Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Köyhäkeitto (eli herkullinen kasviskeitto)

Pupulandia

25-vuotiaan tyttösen pohdintoja tyylistä, muodista, kauneudesta ja sen sellaisesta.

keskiviikko 11. helmikuuta 2009

Köyhäkeitto (eli herkullinen kasviskeitto)

Olen ollut kerran elämässäni siinä tilanteessa, että kuukautta oli vielä viikko-pari jäljellä, eikä minulla ollut yhtään rahaa. Tililläni oli vain muutama euro ja ainakin viikoksi olisi sillä rahalla pitänyt keksiä syötävää. Tilanne näytti melko epätoivoiselta, mutta parin euroni kanssa marssin kauppaan ja yritin keksiä, miten niistä olisi vatsantäytettä mahdollisimman pitkäksi aikaa. Totesin, että halvimmalla sai perunaa, kaalia ja sipulia - siispä ostin niitä. Kotoa löytyi ennestään porkkanoita sekä punaisia linssejä. Näistä aineksista päätin tehdä ison kattilallisen keittoa.

Keiton hinnaksi ei tullut kuin muutama euro ja sitä oli kokonainen kahden litran kattilallinen. Ruokaa riitti moneksi päiväksi ja laitoin loput keitosta annoksina pakkaseen. Kaiken huipuksi se oli todella herkullista! Seuraksi tein vielä sämpylöitä, sillä itse tekeminen tuli paljon halvemmaksi kuin valmiin leivän ostaminen kaupasta. Ja niin sai köyhä opiskelija itselleen ruokaa noin viikoksi minimaalisella sijoituksella.

Olen tehnyt "köyhäkeitoksi" nimeämääni soppaa monet kerrat sen jälkeenkin, ja ihan vain siksi, että se on niin hyvää! :) Tein sitä viimeksi tänään ja ajattelin nyt jakaa ohjeen muidenkin iloksi. Koska ohje on omasta päästä keksitty, ovat määrät enemmänkin suuntaa antavia. Maistele ja kokeile itse, mikä tuntuu hyvältä ja sopivalta - lisää vaikka halutessasi ihan uusia raaka-aineita! Tällä ohjeella keittoa tulee täysi 2 litran kattilallinen.




Köyhäkeitto

7-8 dl vettä
1 sipuli
6 suurikokoista perunaa
2 porkkanaa
pala kaalia
1/2-1 dl punaisia linssejä
2 kasvisliemikuutiota
ruokaöljyä
ketsuppia
suolaa
pippuria
paprikamaustetta

Pilko sipuli pieneksi ja kuullota sitä hiukan öljyssä kattilan pohjalla. Lisää kattilaan vesi ja kuoritut, paloitellut perunat. Anna perunoiden pehmetä hiukan ja lisää sekaan paloitellut porkkanat sekä liemikuutiot. Kun perunat ja porkkanat ovat jo melkein kypsyneet, lisää kattilaan punaiset linssit (kannattaa huuhdella ensin vedellä) sekä paloiteltu kaali. Mausta oman makusi mukaan suolalla, pippurilla ja paprikamausteella. Voit lisätä joukkoon myös lorauksen ketsuppia antamaan makua.


PS. Kokeile keiton kanssa Maailman Parhaita Sämpylöitä! :)

Tunnisteet:

15 kommenttia:

Anonymous Anonyymi kirjoitti...

nam, hassua miten "vähäisistä" aineksista tehty keitto saa veden herahtaa kielelle! Tota täytyy kokeille! Kiitti vinkistä, ruuan laittoonki kangistuu, eikä aina tahdo keksii mitään uutta.

11. helmikuuta 2009 klo 19.25  
Blogger May kirjoitti...

mä voisin mennä vaikka heti kokeileen, kauhia nälkä !

11. helmikuuta 2009 klo 20.16  
Blogger Lara kirjoitti...

Vaikuttipa hyvältä noinkin edulliseks.Nytpä tiedänkin mitä kokkaan huomenna. :)

11. helmikuuta 2009 klo 20.40  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

moi! olen löytänyt blogimaailman vasta hiljattain, ja haeskelen vasta lemppariblogejani.. pupulandia menee kyllä ehdottomasti kärkeen:) sulla on hyvä tyyli ja fiksut jutut. erityisesti arvostan huolellista kielenkäyttöäsi!
ps. jos viitsit niin vinkkaa tähän jotain hyviä kirppareita jyväskylästä!

11. helmikuuta 2009 klo 22.06  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

..niin ja tämä ruokajuttu oli mukava lisä muiden tekstiesi joukkoon! laita ihmeessä lisää jos muita bravuureja löytyy:)

11. helmikuuta 2009 klo 22.08  
Blogger Sini kirjoitti...

Me tehdään aina kasvissosekeittoa: perunaa, porkkanaa, sipulia, tomaattimurskaa ja surrrr kaikki mössöksi. Joukkoon myös viherpippuri-koskenlaskijaa niin NAm! Mutta se ei olekaan enää köyhän keittoa..

12. helmikuuta 2009 klo 8.12  
Blogger Jenni kirjoitti...

Lorilee: Sanopa muuta! :) Kokeile ihmeessä - keitto on herkkua. ;)

May: Suosittelen!

Lara: Keitto ei todellakaan maksa juuri mitään ja on tosi hyvää. :)

Annie: Kiitos kovasti mukavasta palautteesta! :) Olen tietoisesti ottanut sen linjan, että kiinnitän huomiota kielenkäyttööni. Joskus olisi kiva kirjoittaa puhekielellä, mutta minusta itsestäni on mukavampi lukea selkeää kirjakieltä, joten olen pysytellyt sillä linjalla. Ruokajuttuja on tulossa tulevaisuudessakin! :)

Jyväskylän kirpputoreja en ole päässyt tsekkailemaan sitten viime huhtikuun, mutta omia suosikkejani Jyväskylässä olivat EkoCenter (Yliopistonkadun ja Gummeruksenkadun kulmassa), Fida lähetystori (Väinönkadulla), Seppälän kirpputorimarket (siellä Seppälän teollisuusalueella), Punaisen Ristin kirpputori (Keskussairaalantiellä Liikunnan rakennusta vastapäätä) ja Pelastusarmeijan kirpputori (Yliopistonkadun Puistokadun puoleisessa päässä). Kannattaa myös piipahtaa Kauppakadun keskivaiheilla sijaitsevassa kirpputori-huutokaupassa (Tiimarin vieressä), olen tehnyt sieltä kirpparipuolelta löytöjä. Yliopistonkadulle tuli myös hiukan ennen muuttoani vintage-liike, jonka nimeä en muista. Se sijaitsee kuitenkin Yliopistonkadulla, Asemakadun ja Kilpisenkadun välisellä pätkällä. Kannattaa myös tsekata Ilokivessä pari kertaa vuodessa järjestettävät Ylioppilaskunnan kirpparit. Etköhän noilla pääse alkuun! ;)

Sini: Kuulostaa herkulliselta tuokin. :) Mutta köyhälle opiskelijalle se ei olisi oikein sopinut! Ja oli tietoinen valinta tehdä nimenomaan kirkaslieminen keitto, koska siten ruoan määrä oli paljon suurempi kuin soseutettuna. :)

12. helmikuuta 2009 klo 8.33  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Itsekin olen "Köyhäkeittoasi" vastaavia soppia usein keitellyt kotona ja aina on tullut tosi hyvää, esim. makaroneja ja nuudeleita voi myös käyttää keitossa perunan sijaan.

Kuinka paljon sämpylöitä tuolla aiemmin postatulla reseptillä muuten tulee?

12. helmikuuta 2009 klo 9.56  
Blogger kullanmuru kirjoitti...

Hmm, hyvä ohje, pitää ottaa ylös ja esille heti kun lähden opiskelemaan :D

12. helmikuuta 2009 klo 9.57  
Blogger Jenni kirjoitti...

Eva: Tuo oli myös hyvä vinkki! :) Tätä keittoa on helppo soveltaa! En muista tarkkaan, kuinka monta sämpylää tuolla ohjeella tuli, mutta muistaakseni yhdelle pellille mahtuivat. :)

Kullanmuru: Mahtavaa. :D Tämä voi kuule olla joidenkin opiskelija-aikojesi pelastus. ;)

12. helmikuuta 2009 klo 10.06  
Blogger Joy kirjoitti...

Kiva postaus Jenni! Menee ehdottomadti kokeiluun tämä :)

12. helmikuuta 2009 klo 16.37  
Blogger Jenni kirjoitti...

Joy: Kiva kuulla! :) Kerro sitten, maistuiko. ;)

15. helmikuuta 2009 klo 13.27  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Oon kokeillu tätä jo kaks kertaa, kun oon ollut niin vähissä varoissa. Ekalla kerralla tuli muusia, mut tokalla tajusin keittää vähemmän aikaa. Vettä pitää kyllä lisätä aika lailla keittäessä. Mut ei tää mitään köyhäkeittoa oo, vaan herkkukeittoa!

17. helmikuuta 2009 klo 22.10  
Blogger Jenni kirjoitti...

Anonyymi: Minun ei tarvinnut lisätä vettä keittämisen aikana, koska kattila oli alkuvaiheessa jo aika täynnä. Riippuu varmasti kattilan koosta ja muiden ainesten määrästäkin vähän. :) Mutta tosiaan, kun ohje on päästä keksitty, niin määrät saattavat hiukan heitellä - olen nimittäin viskonut ainekset kattilaan ilman minkäänlaista mittaamista tai laskemista. :D Mutta tosi kiva kuulla, että resepti on ollut hyödyllinen tiukassa taloudellisessa tilanteessa ja keitto vielä maistunutkin. ;)

18. helmikuuta 2009 klo 7.38  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Kiesus, miten vähän sinä oikein syöt, jos kaksi litraa kasviskeittoa (ilman minkäänlaista proteiinilisää) riittää moneksi päiväksi ja vielä pakastimeen??

18. helmikuuta 2009 klo 16.00  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu