttäjältä toiselle. ;) Kiitos hyvistä kirpparivinkeistä, täytynee piipahtaa noissa Helsingissä käydessäni. :)

24. kesäkuuta 2007 klo 17.53  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu