Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Suomalaisen pukeutumiskulttuurin ytimessä

Pupulandia

25-vuotiaan tyttösen pohdintoja tyylistä, muodista, kauneudesta ja sen sellaisesta.

maanantai 5. lokakuuta 2009

Suomalaisen pukeutumiskulttuurin ytimessä


Huomasin tänään, että olen tyystin unohtanut raportoida eräästä empiirisestä tutkimuksesta, jonka toteutimme ystäväni Annin kanssa toukokuisen Tallinnan risteilymme yhteydessä. Paluumatkalla meillä oli pari tuntia hyvää aikaa tutkailla muuta risteilykansaa ja huomasimmekin pian olevamme suomalaisuuden ytimessä. Laivan kokolattiamatoin päällystetyillä käytävillä vaelsi kansaa, joka edusti suomalaista väestöä varmaankin aidoimmillaan. Tyyliasioista kiinnostuneina aloimme tehdä pieniä laskelmia, mitä perisuomalaisia pukeutumis-ilmiöitä onnistuimme laivakansan joukosta bongaamaan. Loppujen lopuksi projekti oli yksi hauskimmista jutuista aikoihin, kun merkitsimme tukkimiehen kirjanpidolla muistiin nähtyjä fleece-asuja, nahkaliivejä sekä sukkia sandaaleissa. :)

On muuten vielä erikseen mainittava, että risteilykansan keski-ikä oli varmasti lähempänä 50-60 ikävuotta, millä oli varmasti tilastollista merkitystä saamiemme tulosten suhteen. Kategorioita tutkimuksessamme olivat: taskuliivit, fleece-vaatteet, ysäri-pissis, rumat printtipaidat, sukat sandaaleissa, eläinkuosit, "beiget", nahkaliivit sekä Jack&Jones. Muutama kategoria kaivannee tarkempaa selitystä, joten valaistaanpa hiukan. Eläinkuosit olivat tässä tapauksessa poikkeuksetta 60+ ikäluokan yllä ja niin malleiltaan kuin kuoseiltaankin hiukan perus-trendeistä poikkeavia. "Beigeksi" nimesimme asukokonaisuudet, jotka olivat päästä varpaisiin yhtä ja samaa väriä - yleensä juurikin beigeä. Mustaa väriä ei tähän kategoriaan kelpuutettu, mutta eipä sitä juuri laivankansa joukossa näkynytkään. Jack&Jonesiksi nimesimme miehet, jotka näyttivät siltä, että ovat ostaneet koko vaatekokonaisuutensa (ja yleensä hiukan aikansa eläneen sellaisen) samasta ketjuliikkeestä käyttäen esimerkkinä putiikin mallinuken päällä olevaa asua.

Tulokset yllättivät lopulta suuresti siltä osin, että sukkia sandaaleissa bongattiin vain muutama hassu, vaikka toukokuussa nautittiin jo ihanan kesäisistä helteistä. Myös fleece-vaatteiden osuus kokonaisbongauksista jäi yllättävän pieneksi. Sen sijaan ylivoimaiseksi voittajaksi nousivat taskuliivit, joita tuntui näkyvän likimain jokaisen 60+ herrasmiehen yllä. Tutkimuksemme hienoimpia bongauksia oli nahka- ja taskuliivin upea yhdistelmä: nahkainen taskuliivi! Yllätykseksemme taskuliivien rinnalle kiri lähes yhtä suurella lukumäärällä ryhmä "beiget" eli päästä varpaisiin samaan väriin pukeutuneet ihmiset. Suosikkimme tässä kategoriassa oli kolmen mummon jengi, joilla oli kaikilla pesemätöntä farkkua olevat farkkuasut. :) Muut ryhmät jäivät kauas kärkikaksikon taakse. Onnittelumme voittajalle!

Tunnisteet:

34 kommenttia:

Blogger Riikka kirjoitti...

Ihan paras :D Mäkin tykkään seurailla ihmisiä ja katsoa mitä heillä on päällä, ja tutulta kuulostaa nämä. Joku voisi tehdä tällaisen tutkimuksen myös lentokentällä Kanarian lentojen lähtöaulassa, ainakin kesällä sukat+sandaalit voittaisi siellä ihan varmasti!

5. lokakuuta 2009 klo 11.17  
Blogger Nita-Karoliina kirjoitti...

Tää oli hauska postaus :)

5. lokakuuta 2009 klo 11.29  
Blogger myyhapero kirjoitti...

Ihanaa, että joku muukin on huomannut noi järkyttävät ysäri-valko-perse-farkut!! Ne on jotain ihan hirvittävää enkä ymmärrä, mitä niitä pitää vieläkin kiskoa päälleen! Kauhistelen ja tuskailen niitä joka päivä :(

5. lokakuuta 2009 klo 11.31  
Blogger Juliet kirjoitti...

Kuulostaa tyypilliseltä!

juliet xxx

5. lokakuuta 2009 klo 11.41  
Blogger Jenni kirjoitti...

Aika mainiota! Tästähän aiheesta irtoais varmaan pariinkin graduun -ym. päättöyöhön ainesta! :D Tosin taidan itse ainakin toistaiseksi pysytellä vähän vaatimattomammissa tutkimuksissa ja katsoa, mitä tuloksia saan kun lähden ensi kuussa käymään Tallinnassa. ;)

5. lokakuuta 2009 klo 11.53  
Blogger Rva Herttainen kirjoitti...

Muahaha, noinhan se vaan on! Ei tarvi kuin viereisiin pöytiin pälyillä ja istua kulkuväylällä niin ei voi välttyä.

Naureskelin kun äiti kertoi olleensa eräässä satakuntalaisessa kenkäkaupassa, jossa myyjä oli suositellut tälle vähän turhan blingblingejä tai muuten ei ihan äitini makuun sopivia kenkiä ja sanonut, kuinka kivasti ne kävis esim. valkoisten farkkujen kanssa ku lähtee tyttöjen kanssa risteilylle. Äiti sai pidettyä pokkansa kuitenkin. Ja no, itsekään en todellakaan ylipainoisen äitini päälle voisi kuvitella tiukkoja valkoisia farkkuja, siihen yläosaksi myyjä olis varmaan just ehdottanut jotain eläinkuosia ja no, ei meidän äiti myöskään hummaa kavereidensa kanssa risteilyillä :D

5. lokakuuta 2009 klo 12.13  
Blogger Heidi kirjoitti...

Mun täytyy sanoa, että itseäni henkilökohtaisesti joskus jopa miellyttää enemmän tälläinen "epäpukeutuminen". Se on kuitenkin jollain tavalla ehkä astetta kiinnostavampaa, ihan siis tutkimuslähtökohtaisesti: moni näistä tyypeistä on valinnut päälleen jotain sellaista, mistä oikeasti pitää tosi paljon ja jonka kokee mukavaksi. ehkä myös jollain tasolla esteettiseksi. Tai sitten kyseessä on ihminen, jolle vaatteet on vain vaatteita, eikä millään muotoa kiinnostavia objekteja. On jännää miettiä niitä lähtökohtia, tausta-ajatuksia jne. mitä juuri tälläiseen ns. parjattuun pukeutumiseen liittyy. Muotinormeista poikkeava pukeutuminen on siis mun mielestä tavallaan mielenkiintoisempaa, koska siitä tulee persoonallisempaa, henkilökohtaisempaa - oli se sitten tarkkaan ajateltua tai tahatonta. Tuotesuunnittelun lähtökohdista ajatellen on myös kiinnostavaa havaita hyviä tuotteita, joita rakastetaan, vaikka ne ei juuri sillä hetkellä täyttäiskään trendinormeja (esim. se taskuliivi on ilmeisen käytännöllinen vaate?). No joo, tälläsiä juttuja mulle tuli vaan mieleen :)

5. lokakuuta 2009 klo 12.21  
Blogger Jenni kirjoitti...

Riikka: Minäkin katselen ihmisiä ja mielenkiinnolla seuraan muiden pukeutumisvalintoja. Tuo Kanarian lentojen lähtöaula voisi kyllä olla hedelmällinen tutkimuskohde. :)

Nita-Karoliina: Kiitos. :D

Myyhapero: No itse en päälleni kyllä vetäisi ja hiukan ihmettelen noista tykkääviä. Mutta makunsa kullakin! ;)

Juliet: Kyllä jokainen näistä suomalaisen tunnistaa. :D

Jenni: Toden totta. Odotan innolla, jos joku vaikka tarttuisi aiheeseen. :)

Rouva Herttainen: Juu, siinä me istuimme erään ravintolan ulkopuolella ja vedimme vain viivoja paperiin. :D Tuo äitisi tarina on hyvä esimerkki siitä, miten makuja vain on niin monia. ;)

Heidi: Se on ihan totta kyllä! Periaatteessa hiukan samankaltaista aihepiiriä käsittelin vuosi sitten East Side Stories -valokuvanäyttelyn yhteydessä. Itsehän en tässä tekstissä mitenkään parjannut noita tyylejä, vaan suhteellisen neutraalisti vain kerroin empiiristen havaintojemme tulokset. :) Mutta ymmärrän kyllä pointtisi, koska tätä perisuomalaista pukeutumista niin kovin yleensä parjataan. Minuakin kiinnostavat ne syyt, miten ihmiset päätyvät juuri sellaisiin tyyli- ja pukeutumisratkaisuihin kuin päätyvät. Taustalla on varmasti niin erilaisia estetiikantajuja kuin mukavuudenhaluakin. Ja tottahan se on, että jonkun pitää noita kansan rakastamiakin vaatteita suunnitella, jos juuri ne käyvät parhaiten kaupaksi. :)

5. lokakuuta 2009 klo 12.30  
Blogger Irene kirjoitti...

oumaigaad noi valkopeppufarkut on ihan kauheet ja niitä vaan näkee katukuvassa koko ajan. joissakin liikkeissä ei mitään muuta myydäkään kuin tuollaisia farkkuja :D

5. lokakuuta 2009 klo 13.09  
Blogger Womppis kirjoitti...

Mainiota! Tuo ikäjakauma tietty vääristää sen niin, ettei varsinaisesti SUOMALAISESTA saisi puhua, mut kieltämättä tavoitit jotain hyvin olennaista havainnoillasi. :D Kyllähän suomalaisen pukeutumista määrää käytännöllisyys , just toi hilpeä taskuliivi (taskuihin saa tavarat kivasti lähelle, Virossa ku on niitä rötöstelijöitä!) ja sukat sandaaleissa (muuten ne hiertää, tai varpaille voi tulla kylmä!) on vain jotenkin itsestään selvää täällä. Sen sijaan nahkaliivi hämmensi, hengaako Helvetin Enkelit laivoilla vai mikähän tossa on takana. :D

Joku pohti tuota Kanarian lentojen lähtöaulaa, no, minä olin puoli vuotta sitten ihan perillä Kanarialla, vieläpä kunnon lomakylässä. :D Päädyin määrittelemään tyypillisen suomalaisnaisen siellä (ja valehtelematta ne tunnisti kadulla puhetta kuulematta): lapsiperheen äiti, jolla on silmälasit ja lyhyt tukka, mahdollisesti jokin hellehattu (mm. kalastajalakki oli erittäin suosittu), väistämättä JOTAIN Marimekkoa (usein laukku tai t-paita), joko polviin asti pitkät shortsit/caprit tai paikan päältä ostettu pitkä kietaisuhame ja - kuka arvaa? - Crocsit.
Vannon käsi sydämellä että useampi kuin joka toinen suomalaisnainen vastasi tuota kuvausta ainakin osittain. :)

5. lokakuuta 2009 klo 13.28  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

tuossa tutkimuksessa täytyy myös ottaa huomioon se, minkälaisen kansan suosiossa tallinnan risteilyt erityisesti ovat :D

risteilyillä kun käyvät erityisesti kiimaiset heruttajat. siksi siellä yökerhoissa on niin villi meno kun tietynlainen kansa on kerääntynyt yhteen :)

lisäksi risteilyt ovat köyhemmän kansan osan ulkomaanmatkoja eli siellä näkyy erityisesti alempaa työluokkaa, juurikin fleece asuissaan ja muka-kalliissa "pissiskuteissaan" niinkuin crazy age farkuissa ja "timantti"koristelluine laukkuineen. :)

(ja ei, en vihjannut että sinä tai ystäväsi kuuluisivat tähän porukkaan, en todellakaan mutta tuota porukkaa laivalla yleensä on suurin osa :))

5. lokakuuta 2009 klo 13.42  
Blogger tannttu kirjoitti...

Hauska tutkimus :)
Aika useastihan noita vaatekappaleita näkeekin :D

5. lokakuuta 2009 klo 14.22  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Eläinkuosit on ainakin täällä Lontoossa kovastikin hottia...

5. lokakuuta 2009 klo 14.48  
Blogger Inna kirjoitti...

Sukat sandaaleissa. Asia jota en koskaan tule ymmärtämään =)
eräässä uhreilutapahtumassa näin tyttösen jolla oli kovin korkeat korkkarit ja harmaat tennis-sukat niiden kaverina, se jäi vähän kaihertamaan minua.

5. lokakuuta 2009 klo 15.01  
Blogger Inna kirjoitti...

ja niin, tenniSSukat.

5. lokakuuta 2009 klo 15.02  
Blogger Emiliak kirjoitti...

Hei ei fleece-pusakoita saa parjata! Hirveänä vilukissana oma fleece-kauteni alkaa näin syksyllä ja kestää pitkälle kevääseen; pusakasta tulee suorastaan kuin osa ihoa :-D

5. lokakuuta 2009 klo 17.24  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

voi että voin kuvitella semmosen vanhan suomalaisen ukon toi beige liivi päällä ja sen alla valkee t-paita sekä semmonen kamala lätsä...

5. lokakuuta 2009 klo 18.04  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Noista suomalaisten ns. tyylimokista on puhuttu niin kauan ja toistuvasti, että ne mokat taitaa olla ihan vaan tyylivalinta muiden joukossa.

5. lokakuuta 2009 klo 18.33  
Blogger Anna kirjoitti...

Mun suosikki (ehdottoman positiivinen suosikki) on tietyn iän saavuttaneet miehet, joilla on aika kauluspaita ja liivi. Meinaan, niitä löytyy lukuisia ja sehän on ihan törkeen tyylikästä, pappamaisella tavalla.

5. lokakuuta 2009 klo 20.00  
Anonymous Pussijamssi kirjoitti...

Mää niin nauroin! :-D
Hienoja keksintöjä nuo nahkaliivit, armas isäukkonihan vallan keräilee niitä. Nahkaliivit kesäkäyttöön ja -takit talvikäyttöön niin aina on jonkun elukan hipiä lähellä sydäntä sitten <3 Taskupolitiikkaa en ole tähän saakka seurannut, mutta teidän empiirisen tutkimuksenne innoittamana aion sen vastaisuudessa tehdä.

Peeäs, hurjan mukaisa ploki, vahtaan aktiivisesti mutta kovin laiskasti jaksan kommentoida. Tuumaile toki joskus taas miten liikuntakärpänen järsii nyt puolimaratonin jälkeen - itseänikin haukkasi juoksupämppä (eli kärpänen) mahdollisesti osaksi blogisi ansiosta, vaikka olen aina muka niin inhonnut sitä toisin kuin kaikkea muuta liikuntaa (poislukien lentopallo, ei vaan pysty), vaan nyttenpä jaksan hölkytellä 10km ja oikein harmittaa ko tullee talvi ja kirmailu vähän hankaloituu. Mutta onpahan hyvä syy sitten törsätä viimeisetkin kela-sponssit kivoihin talvijuoksukamppeisiin 8>

5. lokakuuta 2009 klo 20.22  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

enpä olisi uskonut, että sinä alentuisit tämän kaltaiseen ylimielisyyteen..

5. lokakuuta 2009 klo 20.54  
Blogger Jenni kirjoitti...

Irene: Minä en ole noihin kyllä törmännyt juuri missään kaupoissa, mutte ehkä en vain asioi oikeanlaisissa. ;)

Womppis: Se on totta. :) Nuoremman väkijoukon kesken tulokset olisivat voineet olla erilaiset! Mutta tuo oli kyllä hyvä huomio, että taskuliivi on tosiaan tuollaisella päiväreissulla aika näppärä, kun isompia matkatavaroita ei välttämättä tarvitse. Totesinkin, että taskuliivi taitaa olla uusi vyötärölaukku, koska niitä taas ei kummastukseksemme näkynyt laivalla juuri laisinkaan. Kanarialla en ole koskaan käynyt, mutta voin hyvin kuvitella suomalaisen lomapukeutumisen kyseisessä kohteessa kuvailemasi kaltaiseksi. :)

Anonyymi1: Sekin on mahdollisesti totta, että tietyntyyppinen osa kansasta harrastaa tätä risteilykulttuuria. Mutta en minä silti sanoisi, että se on vain jonkun juntimman tai köyhemmän kansan hupia - kyllä siellä Tallinnassa käyvät ihan kaikenlaiset ihmiset. :)

Tannttu: Juu, eivätköhän nämä varusteet ole jokaiselle suomalaiselle aika tuttuja. :D

Anonyymi2: Toki toki, mutta nämä iäkkäämmät leidit pukeutuvat hiukan toisenlaisiin eläinkuoseihin kuin nuorempi väki. :)

Inna: En minäkään sitä ymmärrä, mutta kaipa siinä joku logiikka on olevinaan, kun niin moni sitä harrastaa. :D

EmiliaK: Eihän tässä kukaan ole parjannut yhtään mitän. :) Fleece-takit ovat varsin mukavia viileällä säällä esimerkiksi tuulitakin alla. Tosin minulla ne kuuluvat ennemmin koti- tai urheilupukeutumiseen kuin kaupungille. :)

Anonyymi3: Eikun bongailemaan siis! :D

Anonyymi4: Kukaan muu täällä ei ole puhunyt tyylimokista kuin sinä. ;) Eihän tässä millään tavalla morkattu kyseisenlaisia asuja, ainoastaan todettiin, että niitä näkyi laivalla paljon.

Anna: Juu, minä olen sitä mieltä, että moni vanhempi herrasmies pukeutuu oikein tyylikkäästi. :)

Pussijamssi: Kiva kuulla, että tykkäät blogistani! :) Ja lenkkikuulumisia on taas tulossa, kun saan raahattua itseni lenkille. :D Huomenna varmaankin on ensimmäinen puolimaratonin jälkeinen juoksuhetki vuorossa, tänään kävin pehmeänä laskuna reippaalla kävelyllä. ;)

Anonyymi5: Jospa luet tekstini uudestaan ja mietit mielessäsi uudemman kerran, onko siellä mainitsemaasi ylimielisyyttä. :) Missään kohdassa en ole tekstissä mainittuja pukeutumistyylejä tai vaatekappaleita millään tavoin parjannut, ainoastaan totesin, että niitä näkyi laivalla paljon - ihan huomattavan paljon. Ja sehän tämän leikkimielisen tutkimuksen tekemiseen minut ja kaverini ohjasikin. Se mihin tyyliin muut tätä tekstiä kommentoivat, ei ole minun vallassani. Mutta itse en ole missään kohtaa sanonut ainoatakaan halventavaa sanaa mainitsemistani tyyleistä. Minusta on aina ikävää, jos sanoja laitetaan toisten suuhun tai lähdetään tuomitsemaan edes lukematta kunnolla koko tekstiä.

5. lokakuuta 2009 klo 21.17  
Blogger Jenni kirjoitti...

Haluan sanoa vielä sen, että jos joku on näkevinään tässä tekstissä jotakin tuomitsevaa, ylimielistä tai ivallista, heijastelee se mielestäni ennemminkin lukijan omia asenteita kuin minun asenteitani. Tekstihän on varsin myönteinen eikä siinä ole missään kohtaa parjattu ketään.

5. lokakuuta 2009 klo 21.19  
Anonymous Dora kirjoitti...

Suomalaisen pukeutumiskulttuurin ytimessä: Nokian Hai-saappaat.

6. lokakuuta 2009 klo 1.26  
Blogger Jenni kirjoitti...

Dora: Totta! Mietin juuri eilen, että aivan älyttömän monella näkyi ulkona jalassa Hai-saappaat!

6. lokakuuta 2009 klo 7.34  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

auts, tää on pikku detalji, mutta tilastollinen merkitys ei oo mikään oikea (tieteellinen) käsite, pitäisi puhua tilastollisesta merkitsevyydestä...ja tässähän oli tietenkin kyse oikeasta tutkimuksesta...

t.yhteiskuntatieteilijä

6. lokakuuta 2009 klo 11.17  
Blogger Vendaval kirjoitti...

Tosi hauskoja huomioita, eikä mun mielestä ainakaan mitenkään ylimielisiä. Seuraavan kerran kun satut tapahtumaan, jossa on liikkeellä nuorempaa väkeä, niin olisi ihan mielenkiintoista lukea kuinka monet legginssit ja tunikat bongaat ;)

6. lokakuuta 2009 klo 11.33  
Blogger Jenni kirjoitti...

Anonyymi: Haha, pahoitteluni epätarkkuudesta termeissä. Olisi varmaankin pitänyt tarkistuttaa tämä graduohjaajallani ennen julkaisemista. ;)

Vendaval: Juuri näin! :) Toki olisin listannut leggingsejä ja tunikoita, jos olisin niitä laivakansan yltä bongannut. Tällä kertaa tulokset kuitenkin olivat tämän tyyppiset. :) Ehkä ensi kerralla ikähajonta on laajempi... :D

6. lokakuuta 2009 klo 11.37  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Hei haloo! Tehkää seuraavalla laivareissulla listaa keneltä löytyy kaikki mahdollinen muotivillitysvaate päältä, kuten haaremihousuja, legginsejä, over knee-saappaita, circle scarfia, Chanel- tai "chanel"-laukkuja jne. what ever.. Voin vain veikata kumpi vie voiton.. Niin ja hei, mitäs pahaa Marimekossa on, se on sentään suomalaista!? Toivottavasti ei jatkossa tule vastaavaa listauta. Naurettavaa. ps. saatte laittaa mut nähdessä ruksin kohtaan over knee. tekstissä on siis itseironiaa. nääs.

6. lokakuuta 2009 klo 14.41  
Blogger Jenni kirjoitti...

Anonyymi: Olisi jäänyt lista tuolla risteilyllä aika lyhyeksi, jos olisin yrittänyt bongailla sieltä tämän hetken trendi-ilmiöitä. Kuten jutusta käy ilmi, suurin osa kansasta oli 60+ ikäluokkaa, eikä silläkään vähällä nuorisolla, jota kyseiselle risteilylle oli eksynyt, ollut päällään haaremihousuja tai muita trendirytkyjä.

Ja kuka on sanonut, että Marimekossa on jotain pahaa? En minä ainakaan - tykkään Marimekosta. :) En ihan ymmärrä, mikä kommenttisi pointti oli. Mutta kuten aiemminkin olen jo todennut, tämä teksti oli ihan neutraali raportti siitä, mitä tuolla risteilyllä kaverini kanssa näimme. Minusta oli kiinnostavaa tehdä havaintoja tietyn ikäluokan pukeutumisesta. Jos joku tästä loukkaantuu, niin voi kyllä mennä itseensä - ketäänhän tekstissä ei ole millään tavalla pilkattu. :)

6. lokakuuta 2009 klo 15.05  
Blogger Irene kirjoitti...

ainakin porissa on yks liike minkä ikkunassa on vaan tollasia :D en tosin ole käynyt ko. liikkeessä *vakuuttelee* ;)

6. lokakuuta 2009 klo 16.12  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

En mä tarkoittanutkaan, että täällä morkattiin ja puhuin tyylimokista, koska sellaiseksi ne usein (ei nyt, eikä täällä) nimetään. Ehkä olisin voinut muotoilla sanomani toisin... Anteeksi.

T: Anonyymi4

6. lokakuuta 2009 klo 21.12  
Blogger Jenni kirjoitti...

Anonyymi: Ei hätää. :D Joskus tällä tavoin tekstimuotoisessa ilmaisussa unohtuu, että asiat saa ilmaista hiukan rautalangasta vääntäen, jotta pointit tulevat selväksi kaikille. ;)

7. lokakuuta 2009 klo 21.06  
Blogger Sindu kirjoitti...

Voih, tämä postaus oli kyllä niin hauska :D

8. lokakuuta 2009 klo 13.39  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu