Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Shoppailulakko!

Pupulandia

25-vuotiaan tyttösen pohdintoja tyylistä, muodista, kauneudesta ja sen sellaisesta.

tiistai 10. helmikuuta 2009

Shoppailulakko!

Honey Junkie pohdiskeli hiljattain postauksessaan, olisiko syytä aloittaa shoppailulakko. Esimerkiksi yhden kuukauden tauko vaateostosten suhteen olisi hyvä kokeilu tai vaikka oivallinen aloitus pidempää lakkoilua ajatellen. Pidin itse kesällä 2007 erittäin sitkeän, liki 4 kuukauden shoppailulakon. En ollut itselleni äärettömän ankara, vaan loin lakolle realistiset säännöt. Tein lakon alkumetreillä pienen ostoslistan asioista, joita todella tarvitsin tai aivan ehdottomasti halusin - ne olivat sallittua riistaa myös lakon aikana. Lisäksi sallin itselleni aivan naurettavan edulliset (järkevät!) alelöydöt sekä satunnaisen kirpputorishoppailun. Koska en kieltänyt itseltäni aivan kaikkea, ei lakko lopulta tuntunut kovinkaan suurelta uhraukselta, mutta ostosten määrä väheni silti murto-osaan entisestä. Lopulta olin peräti niinkin pihi, että vaikka lakko oli päättynyt jo hyvän aikaa sitten, en vain osannut oikein ostaa mitään, mitä en aivan välttämättä tarvinnut. Sittemmin tuo "ongelma" on kyllä korjaantunut. :PLakko voisi olla jälleen paikallaan, mutta siihen ryhtyminen on vain käytännössä tuntunut niin ikävältä, etten ole saanut tehtyä asian eteen mitään. Tuumasin Honey Junkielle kommentoidessani, että kun ei ole erityistä syytä lakkoiluun (kuten vaikka jotakin erityistä tarkoitusta varten säästäminen), on vaikea löytää motivaatiota säästää jo muutenkin pienistä tuloista. Isosta palkasta on helppo laittaa hiukan sivuun, mutta köyhä joutuu tinkimään niistä vähäisistäkin rahan tuomista iloista, jos rahaa pitäisi riittää vielä säästöönkin.

Nyt kuitenkin sain todellisen motivaation shoppailulakolleni! Se ei tosin ole mikään kovin riemukas asia, vaan olen oikeastaan pakotettu lakkoilemaan. Tajusin nimittäin tänään, että opintotukikuukausiani on vain 1 (!!!!!) jäljellä! :O En ollut ollenkaan varautunut tällaiseen ja kuvittelin onnellisena tukikuukausien riittävän rattoisasti vielä pitkän aikaa. Gradukin on vielä aivan vaiheessa! Teen opintojen ohella osa-aikaisesti töitä, mutta niistä saatu palkka riitää ehkä tuurilla juuri ja juuri kattamaan aivan välttämättömimmät menot, jos niitäkään. Nyt siis alkoi vyön kiristys! Haluaako joku ryhtyä tukilakkoon? ;)Aion nyt jakaa muutamia vinkkejä, jotka auttoivat minua onnistumaan viimeksi. Saman ohjenuoran mukaan ajattelin tälläkin kertaa toimia.

  • Älä ole liian ankara itsellesi. Älä yritä heti kurkotella kuuta, vaan vähennä shoppailua vaikka pikkuhiljaa tai aseta esimerkiksi joku summa, minkä saat kuukausittain käyttää itsesi hemmotteluun.
  • Tee itsellesi ostoslista ja selkeät säännöt lakon ajaksi. Tee pieni lista asioista, joita todella tarvitset tai jotka aivan välttämättä haluat hankkia lakosta huolimatta. Voit myös sallia itsellesi joitain vapauksia, kuten kirpputorit tai alle kympin alelöydöt, tms.
  • Keksi säästetyille rahoille joku käyttökohde. Rahoja voi toki säästellä vaikka ihan vain rahapulassa tai varmuudeksi pahan päivän varalle, mutta toisinaan auttaa, jos lakon lopussa häämöttää joku "porkkana". Esimerkiksi ulkomaanmatka tai muu isompaa sijoitusta vaativa kohde ovat usein erinomaisia lakkohengen nostattajia.
  • Älä kiusaa itseäsi. On turha laukata vaatekaupoissa kiusaamassa itseään, jos ei ole lupaa ostaa mitään. Monesti pahin houkutus on vain nähdä, mitä kaikkea ihanaa on tarjolla. Jos pysyttelet kaukana houkutuksista, lakkokin sujuu helpommin.
  • Tutustu jo olemassaoleviin vaatteisiisi. Kun uusia vaatteita ei ostele jatkuvasti, tulee samalla tutustuttua jo olemassaolevaan vaatevarastoon. Luovuus kunniaan ja uudet yhdistelmät kehiin!

Kuvat täältä ja täältä.

Tunnisteet:

19 kommenttia:

Blogger mari kirjoitti...

mulla toimii se, että en vaan käy kaupungilla. mut enpä sitten niistä tiiä, ketkä harrastaa addiktoituneesti nettishoppailua..

10. helmikuuta 2009 klo 20.35  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Olen toteuttanut jokaista vihjettä jo jonkin aikaa.

Opsikelen ja käyn töissä, mutta toki rahat ovat vähissä. Lupasin itselleni, että saan tuhlata koko "potin" haluamaani hömppään heti, kun graduni menee painoon.

En silti ole tinkinyt juuri muusta kuin ulkona syömisestä ja normaalia kalliimmista vaatteista. Tällä keinolla on 4kk säästämisellä kertymässä noin 1200e. Pieni palkinto itselleni gradusta <3

10. helmikuuta 2009 klo 20.38  
Blogger Emmanuelle kirjoitti...

Olen kokeillut moneti shoppailulakkoa, mutta se tuntuu aina yhtä ikävältä. Joten äitini ja kaverini neuvosta en pidä lakkoja, mutta en tuhlailekaan kerralla hurjia määriä vaan ostelen silloin tällöin kun jotain tarpeellista löytyy. Ja tutkin tarkkaan alerekit läpi. Se toimii etenkin kun ei ole paljoa rahaa tuhlattavana. Eilenkin löysin viime joulukuussa himoitsemani hameen viimeisen kappaleen alennushintaan. Ja oli oikeaa kokoa. :)

Lisäksi on tapahtunut jotain aivan kummaa: en enää koe tarpeelliseksi ostaa aina uutta. Minusta on tullut pihi. Olenko siis parantunut himoshoppailusta?

10. helmikuuta 2009 klo 20.50  
Blogger Rva Herttainen kirjoitti...

Mulla ainakin on kaappi, ja heh, lattia, täynnä tutustumisen arvoisi kolttuja, joihin voisin perehtyä... Ostelen oikeastaan aika vähän mitään joten jos jostain lakkoan niin ne herkut on mulle fiksumpi kohde ;) Mutta tukijoukoissa olen ehdottomasti ja koetanpa samalla itsekin harkita mahdollisia ostoksia todella tarkkaan, ja päästä ainakin jostain eroonkin!

Mua harmittaa kun voi olla että jopa jää muutamia tukikuukausia käyttämättä. Mieluusti ottaisin kesäkuukaudetkin tukea mutta tulorajat joskus vie yhden niistä yhdeksästäkin eli ei toivoa :/ Tuntuu tyhmältä jäädä käyttämättä hyvää ilmaista rahaa ;)

10. helmikuuta 2009 klo 20.59  
Blogger Lara kirjoitti...

Lakkoon ryhtymistä oon mäkin jo jonkun aikaa pohtinu. On vaan tuntunu jotenkin niin kauheelta :D mutta noilla ohjeilla vois onnistuakin, jos ei nimenomaan ihan kokonaan sitä itseltään kieltäis, vaan sallis jotain pikkujuttuja sillon tällön.täytyypä ehkä ainakin yrittää.. :)

10. helmikuuta 2009 klo 20.59  
Blogger Lotta kirjoitti...

Kiitos neuvoista, mulla on juuri alkanut kiertämätön shoppailulakko, joka sisältää siis oikeasti kaiken ei-välttämättömän: vaatteet, leffat, karkit, herätemeikit. Mutta kun 38 päivän päässä odottaa porkkanamatka Helsinkiin, niin mikäpä tässä lakkoillessa :)

10. helmikuuta 2009 klo 21.41  
Anonymous Minna kirjoitti...

Toi viimenen on erittäin varteenotettava vinkki vaikka ei mitään lakkoa harkitsisikaan: uudet yhdistelmät, vanhojen jo hylättyjen vaatteiden "löytäminen" uudelleen, sekä niiden tuunaus/ korjaus ovat asioita, joita oikeesti pitäisi tehdä paljon enemmän.

Ja yks hyvä vinkki on vaatteiden kierrättäminen/vaihtaminen samankokoisten kavereiden kanssa - ite harrastan sitä tosi paljon siskoni kanssa, ja siskolta kehtaa vielä pyytää takaisinkin jonkun oman vanhan vaatteen, jos tuleekin katumapäälle;)

10. helmikuuta 2009 klo 21.44  
Anonymous Andie kirjoitti...

Mulla on nyt kevään ajan menossa shoppailulakko ja se on kestänyt nyt nyt reilun kuukauden. Idea on äiskältä peräisin ja tehtiin siitä sitten lopulta veto. Äitiä hiukan huoletti pakkomielteeni vaatteisiin yms. Menihän sitä rahaa viime syksynä vaatteisiin enemmän, en sitä kiellä (mutku kerrankin jäi opintotuesta käteenkib jotain!). Noh mamma lupasi mulle 500e puhtaana käteen jos en osta toukokuun alkuun mennessä mitään vaatteita, kenkiä yms. Ja kyllähän tuo rahasumma nyt sen verran opiskelijaa houkutti, että tarttuahan siihen täytyi. Hyvin on mennyt ainakin tähän saakka, vaikka blogeissa ja muualla näkyykin mitä ihanimpia kevätvaatteita. Oon kyllä huomannu lakon aikana, että panostan esim. ruokaan ja sen laatuun enemmän. Että tämmönen avautuminen tästä aiheesta. :D

10. helmikuuta 2009 klo 22.21  
Blogger Kate kirjoitti...

Minunkin olisi jo pitänyt aloittaa shoppailulakko/ rahan säästäminen yleensäkin, sillä olen kesälomani pelkän opintuen varassa. Minun pitäisi saada kesä-heinäkuun aikana opinnäytetyö tehtyä, joten tiukan aikataulun vuoksi en tee ollenkaan töitä tuona aikana... Olen niin tottunut pieniin lisätuloihin, että 450e/kk tuntuu aivan järkyttävän laihalta summalta. Siitä kun ei jää vuokran ja laskujen jälkeen kuin muutama kymppi käteen, ja niillä pitäisi maksaa omat ja koiran ruuat..

Pohdin tuota säästämisen aloittamista tänään paljonkin, ja päätin että vielä yhden kerran saa shopata, joten pistin gina tricotille tilauksen menemään.. :D Mutta tästä se säästäminen sitten alkaa! (toivon ainakin niin...)

10. helmikuuta 2009 klo 22.43  
Blogger Jenni kirjoitti...

Mari: Helsinkiin muutettuani tuntuu, että houkutuksia on ympärillä paljon enemmän. Onneksi en kuitenkaan asu ihan keskustassa, joten en joudu esimerkiksi jokaisella kauppareissulla kulkemaan vaatekauppojen ohi. Joudun kuitenkin usein käymään keskustassa ja silloin tarvitaan kyllä itsehillintää! Itse en onneksi ole kovin innokas nettitilailija. :)

Anonyymi: Minulla valitettavasti mitään pottia tuskin kertyy, kun nämä vähätkin rahat taitavat jatkossa mennä ihan elämiseen. Mutta juuri samoista asioista minäkin joudun nyt tinkimään. Ulkona syöminen silloin tällöin on kuulunut sellaisiin pieniin arjen luksusjuttuihin, joista en ole halunnut tinkiä, mutta nyt siihen on pakko tulla muutos. Mutta sinä olet kyllä onnistunut säästämään tosi hyvin, onnittelut! :) Ja tsemppiä graduun!

Emmanuelle: Tuo pitää täsmälleen paikkansa: kun on jonkin aikaa vain ostelematta mitään, huomaa pian, ettei oikeasti kovin paljoa tarvitsekaan. :) Itse tuhlailen aika harvoin paljon kerralla, mutta pienistäkin ostoksista kertyy kuukauden mittaan aika isoja summia, kun kaiken laskee yhteen.

Rva Herttainen: No sama täällä, vaikka juuri tuota kaappia raivasinkin. :D En minäkään mitenkään kovin paljon moniin muihin verrattuna shoppaile, mutta nyt loppui sekin vähä, koska rahaa on säästettävä. :) Herkut ovat myös meikäläisen heikkous, mutta niihin en sentään yleensä ole saanut kovin suuria summia upotettua!

Minulla eivät ole tulorajat menneet täyteen kuin yhden kerran, ja silloinkin jouduin palauttamaan tukea vain yhden kuukauden verran. Ja nostin sen sitten vastaavasti kesällä takaisin, kun vaihtokohteessa lukukausi jatkui vielä kesäkuulle asti. Mutta mieluummin kyllä olisin siinä tilanteessa, että tukikuukausia jäisi käyttämättä kuin tässä, että ne loppuvat kesken!

Lara: Jee, ryhdy tukilakkoon! ;) Ja raportoi sitten välillä, miten edistyy. ;)

Lotta: No veikkaan, että juuri tuollaisen reilun kuukauden ajan noin tiukkaa lakkoa voisi juuri ja juuri kestää. :D

Minna: Totta, muidenkin kun shoppailulakkolaisten olisi syytä tutustua jo olemassaolevaan vaatekaappiinsa, koska sieltä löytyy tarkemmassa tarkastelussa usein vaikka mitä, minkä oli ehtinyt jo unohtaa. :) Ja korjaamalla ja tuunaamalla tosiaan saa ihmeitä aikaan! Minulla ei valitettavasti ole siskoja, joiden kanssa vaihdella vaatteita. Äiti kyllä on saman kokoinen, mutta tyylimme eivät ihan aina kohtaa. Kavereiden kanssa on jonkin verran kyllä tullut vaihdeltuakin ja se on mukavaa! :)

Andie: Voi, olisipa minullakin tuollainen porkkana odottamassa. :D Muotiblogit ovat kyllä aikamoinen kiusausten aiheuttaja myös! Olen kuitenkin huomannut, että omalla kohdallani aivan ehdoton tiukkuus harvoin kannattaa. Jos sallii itselleen jonkun pienen jutun silloin tällöin, ei lakostakaan muodostu niin ylitsepääsemätöntä haastetta. :)

Kate: Valtavasti tsemppiä opinnäytetyön tekemiseen sinulle! Minulla on edessä myös aika tiukat ajat, mutta kyllä sitä aina kummasti keksii keinoja kitkuttaa. Ja onneksi vielä voi hätätilanteessa nostaa opintolainaa. :)

11. helmikuuta 2009 klo 9.28  
Blogger Mirka kirjoitti...

Itsellä menee tällä hetkellä kaikki raha elämiseen, kun on niin paljon opintoja, ettei töitä ehdi tehdä kuin viikonloppuna. Kesän alussa vasta hellittää.

Budjetin kiristysvinkki: Jos nyt tekee kauheasti mieli ostaa jotain, UFF:lla on tasarahapäivät vielä lauantaihin asti :D

11. helmikuuta 2009 klo 9.59  
Blogger Pinja kirjoitti...

Mullakin on tulossa pakollinen vyön kiristys lompakolle. Lopetan nykyisessä työpaikassani kuukauden kuluttua ja lopun kevään saan pärjätä opintotuella ja asumislisällä, joista ei säästöön kyllä mitään jää. Eli shoppailusta ja muusta tuhlailusta on pakko alkaa tinkiä vähän.

11. helmikuuta 2009 klo 14.54  
Blogger Jenni kirjoitti...

Mirka: Minulla on töitä kyllä, mutta on tosi vaikeaa tasapainoilla työnteon ja gradun välillä. Onneksi tällä hetkellä on ihan hyvä vire päällä! :) UFF:n jätän kyllä nyt varmaan väliin, koska yritän olla sitkeä. ;)

Pinja: Tsemppiä sinullekin kiristelyyn. Minulla on myös sen verran tiukka tilanne nyt, että on yksinkertaisesti pakko tinkiä monista jutuista.

11. helmikuuta 2009 klo 15.56  
Blogger Joa kirjoitti...

Itse tajusin juuri pari päivää sitten, että joululoman jälkeen ei ole tullut vaatteita ostettua! Järkytys! Mutta ei ole ollut oikeasti tarvetta ja kun pari viikkoa oli kiertelemättä kaupoissa, niin johan kaikki shoppailuun liittyneet mielihalut katosivatkin kuin tuhka tuuleen. :)

Nyt siis otan kaiken irti tästä "vaatteet ei kiinnosta" ja "shoppailu on pahinta ikinä" olotilasta ja hellin rahojani. :-D

11. helmikuuta 2009 klo 20.35  
Blogger Jenni kirjoitti...

Joa: Mutta tuohan on mahtavaa noin päin! ;) Nauti nyt tuosta tunteesta, koska se on niin harvinaista herkkua!

12. helmikuuta 2009 klo 9.07  
Blogger Laura kirjoitti...

Itse olen ollut vähän aikaa pakollisessa shoppailulakossa, opintotuella kituuttelen ja säästöt ovat kaikki menossa tuleviin matkoihin. Toki matkat piristävät mieltä, mutta on hassua kuinka ruokaostoksillakin on lähes pakko ostaa jotain pientä turhaa ihan vain shoppailun ilosta.

On oikeastaan aika sairastakin kuinka onnelliseksi tulen uusista tavaroista ja itse ostamisesta. Kotona kun kuitenkin odottaa tilanne, että kaapit ovat jo ennestäänkin täynnä tavaraa, josta suurinta osaa ei tule edes aktiivisesti käytettyä!

Onnea shoppailulakkoosi! :) Olen New Yorkin matkaan asti tukilakkoilijanasi, mutta sitten kyllä jätän lakkoilun ainakin 8 päiväksi tauolle :D

14. helmikuuta 2009 klo 19.20  
Blogger Jenni kirjoitti...

Laura: Kiitos tukilakkoilusta! ;) Se on kyllä jännä, miten materia tekee onnelliseksi. Mutta niin kauan ei mielestäni tarvitse olla huolissaan, kun shoppailu ei ole pakkomielteistä ja suurimmat onnentunteet löytyvät kuitenkin jostain muualta kuin kaupan hyllyiltä. :) Ja hei, New York on ihan hyvä syy jättää lakko pienelle tauolle. ;)

15. helmikuuta 2009 klo 13.07  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Älä ruoki lamaa!

3. maaliskuuta 2009 klo 20.42  
Anonymous Kiiki kirjoitti...

Hei!

Tässä eräs tämän vuoden alussa vuoden vaate/kenkä/laukku shoppailulakon aloittanut 40-v. "shoppailuholisti".

Näin "radikaaliin" toimintaan johti montakin oivallusta; rahat loppu, kaappi täynnä vaatteita yms., halu määrätä itse mitä ostaa, eikä mennä vain ostohalun mukana.

Aloitin vuoden vain tarkoituksena olla ostamatta em. juttuja mahd. pitkään. Sitten helmikuun puolessa välissä päätin yrittää olla ostamatta uutta koko vuoden ajan. Saas nähdä miten käy!?

5. maaliskuuta 2009 klo 14.13  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu