Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Syöpäjärjestöt ja blogit yhteisellä asialla

Pupulandia

25-vuotiaan tyttösen pohdintoja tyylistä, muodista, kauneudesta ja sen sellaisesta.

perjantai 20. maaliskuuta 2009

Syöpäjärjestöt ja blogit yhteisellä asialla


Pari viikkoa sitten Pupulandiassa käytiin keskustelua tupakoinnista erään kiinnostavan, piakkoin julkaistavan vaatemalliston myötä. Keskustelussa nousi esille myös idea jonkinlaisesta tupakan vastaisesta tunnuksesta, jonka bloggaajat voisivat halutessaan liittää blogiinsa. Eilen oli kommenttiosiossa käynyt vierailulla ylilääkäri Matti Rautalahti ja hän tiedotti seuraavaa:

"Syöpäjärjestöt lanseerasivat eilen tunnuksen sellaisille blogeille, jotka sitoutuvat käyttämään ja näyttämään vain sellaisia kuvia, joissa tupakkaa ei näy. Blogissa ei toki muutenkaan saa ihannoida tupakkaa tai sen käyttöä. Käyttöehdot julkaistaan ensi viikolla www.cancer.fi."


Kuva täältä.

Tunnisteet:

46 kommenttia:

Blogger Herttainen kirjoitti...

Huippua! Tuon aion kyllä iskeä omaankin blogiini! Tosin pitää varmaan odottaa siihen että käyttöehdot julkaistaan, sitten se on varmaankin virallisesti vapaata riistaa.

20. maaliskuuta 2009 klo 13.34  
Blogger k. aaltonen kirjoitti...

vähän hienoa! minäkin lätkäisen tuon aika varmasti omaan blogiini.

20. maaliskuuta 2009 klo 13.37  
Blogger Herttainen kirjoitti...

Kunhan sitten tietenkin tunnus ja käyttöehdot on helposti löydettävissä koska nyt en ainakaan vielä löytänyt sivuilta mitään (ainakaan ensisilmäyksellä ja helposti). Mutta ehkä tunnusta ei vielä julkisesti ole lanseerattu vaan se tulee julki samalla kuin ehdot.

20. maaliskuuta 2009 klo 13.39  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Alkopa tekee mieli tupakkaa.:D Meen tupakalle...

20. maaliskuuta 2009 klo 13.44  
Blogger Noora kirjoitti...

mäkin voisin laittaa tuon blogiin.enää pitää varmistaa ettei kai(?) mulla näy rööki yhessäkään kuvassa..

20. maaliskuuta 2009 klo 14.05  
Blogger Emzi kirjoitti...

Tosi hienoa!

20. maaliskuuta 2009 klo 14.06  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Oi hienoa! Itse olen sairastanut syövän 17-vuotiaana, niin ei kauheasti tuo sauhuttelu kerää sympatioita.

20. maaliskuuta 2009 klo 14.58  
Blogger Laura kirjoitti...

Mä en valitettavasti liity tähän hommaan, koska se olis aika tekopyhää kun kerran tupakoin. Mutta todella fiksu juttu silti, koska moni nuori lukee nykyään blogeja ja on varmasti altis vaikutteille. Sama kun monissa blogeissa ihannoidaan sairaalloista laihuutta saattaa vaikuttaa monen mieleen, sitäkin pitäis kitkeä pois ://

20. maaliskuuta 2009 klo 15.18  
Blogger kullanmuru kirjoitti...

Hyvä! Kaipaankin enemmän tällaista! Menee välillä ihan hermot tupakoitsijoihin. Niitä tuntuu olevan joka puolella. Ja kun minä sanon jossain lääkärissä tai terkkarilla etten polta, muahan ei uskota :o

20. maaliskuuta 2009 klo 15.33  
Blogger Pinja kirjoitti...

Mielenkiintoinen juttu! Melkein voisin liittää blogiini tollaisen tupakoinnin vastaisen merkin, sillä oon pyrkinyt jo aiemmin siihen, etten julkaise blogissa kuvia, jossa coolit neidot poseeraavat rööki huulessa.

20. maaliskuuta 2009 klo 16.04  
Blogger Chérie kirjoitti...

Hyvä juttu!

20. maaliskuuta 2009 klo 16.20  
Blogger Bisquits kirjoitti...

Merkki tulee näkymään omassakin osoitteessani. :-)

20. maaliskuuta 2009 klo 17.05  
Blogger MouMou kirjoitti...

JES!<3

20. maaliskuuta 2009 klo 17.30  
Blogger Sara kirjoitti...

Voisin kyllä minäkin lähteä juttuun mukaan! Muutamat satunnaiset hairahduksetkin voisi lopettaa :/ Onneksi niitä on nykyään tooodella harvoin!

20. maaliskuuta 2009 klo 17.48  
Blogger Maria kirjoitti...

Enpä tiedä mitä asiasta ajatella. Yhtäkkiseltään joo, jeejee, tosi hyvä homma, mutta toisaalta jokin mättää. En tiedä, tottahan tommosen jutun voisin blogiini iskeä, mutta toisaalta what's the point, ei niitä kuvia olisi muutenkaan, kun en kerran tupakoi. En hirveästi koe tuon puhuttelevan mua ;< Varmaan hyvällä asialla ollaan joo, mutta vähän kukkahattutätifiilis tulee. Vaikka mikäs mä oon poliittista propagandaa viljelevänä mikään sanoon mitä asioita ois hyvä ja mitä huono levittää.

20. maaliskuuta 2009 klo 18.37  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Tässähän nyt setä Rautalahti yrittää vedättää sellaisia, jotka eivät ominpäin viitsi etsiä tietoja tupakoinnista ohi niiden, joita hän edustaa.

Käypi vaikka historioitsija Christopher Snowdonin, joka on perehtynyt röökaamisen vastustamisen historiaan, sivustolla Velvet Glove Iron Fist, niin voi huomata, mistä setä Rautalahdessa on kysymys. Osoite on http://www.velvetgloveironfist.com

20. maaliskuuta 2009 klo 19.50  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Hieno homma Jenni! Sun blogia lukee monet nuoret tytöt ja on mahtavaa, että pystyt olemaan hyvänä esimerkinä!

20. maaliskuuta 2009 klo 22.05  
Blogger Jenni kirjoitti...

Rva Herttainen: Veikkaan, että tarkemmat tiedot tunnuksesta sekä käyttöehdot ilmestyvät sivuille vasta ensi viikolla, kuten tuossa kommentissakin viitataan. :)

Kaleidoscope: Hieno juttu! :)

Anonyymi: Hahaha. :D

Noora: Minulla ei ole ollut tähän mennessä ongelmia pitää blogia tupakattomalla linjalla, mutta asiaa helpottanee, etten juurikaan käytä editorial-kuvia postauksissani.

Emzi: Minustakin. :)

Åna: Hui sentään! Onneksi olet nyt kunnossa. :)

Laura: Minusta tämä on juuri erinomainen keino näyttää positiivista esimerkkiä. En millään tavalla koe tarvetta kritisoida kenenkään valintoja, mutta mielelläni kannustan tupakattomaan linjaan. :) Tuossa hoikkuuden ihannoinnissakin on varmasti paikka keskustelulle, ja postaus siitäkin aiheesta on ollut jonkin aikaa jo suunnitelmissa. :)

Kullanmuru: Tuo on kyllä jännä juttu, että tosi monia nuoria epäillään tupakoinnista syyttä suotta. Muistan, että minultakin tivattiin samaa yläasteella terveydenhoitajan vastaanotolla, vaikka en ole koskaan polttanut.

Pinja: Minulle valinta on ollut jotenkin niin alitajuinen, etten ole tullut edes ajateelleeksi asiaa. Mutta tämä on tosiaan kiva keino kannustaa tupakattomaan linjaan! :)

Chérie: Jep, kaikki samanhenkiset vain mukaan. :)

Bisquits: Mainiota! :)

MouMou: Hihii. :)

Sara: No tässäpä on vielä hyvä kannustin pitämään ne satunnaisetkin hairahdukset kurissa. :D

Maria: Minusta tämän jutun pointti on enemmänkin vain näyttää näitä blogeja seuraaville nuorille tytöille positiivista esimerkkiä. Ei minullakaan tupakka näy täällä blogissa, mutta miksen voisi tuoda sitä esille myönteisen sanoman kautta näkyvämmin. Periaatteessa kukaanhan ei tiedä, mitä blogini ulkopuolella touhuan, koska itse valitsen, mitä asioita haluan täällä tuoda esille. Tupakoimattomuuden esille nostaminen on selkeä viesti, joka kannustaa muitakin tupakoimattomuuteen. Jos yksikin ihminen jättää tupakoinnin aloittamisen väliin minun esimerkkini ansiosta, on kampanja minusta palvellut tarkoitustaan, eikä minulle ainakaan tule yhtään kukkahattutäti-fiilis. :)

Mia Jonna: Nyt ei sinun pointtisi ihan auennut, mutta minun linjani on tupakoimaton. Jokainen tehköön omat valintansa, mutta tupakoinnista ei toistaiseksi ole todettu olevan terveydellisiä hyötyjä - haittoja kyllä.

Terhi: Ei tämä minulle sinänsä niin suuri asia ole. En ole mikään suuri tupakoinnin vastustaja, mutta näytän mielelläni tervehenkistä esimerkkiä, kun se sopii omiin elämäntapoihini. :) Ja uskon, että todella tällaisilla pienillä asioilla voi vaikuttaa. :)

20. maaliskuuta 2009 klo 22.30  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

hienoa,mutta mitä sinäkään asiasta oikeasti tiedät?niin sitä minäkin!

20. maaliskuuta 2009 klo 23.16  
Blogger Jenni kirjoitti...

Anonyymi: Mitäköhän sinä yrität kommentillasi kertoa? :D Tiedän asiasta sen verran, että tupakointi aiheuttaa keuhkosyöpää, enkä toivo sitä kenellekään. Itse en tupakoi ja mielelläni kannustan muitakin samaan. Turha siitä on hernettä nenäänsä vetää. :D Kuten olen aiemmissakin kommenteissa todennut, jokainen valitsee oman linjansa, enkä tuomitse tupakoinnin valinneita.

20. maaliskuuta 2009 klo 23.21  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Ei kai nyt kaikessa pidä olla kyse terveydellisistä hyödyistä, jotka setä Rautalahti määrittelee.

Muotipuoleen sanotaan liittyvän bimbouden, Tarviiko käsitystä ehdointahdoin vahvistaa...

20. maaliskuuta 2009 klo 23.24  
Blogger Jenni kirjoitti...

Mia Jonna: Ei tietenkään tarvitse. Mutta keuhkosyöpä on yleisimpiä syöpiä Suomessa ja aiheuttaa monelle kärsimystä, joten mielestäni tupakoinnin vaaroista on ihan järkevää valistaa ihmisiä.

Mutta en ymmärrä, miten bimbous liittyy tähän aiheeseen yhtään mitenkään? Tekeekö se, että olen kiinnostunut muodista ja tupakoimaton, minusta bimbon? :D Itse en näe näiden asioiden välillä minkäänlaista yhteyttä.

Tämä on minun blogini, jossa näkyvät minun valintani. Minun valintani on tupakoimattomuus, enkä näe erityistä syytä ainakaan peitellä sitä.

20. maaliskuuta 2009 klo 23.31  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Tiedoksi Jennille: tupakointi ei aiheuta keuhkosyöpää. Se on tilastollinen riskitekijä, joka on ihan eri asia kuin aiheutaja.

Luettavaa Jennille: Smoking Does Not Cause Lung Cancer (According WHO/CDC Data) by James P. Siepmann, Journal of Theoretics 1999.

Vedätettävyys on häpeä naissukupuolelle.

20. maaliskuuta 2009 klo 23.56  
Blogger Jenni kirjoitti...

Mia Jonna: Suora lainaus Suomen Syöpäyhdistyksen sivuilta: "Tupakointi on tavallisin keuhkosyövän aiheuttaja: 90% keuhkosyöpätapauksista johtuu tupakanpoltosta. Tupakansavussa oleva terva aiheuttaa syöpää."

Toinen lainaus Wikipediasta: "Länsimaissa keuhkosyöpä on molempien sukupuolien merkittävin syöpäkuolemien aiheuttaja. Keuhkosyövän yleisin aiheuttaja on tupakka. 90% keuhkosyöpätapauksista johtuu joko henkilön tupakoinnista tai epäsuorasta altistumisesta tupakalle."

Minusta on suorastaan melko naurettavaa, että vedät tähän vielä sukupuolenkin. :D Tupakointia koskeva kantasi on kyllä jo tullut selväksi, eikä tämä keskustelu tästä väittelemällä kummene. Minä annan sinun mieluusti pitää oman kantasi, anna sinäkin minun pitää omani. :)

21. maaliskuuta 2009 klo 0.31  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Wikipedia tai Syöpäyhdistys eivät niitä varteenotettaviamtia lähteitä ole.Niihin uskominen on bimboutta sukupuolesta riippumatta.

Perusasioita riskeistä esimerkkinä passiivinen tupakointi. Suhteellisella riskillä sairastua jostakin johonkin on edes pientä tilastollista merkitystä, jos se on vähintään 2. Sitä alhaisempien lukemien yhteydessä tulevat vastaan tulkinta- ja todentamisvaikeudet, mikä selviää vaikapa tupakoinnin vastustajien ikoneihin kuuluvien Richardien Dollin ja Peton opuksesta The Causes of Cancer. Riski sairastua passiivesasta tupakoinnista keuhkosyöpään tai sydän/verisuonipipiin on vain 1,2-1,3.

Kun Petolta kysyttiin v. 2006 Englannin parlamentin ylähuoneen Economic Affairs Committeessa ympäristön tupakansavun vaarallisuudesta, hän ei voinut vastata muuta kuin, että sen suuret riskit ovat epätodennäköisiä.

Eikö tosiaankaan ole käynyt mielessä laajempialainen tiedonhankinta kuin Wikipedia tai Syöpäyhdistyksen sivut.

21. maaliskuuta 2009 klo 1.53  
Blogger Jenni kirjoitti...

Mia Jonna: Jos olet lukenut tämän tekstin, ymmärrät kyllä varmaankin, että pääpointti ei ole passiivisessa tupakoinnissa, vaan tupakoinnissa itsessään. Passiivinen tupakointi häiritsee lähinnä minua vain sen takia, että tupakan tuoksu ei minun mielestäni ole miellyttävä. Kiintoisaa, että takerrut nimenomaan passiiviseen tupakointiin, koska sitä ei ole mainittu koko tekstissä tai edes kommenteissa sanallakaan. ;) Kannattaa lukea teksti ensin kunnolla, ennen kuin tulee laittamaan sanoja toisen suuhun.

Tämän tekstin pointti on aika selkeästi se, että tupakoiminen ei ole fiksua, koska se altistaa monille terveysriskeille eikä oman subjektiivisen mielipiteeni mukaan ole erityisen viehättävääkään. Tämä on blogi, ei tieteellinen julkaisu, joten minä en todellakaan aio alkaa tehdä asiasta mitään sen "pätevämpiä" taustatutkimuksia, varsinkaan puolustaakseni väitteitä, joita en ole alun perinkään edes esittänyt. :D Nopea Googletus (myös Google Scholarissa, joka etsii nimenomaan tieteellisiä artikkeleita) kertoo juuri sen, mikä jo yleisesti tiedetäänkin: tupakointi aiheuttaa vakavia terveysriskejä ja lisää voimakkaasti alttiutta sairastua keuhkosyöpään.

21. maaliskuuta 2009 klo 8.52  
Blogger Herttainen kirjoitti...

Mia Jonna, on kuitenkin monia muitakin syitä miksi tupakointi ei ole hyväksi (tämä tietenkin osittain subjektiivinen mielipiteeni), jos et halua uskoa sitä että tupakointi voi aiheuttaa keuhkosyöpää. Ääni alkaa narista, ihosta tulee huono, hengitys haisee todella pahalta (etenkin kahviin ja energiajuomiin yhdistettynä), vaatteet haisevat, ehkä jopa huonekalut ja tapetit jos poltetaan sisällä vaikka ikkunan kautta. Yskittää.

Ja mikä pahinta, joistain näistä oireista kärsivät myös passiiviset polttajat, jotka altistuvat haluamattaan tupakansavulle. Eniten käy sääliksi pienet lapset, saatika että raskaana oleva nainen polttaa.

Että ei se nyt pelkästään ole se keuhkosyöpä.

Ja voisin jopa jyrkästi kärjistää, että mun mielestä tupakoitsijat on bimboja ;) Yläasteellakin jo naureskelin niille tampioille, jotka kuvitteli näyttävänsä coolilta kessu huulessa, vaikka oikeasti se kertoi vain niiden heikkoudesta ja siitä, etteivät osaa taistella ryhmäpaineita vastaan. En ainakaan usko että tupakka edes maistuu hyvältä ekalla kerralla. En tosin itse koskaan ole maistanut, mutta voisin kuvitella. Ja huom huom, kyseessä on oma henk.koht. mielipiteeni.

21. maaliskuuta 2009 klo 8.53  
Blogger Sara kirjoitti...

Tää kommenttiboksi naurattaa mua :D Siis käsitinkö oikein, että Mia Jonna nyt yrittää puolustaa tupakointia? Okei.. Mä olen samaa mieltä Herttaisen & Jennin kanssa, tupakoivat ne bimboja on :D

21. maaliskuuta 2009 klo 10.55  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Kun puheet passivisen tupakoinnin riskeistä ovat tarinatasoa, sen pohjalta voi tehdä johtopäätöksiä siitä, mitä kerrotaan aktiivisesta tupakoinnista, jonka riskit ovat myös vain tilastollisia, ei syy-seuraus -juttuja.

Vilkaistaanpa American Cancer Societyn käyrää liittyen jenkkien tupakan kulutukseen ja keuhkosyöpäkuolleisuuden ilmenemiseen. Kulutus oli huipussaan 1950-luvun puolestavälistä 1970-luvun alkuun ja keuhkosyöpäkuolemat 1980-luvun alkupuolella.

Kun huomioi muutaman vuosikymmenen viiveen, jonka keuhkosyöpä vaatii kehittyäkseen, äkkinäinen voi tehdä päätelmän, että tupakoinnistahan se johtuu. Sattuu vain olemaan, että savukkeiden kulutushuipun aikana esimerkiksi teollisuus- ja liikennepäästöt olivat laadultaan hyvin järeitä, mikä tarkoittaa, ettei keuhkosyöpiä voi johtaa suoraan tupakointiin.

Lisäksi keuhkosyöpähän yleistyi yhtäaikaisesti teollistumisen kanssa, mihinkä aikaan sattuu myös savukkeiden synty, vaikka tupakkaa poltettiin runsaasti vahvassa piipputupakka- ja sikarimuodossa ennen sitä.

Tietenkään blogi ei ole tieteellinen julkaisu, mutta jos esitetään käsityksiä, jotka liippaavat tiedettä läheltä, asioiden perinpohjainen selvittäminen olisi suotavaa. Voisi selvitä esim., että australilainen tilastotieteilijä Peter D. Finch havaitsi jo 1996 analyysissään The Smoking Epidemic: Death and Sickness among Australian Smokers tupakoinnin vastustajien harrastavan todentamattomia väitteitä ja tilastollista kikkailua.

21. maaliskuuta 2009 klo 11.10  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Eli siis kaikki viralliset järjestöt sun muut voi heittää romukoppaan lähteinä ja vaihtaa randomeihin tutkimuksiin? Tokihan on myös suotavaa alkaa analysoida niitä perinpohjaisesti - blogijuttua varten. Tai sitten voimme tyytyä siihen, että tupakka todellakin on riskitekijänä monien sairauksien suhteen, koska asia todellakin on niin. :D

21. maaliskuuta 2009 klo 12.28  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Virallisiin totuuksiin uskominen ei kovin visasta ole. Ne kun eivät aina aivan totta ole. Ne saattavat olla tarkoitettu hyödyttämään erilaisia pyrintöjä.

Kun rupeaa penkomaan tupakoinnin vastustajien touhuja, saa selville tupakoinnin vastustamis -kultin olevan pitkälti nikotiini- ja muita koirviketuotteita valmistavan lääketeollisuuden rahoittama. Näppäilee hakukoneeseen, että antismoking big pharma.

21. maaliskuuta 2009 klo 13.11  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Totta kai niin on. Sehän on ihan järkeenkäypää, että korvikkeita tupakalle valmistavat yhtiöt pyrkii myös kaikin voimin mustamaalaamaan tupakointia. En väitä, että he olisivat pyhiä terveyden sanansaattajia. Se, että osa tuloksista on varmastikin ei ehkä vääristeltyjä, mutta ainakin varsin huolella valikoituja ja tietyssä valossa esitettyjä, ei silti häivytä sitä, että tupakointi on oikeasti terveysriski.

Jokainen on varmasti nähnyt näitä vuosia tupakoineiden keuhkoja verrattavan ei-polttavien keuhkoihin, keltaisia hampaita, huonoa vastustuskykyä, suorituskyvyn laskua, jatkuvaa yskää... Sitä faktaa, että tupakka on terveydelle haitaksi ei millään voi kumota.

En Jennin tavoin tuomitse tupakoijia, mutta en toivo kenenkään sitä aloittavankaan ja siksi musta on hyvä, ettei siitä ehdoin tahdoin anneta coolia kuvaa. :)

Ja anteeksi Jenni, että näin vien kommenttiboksistasi tilaa. Liittyy tää nyt kuitenkin aiheeseen. :D

21. maaliskuuta 2009 klo 13.42  
Blogger Jenni kirjoitti...

Kiitos kaikille keskusteluun osallistuneille! Mukava huomata, että moni on kanssani aiheesta samaa mieltä. Mia Jonnalle voisin vinkata lukemistoksi esimerkiksi seuraavaa: http://www.filha.fi/@Bin/1557213/tupakoinnin%20haitat.pdf

Tuossa artikkelissa tuodaan aika hyvin esille, millaisia haittoja tupakoinnista on terveydelle ja artikkeli täyttänee tieteelliset vaatimuksesi myös, sillä se on lääkäriliiton julkaisema ja lähdeluettelossa mainitaan myös sinun lainaamiasi tutkijoita.

Harvasta asiasta tässä maailmassa tiedetään absoluuttista totuutta tai sellaista on vaikea selvittää, mutta en todellakaan jaksa uskoa, että tämä tupakoinnin haitallisuus olisi pelkästään nikotiinivalmisteita tuottavien firmojen neronleimaus. Keuhkosyöpä on vain yksi tupakoinnin aiheuttamista terveysriskeistä, joten minusta on turha takertua siihen. Tupakoinnin on todettu altistavan myös esimerkiksi keuhkoahtaumalle ja kurkunpäänsyövälle sekä erilaisille sydän- ja verenkiertoelinten sairauksille. Vaikka pystytkin nimeämään muutamia päinvastaisia tuloksia saaneita tutkimuksia, on valtaosa tupakointia koskevista tutkimustuloksista kuitenkin vastakkaisella kannalla. Ei tämä nykypäivän lääketiede sentään ihan tyhjälle perustu.

Takerrut edelleen vouhottamaan passiivisesta tupakoinnista, vaikka se ei todellakaan ole tämän postauksen keskeisiä aiheita. Mielestäni olen myös ilmaissut oman kantani tekstissä sekä kommenteissa ennen tätä "hyökkäystä" hyvin neutraalisti, tupakoinnin vaaroja korostamatta. On jokaisen oma valinta, haluaako tupakoida vai ei. Ja kuten esimerkiksi Herttainen tuossa aiemmin totesi, usein nuorten tupakoinnin aloittamisessa hyvin vahvana tekijänä on sosiaalinen paine. Miksi siis en saisi näyttää positiivista, toisenlaista esimerkkiä, että tupakoimattomuus on ihan hyvä valinta?

Vaikka minun valintani on tupakoimattomuus, ei sinun sen takia pitäisi tuntea asemaasi uhatuksi. Sinä sekä muut tupakoinnista pitävät ja sitä puolustavat ovat aivan vapaita sauhuttelemaan itsensä vaikka tainnoksiin, mutta minun blogissani tuetaan tupakoimatonta linjaa.

Muistutan silti edelleen, että tämä on blogi, eikä tämä asia todellakaan ole minulle niin sydämen asia, että alkaisin todella kahlata tieteellisiä artikkeleita tämän takia läpi. Varsinkaan kun esimerkiksi netissä on tarjolla runsaasti tietoa, joka perustuu tieteelliselle tutkimukselle. Jos noilla mainitsemillasi tutkimuksilla olisi todella tarpeeksi painoarvoa, niin eiköhän niiden avulla olisi jo kumottu tai ainakin horjutettu vallalla olevia käsityksiä ja tutkimustuloksia tupakoinnin vaaroista. Kuten Elle totesi, tupakoinnin haitat terveydelle ovat faktatietoa, jotka on tutkimuksin pystytty toteamaan. Onnea silti taistelullesi tuulimyllyjä vastaan. :P Minä olen oman kantani tehnyt selväksi, joten en näe tarpeelliseksi kommentoida asiaa enää.

21. maaliskuuta 2009 klo 16.08  
Blogger Sara kirjoitti...

Go Jenni :)

21. maaliskuuta 2009 klo 16.19  
Blogger -L- kirjoitti...

Loistava idea! Täytyy hyödyntää asiaa itsekin. :D

21. maaliskuuta 2009 klo 18.39  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Kiitos lukuvinkistä, jossa kyllä mainittiin lähdeluettelossa Doll ja Peto mutta ei passiivisen tupakoinnin yhteydessä.

Kirjoittaja Anne Pietinalho kuuluu tupakointia vastustavaan kulttiin ja käyttää sen piirissä harrastettuja harhaanjohtavia ilmauksia kuten, että tupakka aiheuttaa sitä ja tätä, vaikka kyse on vain tilastollisista riskeistä. Kuten James P. Siepmann totesi jo 1999 Journal of Theoreticsin pääkirjoituksen otsikossa, että Smoking Does Not Cause Lung Cancer (Accordin WHO/CDC Data).

Mitä sydäntaudeista esimerkiksi sepelvaltimotautiin tulee, aktivitupakoinnin yhteydessä suhteellinen riski sairastua siihen on 1,5-2,5, keskiarvona 2, ja se on tilastollisesti varsin merkityksetön.

Pietinalho puhuu myös riippuvuudesta tupakoinnin yhteydessä, vaikka kyse on siitä pitämisestä ja nautinnosta. Yhtä hyvin voisi julistaa kahvittelun kofeiiniineineen olevan addiktio.

Tottahan tupakoimattomuus on ok valinta mutta niin on tupakointikin. Nautintoaineestahan on kysymys, eikä kaikki nautintoaineista kaikille kolahda.

Kultti taas on päässyt niin vahvaksi vuosikymmenten aikan, että kestää aikansa, ennenkuin sen asema horjuu ja monipuolisempaa tietoa kuin setä Rautalahden kumppaneineen tarjoama on, on helpommin tarjolla.

21. maaliskuuta 2009 klo 21.08  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Mia Jonnan mielestä tupakointi on siis riskitöntä eikä millään tavalla terveydelle haitallista?

21. maaliskuuta 2009 klo 21.27  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Koko ajanhan tässä on ollut esillä suhteellinen riski. Ei tämän tilastopohjaisen vaaran olemassaoloa ole kielletty.

Elämä ei yleensäkään ole riskitöntä. Jos riskejä pelkää, on paras jättää syntyminen väliin.

21. maaliskuuta 2009 klo 22.16  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

"Pietinalho puhuu myös riippuvuudesta tupakoinnin yhteydessä, vaikka kyse on siitä pitämisestä ja nautinnosta. Yhtä hyvin voisi julistaa kahvittelun kofeiiniineineen olevan addiktio."

Öh?
Tupakka sisältää nikotiinia. Nikotiini aiheuttaa voimakasta riippuvuutta.
----> Tupakka aiheuttaa voimakasta riippuvuutta. Kahvi sisältää kofeiinia ja aiheuttaa sekin itse asiassa riippuvuutta, kärsin itsekin pahasta migreenistä, jos en ole kahvia juonut. Ero nyt vain sattuu olemaan se, että kahvin muut haittatekijät ovat huomattavasti pienemmät kuin tupakalla. =)

Tupakka sattuu olemaan nautintoaine, kyllä, mutta se aiheuttaa terveydellisiä riskejä ja haittoja. Jokaiselle se on ihan oman silmin nähtävissä, eikä sitä poista se, vaikka kuinka jankkaisit sepelvaltimotaudin prosentuaalista yleisyyttä tupakoijien keskuudessa.

Tajuan kyllä, että tupakan haitoista on myyttejä, mutten ymmärrä, miksi koitat niin pontevasti kieltää sen, että tupakasta aiheutuu terveysriskejä ja -haittoja, koska niitä todella tulee tupakoinnin myötä. :D

21. maaliskuuta 2009 klo 22.21  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Kofeiini ja nikotiini ovat kumpainenkin alkaloideja, keskushermostoon vaikuttavia.

Vähän taustaa tupakoinnin riippuvuushömpötykselle. Sen juuret ovat 1980-luvulla, jolloin USA:n korkeimman terveysviranomaisen Surgeon Generalin virkaa hoiti tupakoinnin vastustaja C. Everett Koop.

!988 julkistetussa Surgeon Generalin raportissa addiktiokäsitteen määritelmä oli muokattu Koopin näkemykset jakavien tahojen myötävaikutuksella sellaiseksi, että tupakointikin voitiin sisällyttää sen piiriin. Muun muassa päihtymys poistettiin kriteereistä ja psykoaktiiviset vaikutukset liitettiin mukaan uutena kriteerinä. Tarkoitus oli saada tupakoitsija samaistetuksi ja samaistumaan omaa tahtoa vailla olevaan narkomaaniin.

Määritelmä on kuitenkin niin väljä, että kahvinjuonti ja heroiinin käyttö ovat samalla viivalla. Addiktiosta tuli vitsi.

Nikotiinin merkityksen ovat monet tutkijat kyseenalaistaneet. Esimerkiksi Dale M. Atrens psykobiologian puolelta Journal of Drug Issuesissa 2001 julkaistussa artikkelissa Nicotine as an Addictive Substance: A Critical Examination of the Basic Concepts and Empirical Evidence on päätynyt tulokseen, että nikotiinin vaikutukset aivoissa ovat samantyyppisiä kuin sokerin, suolan tai liikunnan, ja että sen addiktiivisuuden korostaminen lähtee muulta kuin tieteelliseltä pohjalta.

Lopuksi voisi mainita itsestäänselvyyden, että kaikki nautinnot ovat aivopohjaisia kenkien keräilystä alkaen.

22. maaliskuuta 2009 klo 0.29  
Blogger jella kirjoitti...

Njääh. Mun ei tarvitse lukea minkäänlaisia tutkimuksia, teksti röökiaskin kyljessä riittää. Tuskimpa suuret ja ahneet tupakkayhtiöt olisivat suostuneet varoitusteksteihin, mikäli olisivat voineet todistaa ne vääriksi.

22. maaliskuuta 2009 klo 20.42  
Blogger Nana Q. kirjoitti...

Oh la la, ilmastoskeptikkojen lisäksi on siis olemassa tupakkaskeptikkojakin! Eksoottista.

22. maaliskuuta 2009 klo 21.42  
Blogger Styledrop kirjoitti...

äh, vihaan tällaisia julistuksia ja ei taatusti tulla näkemään blogissani. Jo yläasteella, vaikka en polttanutkaan pidin sitä jotain luokka ei tupakoi-kilpailua teennäisenä. Muutenkin näitä kieltoja ja rajoituksia alkaa olemaan jo niin paljon, että tekee mieli nousta tätä holhousyhteiskuntaa vastaan. Ihmisellä on oma vastuunsa tekemisistään. Aloitan varmaan kohta jonkin tupakan puolesta-tunnuksen, kun se on niin syrjitty. Siis ei kannata polttaa eikä aloittaa, mutta vouhotusta en jaksa, mutta tietysti kukin tyylillään.

23. maaliskuuta 2009 klo 16.38  
Blogger Jenni kirjoitti...

Sen verran vielä Styledropille, että en tiedä viittasitko "julistuksella" tähän postaukseen vai postauksen aiheena olevaan merkkiin. Oli miten oli, tässä postauksessa ei mielestäni sen kummempaa julistusta ollut. Tarkoituksena ainakin oli olla enemmänkin neutraalin informatiivinen, jotta aiheesta kiinnostuneet voivat halutessaan hankkia lisätietoa.

23. maaliskuuta 2009 klo 17.22  
Blogger Nana Q. kirjoitti...

Styledrop: Ihmisellä on vastuu omista tekemisistään, kyllä. Mutta niin kauan kuin yhteiskunta kustantaa kessuttelijoiden sairaalahoidot, on tupakan haitoista infoava terveysvalistus erittäin suotavaa.

23. maaliskuuta 2009 klo 20.02  
Blogger Styledrop kirjoitti...

nana q: tuo on vaan ongelmallista, koska yhteiskunta joutuu maksamaan kännisten kaatuilut, ylipainoisten kulut,ym... Toki sitä informaatiota pitää olla saatavilla, mutta rajansa kaikella.

ja pupulandialle: niin mielestäni tuollaiset tunnukset ovat julistusta. Jos se vain on blogipalkissa sitä tuskin olisi huomannut, mutta tällaiset postaukset ovat hieman sitä, vaikkakaan ei pahimmasta päästä vaan on joo aika neutraalia.

24. maaliskuuta 2009 klo 1.34  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu