Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Tyylin syvin olemus

Pupulandia

25-vuotiaan tyttösen pohdintoja tyylistä, muodista, kauneudesta ja sen sellaisesta.

maanantai 22. syyskuuta 2008

Tyylin syvin olemus


Mitä on tyylikkyys? Mikä tekee ihmisestä tyylikkään? Onko omalla tyylillä ja tyylikkyydellä mitään yhteyttä? Voivatko muutkin kuin kauniit ja hoikat olla tyylikkäitä?

Olen tätä aihetta pohdiskellut taas viime päivinä tuon East Side Stories -valokuvanäyttelyn innostamana. Olen aiemminkin sivunnut aihetta, mutta heräsin miettimään tyyliä ja tyylikkyyttä uudelleen. Lisäpuhtia mietiskelyille antoivat Ebba von Sydow sekä viime postaukseen kommentoinut anonyymi. "Voiko vaate näyttää hyvältä vain, jos sen kantaja on kaunis ja laiha?" Tällaisen kysymyksen esitti kriittiseen sävyyn Ebba, jonka kanssa keskustelimme näyttelyn valokuvista. Innoittajana toimi erityisesti edellisen postauksen kuvassakin näkyvä nainen, joka on pukeutunut jättiprintillä varustettuun t-paitaan. Anonyymi kommentoija sen sijaan oli lukenut edellistä postaustani hieman huolimattomasti ja esitti seuraavanlaisen kannanoton: "Sinä siis oikeasti väität, että jos tietty tyyliasioissa vaikutusvaltainen ryhmä nuorehkoja ihmisiä alkaa käyttää ennen junttisuomileimalla varustettuja vaatteita, niin tämä tekee myös samalla lailla pukeutuvista kansan syvistä riveistä tyyliinsä panostavia ja pukeutumisesta kiinnostuneita henkilöitä..?"



Vaikka kuvan nainen onkin jättiprinttipaitoineen hieman ajastaan jäljessä, on kiinnostavaa, että hyvin samanlaisen paidan pitäminen vielä reilu vuosi sitten oli erittäin trendikästä. Monet trendit rantautuvat halpamyymälöihin ja tavallisen kansan keskuuteen vasta silloin, kun ne ovat oikeastaan jo auttamatta kiitäneet ohi. Kuitenkin ihailimme ehkä samaa vaatetta vielä hetki sitten jonkun kauniin mallitytön tai elokuvatähden päällä ja silloin se kyllä näytti mielestämme hyvältä. Kenties hankimme jopa itse kyseisen vaatteen silloin, kun trendi oli kuumimmillaan. Miksi sitten on niin mautonta tai kamalaa, jos ihan tavallinen suomalainen nainen pitää samaa paitaa hienona ja pukeutuu siihen - vaikkakin sitten vuosi varsinaisen trendin jälkeen? Todennäköisesti tuo nainen pitää paidasta ihan oikeasti - ei vain sen takia, että se on olevinaan trendikäs. Mahdollisesti nainen ei edes tiedä tuollaisten paitojen olleen joskus trendikkäitä. Minusta se on paljon ihailtavampaa kuin orjallinen trendien seuraaminen. Olisiko kuitenkin pääosin niin, että jos sama paita näkyisi jonkun kauniin ja hoikan tyttösen päällä, se olisi mielestämme edelleen ihan tyylikäs?

Edellisen postauksen kommenttiosiossa anonyymi kommentoija ihmetteli ääneen, tekeekö se suomalaisista perusjunteista tyylitietoisia ja pukeutumisesta kiinnostuneita ihmisiä, jos muutama muodin saralla vaikutusvaltainen ihminen on omaksunut itselleen ns. junttityylin ja tehnyt siitä trendikkään. No ei se tee, eikä minusta kukaan sellaista ole väittänytkään. Eihän tässä valokuvanäyttelyssä ollut tarkoituksena esitellä trendikkäitä ihmisiä, vaan persoonallisia pukeutujia, joilla on omanlaisensa tyyli. Tyylejä on monenlaisia ja vaikka ei uusimpien trendien mukaan pukeutuisikaan, voihan ihminen silti olla kiinnostunut pukeutumisesta ja panostaa omaan tyyliinsä. Toki on ihmisiä, jotka eivät oikeasti välitä mitä päälleen panevat, mutta jokaisen ainakin Suomen sääoloissa on johonkin pukeuduttava, ellei meinaa paleltua kuoliaaksi. Vaatehankintoja joutuu jokainen siis tekemään ja käytännöllisyyden ohella uskoisin aika monen kiinnittävän huomita myös vaatteen ulkonäköön ainakin sen verran, että se miellyttää jossain määrin omaa silmää.



Mirja tykkää pinkistä ja pukeutuu pinkkiin päästä varpaisiin. Se on eri asia, onko Mirjan pukeutuminen muiden mielestä tyylikästä, mutta siitä ei tässä olekaan kyse. Kyse on siitä, että Mirjalla on OMA tyyli, jota hän vaalii. Minun käsittääkseni esimerkiksi Hel Looksin idea on ikuistaa persoonallisia pukeutujia, joilla on erottuva ja selkeästi oma tyylinsä. Toki joukkoon mahtuu aina sellaisiakin, joiden look muuttuu sesongin trendien mukana. Ei kuitenkaan liene olemassakaan mitään universaalisti pätevää määritelmää tyylikkyydelle, koska kyseessä on loppujen lopuksi aina subjektiivinen asia. On olemassa niin sanottuja suunnannäyttäjiä ja tyyli-ikoneita, joilla on eräänlainen valta määritellä mikä on tai mistä tulee tyylikästä, mutta tämän joukon tekemisiä seuraa ja ihailee maailman kansasta vain hyvin pieni osa. Tämän kansanosan ulkopuolellakin on silti ihmisiä, joita vähintään se oma pukeutuminen kiinnostaa - ja East Side Stories esittelee joitakin heistä. :)

Kuvat House of Hollandin t-paita-kampanjasta, jota tähditti Agyness Deyn.

Tunnisteet:

24 kommenttia:

Blogger Nelliina kirjoitti...

Minulla on itseasiassa sama paita mikä edellisen postauksen rouvalla, tosin mustana, ja nyt aion tosiaankin kaivaa sen kaapista käyttöön :) oli trendiä tai ei, ei kiinnosta. Tärkeintä on että itse viihtyy vaatteissaan, ei se mitä mieltä muut niistä ovat.

Yleisestikin naurattaa blogeihin välillä satelevat kommentit "hyi hitto kuin tyylitöntä/rumaa/blaa". Kuka on määritellyt Tyylikkään? Tai Ruman?

Ja itseasiassa se että joku tyrmää jonkun vaatteen, saa minut oikeastaan innostumaan siitä :D tänään viimeksi pohdin erästä lehden sivulla näkynyttä laukkua, että haluaisinko vaiko enkö halua, ja kaksi työkaveriani olivat sitä mieltä että se on ihan kauhea. Tämä sinetöi ostopäätökseni ;)

22. syyskuuta 2008 klo 12.33  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Mikään ei ole tyylittömämpää kuin joku joka pukeutuu trendin mukaan vaikkei se lainkaan "pukisi". Suuri osa raivotrendikkäistä vetimistä näyttävät hyviltä vain katemosseilla, ja tavallisella ruumiinrakenteella usein vain korostaa epäkohtia.

Se oma tyyli on tärkein, ja sitä voi höystää muotisuuntauksilla omannäköisekseen. Tosi hyvä postaus, herättää keskustelua !

22. syyskuuta 2008 klo 12.44  
Blogger rouva o kirjoitti...

Niinhän se on, että tyylikkyyttä on miltei mahdoton määritellä, sillä sama vaate eri ihmisellä näyttää aina erilaiselta. Ihmisen koolla ei ole siihen merkitystä, vaan sillä miten itsensä ja asunsa kantaa.

22. syyskuuta 2008 klo 13.46  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

eikös tuo ole agness deyn :) ?

22. syyskuuta 2008 klo 14.39  
Blogger Jenni kirjoitti...

Nelliina: Kiitos suorastaan riemastuttavasta kommentista! Ihanaa kapinahenkeä! :D

Maurelita: Totta kyllä. Yleensäkin se, että yrittää näyttää joltakin muulta kuin omalta itseltään, on yleensä aika tyylitöntä. Ja kiitos. :) Toivonkin, että herättäisi keskustelua!

Shandi: Tuo on aika hyvä määritelmä kyllä, että kunhan kantaa asunsa hyvin, niin asu kuin asu voi näyttää hyvältä. Tyylitöntä on minusta kuitenkin, jos pukeutuu esimerkiksi liian pieniin vaatteisiin. :/

Laura: Kyllä vain. Se pienellä printillä mainitaankin tuossa tekstin lopussa. :)

22. syyskuuta 2008 klo 14.56  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Tyylikkyyttä ei todellakaan voi määritellä millään tavalla universaalisti. Eikä se tosiaan ole yhteydessä viimeisimpiin trendeihin.

Minusta tuo East Side Storyn vanhempi nainen oli tyylikäs. Mitä sitten, että jättiprinttinen t-paita on ehkä jo menneen talven lumia? Nainen kuitenkin näyttää siltä, että viihtyy puserossa ja kantaa sen sellaisella asenteella, joka näkyy ulospäin ja saa ihmisen minun silmissäni näyttämään tyylikkäältä. Jonkun toisen silmissä näin ei ole.

22. syyskuuta 2008 klo 15.20  
Blogger MouMou kirjoitti...

Kunpa kaikki ne ilkeästi muita kommentoivat ihmiset lukisivat tämän! Olet Jenni niin ihana, kun kirjoitat asiaa ja perustelet mielipiteesi. Tyylitön MouMou yhtyy tähän tekstiin.:)

22. syyskuuta 2008 klo 15.32  
Blogger Sara kirjoitti...

Äh. En osaa nyt oikein heittää mitään hyvää kommenttia tähän, en nimittäin voi sanoa kuin että olen kanssasi niiiin samaa mieltä!
ja ps, olet todella hyvä kirjoittamaan! :)

22. syyskuuta 2008 klo 16.48  
Blogger Rahka kirjoitti...

Luin eilen sun koko blogin kerralla läpi. Tosi kiva blogi sulla :) Ihana miten olet päätynyt Jyväskylästä Helsinkiin ja mahtavan kuuloiseen työpaikkaan!

22. syyskuuta 2008 klo 17.25  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

"Monet trendit rantautuvat halpamyymälöihin ja tavallisen kansan keskuuteen vasta silloin, kun ne ovat oikeastaan jo auttamatta kiitäneet ohi."

mun mielestä tämä ajatus on vähän paradoksaalinen. eikö joku ilmiö ole trendi vasta sen jälkeen kun "tavalliset ihmiset" ovat ottaneet ilmiön omakseen esimerkiksi ostamalla tietyn vaatteen vaikkapa h&m:sta?
ymmärrän (kai) taustalla olevan ajatuksen siitä, että "todelliset fashionistat" siirtyvät trendeissä eteenpäin ennen kuin ne rantautuvat jonnekin vaasan kaduille, mutta silti omasta mielestäni ns.massamuoti, jota halpamyymälät tarjoavat, on nimenomaan trendihakuista.
en ota kantaa siihen, miten järkevää on pukeutua kritiikittömästi kaikkeen mitä ketjuliikkeet meille myyvät ja pitää jotain asiaa kauniina ja tyylikkäänä vain siksi, että meitä ohjataan ajattelemaan sillä tavalla.

22. syyskuuta 2008 klo 18.05  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Itse ajattelen, että systeemi toimii seuraavasti: kokeilevammat, "kauniimmat" ja/tai seuratuimmat pukeutujat alkavat jostain syystä käyttää tiettyä vaatetta, asustetta tms. Esimerkkinä vaikka legginssit. Tavallisemmat pukeutujat törmäävät ennen pitkää tähän uuteen ilmiöön ja makunsa mukaan pitävät sitä kiinnostavana tai ei, mutta innovatiivisesti yhdisteltynä se joka tapauksessa näyttää tuoreelta.

Koska kysyntää on, kaupat tuovat markkinoille nyt vaikka niitä legginssejä ja tavalliset pukeutujat yhdistelevät niitä omiin tarpeisiinsa, eivät ehkä yhtä paljon aikaa käyttäen tai yhtä radikaalia vaikutusta hakien kuin kokeilevammat pukeutujat. Seppälöiden ja halpahallien versiot trendeistä eivät ehkä muutenkaan näytä aivan vastaavilta kuin muotitalojen alkuperäiskappaleet.

Tällöin legginssit lopulta lakkaavat näyttämästä yhtä kiinnostavilta kuin muutama vuosi aiemmin kenen-olikaan yllä, sillä nyt ne kantavat mukanaan myös kaikkia legginssejä käyttäviä peräkylien pissiksiä.

Pointti tässä hillittömässä vuodatuksessani taisi olla, että vaatteiden kantamat merkitykset muuttuvat, joten vaikka - ja jos - henkilö pukeutuu täysin samoin vuosikausia, kaikkina aikoina hän ei näytä yhtä tyylikkäältä - eikä minun puolestani kyllä tarvitsekaan.

Mutta kuka ja missä oikeastaan esitti tuon väitteen, että tavallisen suomalaisen päällä trendistä jälkeenjäänyt paita on kamala? Edellisen postauksen kommentoija?

Anteeksi tämä kommenttilaatikon täyttö, mutta oli inspiroiva postaus!

22. syyskuuta 2008 klo 19.02  
Blogger May kirjoitti...

Mites se meni: muoti vaihtuu, tyyli pysyy?

22. syyskuuta 2008 klo 20.14  
Blogger tiiti kirjoitti...

itse olen kuitenkin sitä mieltä, että kaunis/laiha/nuori/trendipimu/whatever voi olla, jos ei tyylikäs, niin ainakin trendikäs esim. harmaassa collegekankaassa, neonvärisissä trikoissa tai leopardilegginsseissä jotka mirja, laitossiivooja 43 vee, päällä näyttävät aika katastrofaalisilta. karusti sanottuna mitä rumempi/vanhempi/lihavampi olet, sitä enemmän vaivaa ulkoiseen miellyttävyyteen (ja samalla tietyllä lailla tyylikkyyteen) vaaditaan. toisaalta, kaipa myös ikänsä, näkönsä ja kokonsa mukaan pukeutuminen voidaan katsoa tyylikkyydeksi? toiset vaan on kamalan nättejä, ja niille se on helpompaa. eli sinänsä vaikka trendipimun päällä tuulihousut olisivatkin siisonin parasta ikinä, ei se tarkoita, että tavallisen keskivertotallaajan päällä ne olisivat automaattisesti sitä myös.

22. syyskuuta 2008 klo 21.38  
Blogger Siru kirjoitti...

Jos nyt puhutaan puhtaasti omista mielipiteistä, niin itse en missään vaiheessa olllut ihastunut tuohon House of Hollandin trendiin, tai Agyyn.
Mielipideasioista ei ehkä voi riidellä, mutta toisaalta ne ovat ainoita asioita joissa oikeaa keskustelua ihmisten välillä voidaan käydä.

juliet xxx

23. syyskuuta 2008 klo 11.15  
Blogger tiina kirjoitti...

Oot aivan mahtava kirjoittamaan!
Mielestäni tuo trendikkyys vähän riippuu ihmisestä ja hänen vartalostaan. Esim. minun päälläni joku vaate voi näyttää niin hirvitykseltä, mutta sitten toisella ihmisellä se näyttääkin ihanemmalta kuin mikään. Ja myös se, että miten vaatteet kantaa päällään, onko se tyylikästä, vai ei.

23. syyskuuta 2008 klo 12.00  
Blogger Jenni kirjoitti...

Pinja2: Niinhän se on, että tyyli on aina subjektiivinen asia. Tietysti on olemassa niin sanottuja yleisiä standardeja, joita useat pitävät tyylikkäinä, mutta loppujen lopuksi kyse on aina makuasiasta. Minusta tuo nainen on jotenkin sympaattinen ja vaatii todella asennetta hänen ikäiseltään ja näköiseltään naiselta vetäistä päälleen tuollainen paita. Respect. :)

MouMou: Kiitos ihanasta kommentista. :) Tästä aiheesta oli oikeastaan aika vaikea kirjoittaa, koska sen rajat ovat hyvin epämääräiset ja kuten edellisessä kommentissa tulikin todettua, niin kyse on loppujen lopuksi makuasioista.

Sara: Kiitos. :) Tätä aihetta voisi varmasi pyöritellä loputtomiin ja hyvin monestakin näkökulmasta. Minusta täällä maailmassa on kuitenkin tilaa monennäköisille ja -tyylisille ihmisille. :)

Rahka: Voi miten valtavan urakan olet tehnyt! Noita kirjoituksiahan on useampi sata. :D Olen kovin imarreltu ja toivottavasti pysyt mukana menossa jatkossakin. :)

Hanna: Tottahan se tuokin on. Mietin oikeastaan halpamyymälöillä lähinnä sellaisia koko kansan halpahalleja ja tarjoustaloja, mutta ilmaisin itseäni ehkä hieman huonosti. :) Ja siis useinhan tosiaan ne varsinaiset fashionistat ovat jo kaukana tulevassa, kun tavallinen kansa saa käsiinsä ne trendirytkyt. Oma henkilökohtainen kantani trendeihin on, että niiden orjallinen seuraaminen on lähinnä naurettavaa. Minusta on mukava vaihdella omaa tyyliäni fiiliksen mukaan ja maustaa sitä itsestäni kivannäköisillä trendeillä.

Maj: Kuule, tässä blogissa hillittömät vuodatukset ovat oikein tervetulleita. :) Kiitos pitkästä kommentista!

Se väite tuli esille edellisen postauksen saamassa kommentissa, mutta myös pohdinnan tasolla siellä näyttelyssä. Oli miten oli, niin tähän voisi todeta, että tyylikkyyteen vaikuttanee aika paljon myös se, onko tavoitteena ajattomuus vai trendikkyys vai mikä. Esimerkiksi minun silmissäni 50-luvun tyyli säilyy aina hienostuneena, mutta leggingsit ja farkkuhame oli muutaman kesän juttu, joka edelleen käytettynä näyttää hiukan kuluneelta. Toisaalta taas esimerkiksi pillifarkut ovat jaksaneet pitää pintansa melkoisena kestotrendinä jo aika kauan, joten harvoinpa sitä pystyy täysin ennustamaan etukäteen, mikä juttu jää hetkelliseksi ja mikä tulee jäädäkseen.

May: Juuri niin. :)

Tiiti: Ikävä tosiasia, mutta ulkonäkö vaikuttaa väistämättä myös vaikutelmaan tyylikkyydestä, vaikka en soisi niin olevan. On ihan totta, että kaunis ja hoikka tyttö pystyy kantamaan hyvin monenlaiset asut kunnialla, vaikka ns. tavallisempi ihminen ei ehkä niissä neon-leggingseissä olisikaan edukseen.

Juliet: Totta, totta. Makuasiahan se tyylikin on. Itsekään en koskaan lämmennyt tuolle House of Hollandin t-paita-villitykselle, vaan kiersin sen kaukaa omalta osaltani. Nuo kuvat vain sopivat hauskasti teemaan yhdistettynä viime postauksen kuvaan. :) Mitä tähän postauksen aiheeseen kuitenkin tulee, niin soisin, että myös ihmiset olisivat suvaitsevaisempia erilaisia tyylejä kohtaan ja hiukan armollisempia näille perus-suomalaisille pukeutujille. Eivät nuo ehkä muotilehtien sivuille sovi, mutta minusta esimerkiksi näyttelyn kuvissa näkyi varsin sympaattisia ja hurmaavia tyyppejä. :)

Tiina: Kiitos. :) Niinhän se on, että se miten vaatteen kantaa, vaikuttaa hyvin paljon koko vaikutelmaan. Jos muistaa vielä ottaa huomioon oman ikänsä ja vartalotyyppinsä vaatteita valitessa, uskon, että pääsee potentiaalisesti paljon parempaan lopputulokseen. :)

23. syyskuuta 2008 klo 14.47  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

tyylikkyyttä on se, että ymmärtää mikä sopii omalle vartalolle.

23. syyskuuta 2008 klo 19.06  
Blogger Micci kirjoitti...

Hyviä pointteja todellakin. Tärkeintä on mielestäni löytää se oma juttu ja sitten vaikka täydentää sitä muodinmukaisillakin jutuilla, JOS ne istuvat a)omaan tyyliin b) omiin muotoihin.
Itse pidän kiinni omista lempparijutuistani, kuten pitsistä, sametista ja nahasta (mustina tietenkin) olivat ne muotia tai eivät. Silti seuraan kyllä muotiakin, ihan mielenkiinnosta, mutta orjallisesti en sitä noudata.
Se on kamalinta, että pukeutuu tietyllä tavalla vain, koska se on muotia, katsomatta yhtään käykö se itselle vai ei.

23. syyskuuta 2008 klo 19.07  
Blogger tipitii kirjoitti...

Todella hyvä teksti, kiitos siitä! Itsestäni vaatteiden hyvännäköisyyden määrittäminen niiden trendikkyyden perusteella on suorastaan naurettavaa.

23. syyskuuta 2008 klo 19.35  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Kylläpä aihe herätti keskustelua! :) Kiva niin.

Mutta tuo kirjoittamasi lausahdus luo mun mielessä hieman humoristisia piireitä: "Vaikka kuvan nainen onkin jättiprinttipaitoineen hieman ajastaan jäljessä, on kiinnostavaa, että hyvin samanlaisen paidan pitäminen vielä reilu vuosi sitten oli erittäin trendikästä."

Mä kirjoittaisin tuohon että "samanlaisen paidan pitäminen vuonna 1993 oli vielä erittäin trendikästä" :D

23. syyskuuta 2008 klo 20.57  
Blogger Lotta kirjoitti...

Mutta onhan se niin, etta tyylikkyys ja trendikkyys ovat kaksi niin eri asiaa. Jos ihminen nayttaa fretin hyvalta salsahameessa, joka oli todella in kaksi vuotta takaperin, han ei valttamatta ole trendikas, mutta moni saattaa sanoa hanta tyylikkaaksi. Tyylikas ei ole synonyymi muodikkaalle eika persoonallisellekaan, vaan ehka hyvannakoiselle, hyvan maun mukaiselle pukeutumiselle.

24. syyskuuta 2008 klo 3.02  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

On helppoa näyttää tyylikkäältä,jos on kaunis ja hoikka.Kuten sinä itse. Tosilla on niin helppoa...

24. syyskuuta 2008 klo 19.13  
Blogger Jenni kirjoitti...

Anki: Siinä on kyllä aika hyvä määritelmä tyylikkyydelle. :)

Micci: Samoilla linjoilla mennään. :)

Tipitii: Niinhän se on, mutta aina silloin tällöin osuu sellaisiakin ihmisiä vastaan.

Ilona: Ai ovatko tuollaiset paidat olleet muotia vuonna -93 myös? :D Minulla ei tästä ole mitään tietoa, koska silloin taisivat enemmän kiinnostaa barbit ja hyppynarut. Mutta viime keväänä oli kyllä tuollainen jättiprinttipaita-villitys House of Hollandin t-paitojen myötä. Itse en kyllä kyseisestä trendistä innostunut.

Lotta: Erinomainen määritelmä, kiitos. :)

Anonyymi: No kiitos epäsuorasta kohteliaisuudesta. :) On ehkä totta, että hoikan ja sievän ihmisen päällä useammat vaatteet näyttävät hyvältä. Mutta muistetaanhan taas, että kauneus on katsojan silmissä. :) Ja minkä tahansa näköinen ihminen voi näyttää hyvältä, jos vaatteet istuvat ja tyyli on omaan ilmeeseen sopiva!

25. syyskuuta 2008 klo 14.39  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Mielestäni toisinaan hieman pyöreät osaavat pukeutua tyylikkäämmin kuin pitkät ja laihat. Ok, joillekin laihoille sopii oikeasti mikä tahansa lumppuvaate jne ja laihojen on helpompaa pukeutua tyylikkäästi. Joskus kaupungilla tulee kuitenkin vastaan hieman ylipainoisia naisia(ei kuitenkaan mitään sairaanloisen ylipaimnoisia), jotka näyttävät todella hyvältä. Se on mielestäni tyylikkään naisen merkki, jos osaa pukeutua kiloistaan huolimatta.

25. syyskuuta 2008 klo 16.04  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu