Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Tilaratkaisuja

Pupulandia

25-vuotiaan tyttösen pohdintoja tyylistä, muodista, kauneudesta ja sen sellaisesta.

maanantai 16. helmikuuta 2009

Tilaratkaisuja


Kotini on linnani, tosin tämä linna muistuttaa kokonsa puolesta enemmänkin tallirengin komeroa. ;) Yksiössä on lähes aina ahdasta, siitä tuskin pääsee mihinkään. Tilannetta ei suinkaan helpota se, että edeltävä asunto oli 15 neliötä suurempi kaksio, vaikka osa huonekaluista heivattiinkin matkan varrella muualle. Tavaraa on siis kertynyt ja vaikka kaksioni oli monen silmissä suorastaan askeettinen, saman tavaramäärän sullominen 1/3 pienempään asuntoon on haasteellinen tehtävä. Tilannetta ei erityisemmin helpota myöskään se, että kämppää asuttaa käytännössä ja pian ihan virallisestikin kaksi henkilöä. ;) Yhteiselo sujuu ihan rattoisasti, mutta säilytystilaa on armottoman vähän yhdelle, saati sitten kahdelle. Olen aina ollut tilankäytön mestari ja säilytystilana on hyödynnetty jokainen mahdollinen nurkka ja kolo, mutta nyt on mestarinkin keksittävä uusia temppuja.

Inhoan sotkua, mutta olen huono ylläpitämään siisteyttä - siinä on ristiriita. :P Haaveilen skandinaavisen pelkistetystä sisustuksesta, mutta hamsteriluonteeni ei kyllä sovi sellaisen sisustustyylin kanssa yhteen sitten pätkääkään. Varsinkin ahtaassa asunnossa siisteyden ylläpito on erityisen vaikeaa, koska ei ole ylimääräisiä kaappeja tai laatikoita, joihin roinaa voisi tunkea piiloon. Kun sängynaluset ja kaapit ovat jo täynnä, on jostain kehitettävä lisää säilytystilaa ja olenkin yrittänyt hyödyntää olemassaolevan tilan parhaalla mahdollisella tavalla. Sain helposti ja edullisesti lisätilaa, kun kävin alkuvuodesta hiukan sisustusshoppailemassa.Minulla on ollut ennestään Ikean punainen metallilaatikosto, joka on aika näppärä pikkutavaran ja papereiden säilömiseen. Laatikosto on kuitenkin melko matala ja ajattelin, että sen päällä olevaa tilaa olisi kiva hyödyntää jotenkin. Ratkaisu: ostin toisen samanlaisen laatikoston, jätin pyörät vain asentamatta ja nostin sen vanhan laatikoston päälle. Väliin laitoin hiukan liukuestemuovia ja voilà, minulla olikin tuplakorkea laatikosto. :)Joulun alla hankin suuremman sängyn ja sitä kautta sain lisää säilytystilaa sängyn alle. Muovisessa säilytyslaatikossa tavarat eivät pölyty ja ne on helppo ottaa esille. Sängyn koon kasvaessa yöpöydälle varattu kolo kuitenkin pieneni. Minulla oli ennestään pieni kokokoontaitettava puinen pöytä, mutta olin muutenkin miettinyt, että laatikollinen versio olisi näppärämpi. Löysin lopulta mieluisan rottinkilaatikoston, joka ajaa yöpöydän asiaa erinomaisesti ja lisäksi tarjoaa säilytystilaa kolmen laatikon verran.Suunnitelmissa on vielä muutama säilytysratkaisu lisää... Olen ajatellut hankkia vielä eteiseen säilytyspenkin tai -rahin, jonka kannen alle saisi kätevästi piiloon esimerkiksi huiveja, pipoja ja lapasia. Sopivaa ei ole kuitenkaan vielä löytynyt. Kivoista bongauksista voi siis mielihyvin vinkkailla tännepäin! :) Olen myös suunnitellut hankkivani pari simppeliä, kaunista rottinkikoria, jotka voisi laittaa liinavaatekaapin päälle ja niissä voisi säilyttää vaikkapa pikkupyyhkeitä.


Millaisia tehoratkaisuja sinä olet tehnyt kodissasi säilytyksen suhteen?


Tunnisteet:

19 kommenttia:

Blogger Bisquits kirjoitti...

Nykyisen kämppäni suhteen olen aika lailla luovuttanut: en jaksa laittaa sinne enää mitään uutta sisustusta tai miettiä sen kummemmin tilaratkaisuja. Odotan jo niin kovasti, että pääsisin uuteen asuntoon.

Onnittelut uuden "kämppiksen" hankkimisesta, tuo on jännittävää aikaa. :-D

16. helmikuuta 2009 klo 11.42  
Blogger Rva Herttainen kirjoitti...

Meillä painiskellaan aikalailla samanlaisen ongelma kanssa vaikka neliöitä onkin yli 50. Säilytystilaa on kuitenkin avuttoman vähän eikä isojen ikkunoiden ja kirjahyllymetrien lisäksi jää paljon tilaa lipastoille tms., joten keksintöjen pitää olla jotain pienempiä kikkoja. Eteiseen tarvitaan ehdottomasti kenkäkaappi, sellainen korkea ja ei-syvä olisi hyvä, mutta juuri sille sopivassa paikassa on sulakekaappi, joka on hieman ulkonainen seinästä, eli ei siihen saa mitään korkeaa ja etenkin jos sulakekaappia pitää joskus avata (siellä on myös time capsule, verkkojohto jne.). Jossain vaiheessa meidän on kyllä ryhdistyttävä ja etsittävä jotain kenkäkaappia, samoin eteisestä puuttuu valaisin, mutta jotenkin sitä laiskistuu kun saa kodin edes jotenkin asuttavaan kuntoon. Ja mua ei edes haittaa hujanhajan lojuvat roinat mutta mies haluaisi ne piiloon, kaikkein mieluiten se haluaisi niistä kokonaan eroon ;)

16. helmikuuta 2009 klo 11.48  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Käytän seiniä monipuolisesti säilyttämiseen, eli olen ripustanut hyllyjä sinne tänne, muun muassa ovien päälle. Kirjahyllyt ulottuvat kattoon saakka. Lisäksi käytän paljon seinäkoukkuja. Joissakin tavarat roikkuvat sellaisenaan (esim. käsilaukkujen säilytys), osaan olen ripustanut paperi- tai kangaskasseja pienempää tilpehööriä varten. Näin saa nätit pussukat myös näkyville ja toimimaan osana muuta sisustusta :)

16. helmikuuta 2009 klo 12.14  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

sain (no poikkis sai) viikonloppu viimein toteutettua pitkään vireillä olleen hankkeen, eli kenkähyllyn kengilleni eteisen katonrajaan, ovenkarmin yläpuolelle. Seinän levyinen hylly ja parit pidikkeet seinään ja kätevä säilytysratkaisu valmis. Ite tykkään että toi on jopa hieno, kun saa kivoimmat kenkänsä tuonne "näytille", lisäksi tila oli juuri sopiva, niin että saappaatkin juuri mahtuivat tuonne varret pystyyn. Ei tuohon hyllyyn tosin mahtunut kuin 13 kenkäparia, mutta ainakin hieman sai lattiatilaa tyhjennettyä.

16. helmikuuta 2009 klo 12.44  
Blogger Anna-Maria kirjoitti...

Me ollaan ihan samanlaisia: inhoan sotkua, mutta vihaan siivoamista. Onneksi meistä tuo toinen puolikas on tosi hyvä siivoamaan, mulle jää sitten kokkaus. :) Samiksia ollaan myös sisustuksen suhteen, rakastan skandinaavisen pelkisettyä linjaa, mutta olen kauhea tavarahamsteri. Lisäksi minulle tuottaa tuskaa luopua tavaroistani, niihin joku ihme tunneside: "jos tätä vaikka joskus vielä tarvitsee".

16. helmikuuta 2009 klo 12.54  
Blogger Aurora kirjoitti...

Hmm, laitoin vaatekaapin uuteen uskoon ja vanhojen alahyllyjen sijaan asennutin puoleen kaappiin tangon henkareille. Koska hyllyjä sitten oli liian vähän, ostin Ikeasta sellaiset roikkuvat kangashyllyköt, joihin on enemmän kuin kätevä tunkea suurin osa mun vaatevuoresta. I like! :) Ihana muuten tuo punainen laatikosto!

16. helmikuuta 2009 klo 13.23  
Blogger Gemma kirjoitti...

Meillä vähän sama ongelma. Neliöitä 39 ja yksiö. Tilaa asunnossa on kevyesti kahdelle, mutta säilytystiloissa on kursailtu.
Säilytystilana oli alunperin vain pikkiriikkinen vaatehuone, jossa yksi roikkutanko ja yksi korirakennelma.
Eteisessä on yksi lipasto, jossa pipoja, hanskoja, papereita, laskuja ja osa mun t-paidoista. Olohuoneessa sitten lipasto, jossa poikkiksen vaatteista osa.
Loput on tungettu (!) vaatehuoneeseen ja ylimääräiset ja ei-niin-usein tarvittavat tavarat on viety ullakolle. Ja silti sitä tavaraa on liikaa. :/

16. helmikuuta 2009 klo 14.33  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Ihanan näköistä!
Missäpäin Helsinkiä asut?

16. helmikuuta 2009 klo 16.48  
Blogger Åsa kirjoitti...

noh joo, meillä on mikro kirjahyllyssä, kun se ei vaan mahdu keittiön tasoille. Kirjahylly onneksi myös on keittiössä, että kauas ei tarvitse lähteä ruokia lämmittelemään :)

Kivat noi punaiset laatikostot, miksei täällä jo voisi olla Ikeaa!!!

16. helmikuuta 2009 klo 19.16  
Blogger anni-ina kirjoitti...

Mullakin on mikro kirjahyllyssä! Samoin sängynaluslaatikot ja ikean roikkuvat hyllyköt on tuttuja. Tosin täytyy myöntää, että silti on hirveä kaaos ympäri kämppää, vaikka neliöitäkin on mun hallussa viitisenkymmentä... Ai kuka oli materialisti?

Tämä nyt ei ole välttämättä mikään pienen tilan vinkki, mutta ison tavaramäärän ainakin: huoneen jakaminen hyllyillä, bambukaihtimilla tms. Meillä ei täällä vanhassa talossa ei ole vaatekaappeja huoneissa, joten kasasin itselleni yhdestä nurkasta vaatehuoneen niin, että hyllyjen ja seinän väliin jää pukeutumistila. Ihan huippuratkaisu!

Muutenkin kannattaa pyöritellä huonekaluja ympäriinsä, kaiken ei aina tartte mennä seiniä pitkin :) Esimerkiks tuollaisen http://www.jysk.fi/130/326/3675101/a/catalog
kun pistää niin, että pääty on seinää vasten, saa toiselle puolelle laitettua vaikka sängyn ja toiselle ruokapöydän. Kun hyllyä ei kasaa ihan umpeen tavarasta, niin se ei näytä raskaalta seinämältä tai pienennä tilaa, vaan jakaa sitä funktionaalisesti. Eikä vie koko seinää saada kirjat ja rakkaat tavarat esille!

16. helmikuuta 2009 klo 20.49  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Mulla on reilu neljäkymmentä neliötä, vain ja ainoastaan itselleni! Säilytystilaa on niin järjettömän paljon, että kaikki roina on helppo vaan sulloa lähimpään kaappiin... huono sekin siinä vaiheessa jos ja kun joskus muutan muualle. Hyvä puoli toki että sisustus on juurikin sitä pelkistettyä skandinaavista, rakastan pelkistettyä ja yksinkertaista (mutta silti kodikasta!). Pienempään asuntoon en kyllä ikinä voisi muuttaa, sillä tämä tavaramäärä ei ehkä mahtuisi mukaan. Saattaisin sitä paitsi itsekin järkyttyä miten paljon mulla on tavaraa, kaapit ja vaatehuone kun nielee kaiken niin huomaamatta... =)
-Maija

16. helmikuuta 2009 klo 22.22  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

wau! onnea yhteenmuuttamisesta :) kuinka kauan olette seurustelleet?

16. helmikuuta 2009 klo 22.49  
Blogger Jenni kirjoitti...

Bisquits: No tuo on ihan ymmärrettävää, kun uusi asunto on etsinnässä. Seuraan mielenkiinnolla tilannetta. :) Ja kiitos, onhan tämä aika jännää. ;)

Rva Herttainen: Meillä se taitaa olla minä, jota sotku enemmän häiritsee. Mutta täällä on täysin sama tilanne, minulla roinaa olisi vaikka pienen perheen tarpeiksi ja toisella osapuolella ehkä yksi kassillinen vaatteita, pari kirjaa ja joitakin tärkeitä papereita. :D

Rieppa: Irtohyllyt ovat tosi näppäriä kyllä! Itse tarvitsisin eniten lisätilaa keittiöön, mutta seinät ovat sellaista haperoa, etten uskaltaisi kyllä irtohyllyjä laittaa ilman erittäin asiantuntevia apuvoimia. Hyvä, kun verhotankokaan pysyy ylhäällä. :/

Anonyymi1: Tuo kuulostaa kivalta. :) Itselläni ovat kauneimmat korkokengät eteisessä nätissä rivissä, vaikka niitä ei näin talvella oikein voikaan käyttää. Nyt joudun todennäköisesti luopumaan eteisen kenkäkabinetistani, koska lisätilaa käyttökengille tarvitaan. Olisi kyllä kiva saada näteimmät esille jonnekin, mutta ehkäpä tyydyn vain tunkemaan ne kaapin uumeniin.

Anna-Maria: Valitettavasti meillä tuo toinen osapuoli ei ole kovin innokas siivooja, joten minä en pääse kuin koira veräjästä. :P Onneksi olkoon kuitenkin sinulle, että olet onnistunut hankkimaan siistin miehen. :D Minäkin olen aivan vakuuttunut, että tarvitsen kaikkea pientä krääsää myöhemmin, mutta kas kummaa, en edes muista kyseisten tavaroiden olemassaoloa muulloin kuin silloin, kun ne tulevat vastaan esimerkiksi siivotessa.

Aurora: Ne kangashyllyköt ovat tosi käteviä! Minulla on vain kaappitilaa niin rajatusti, etteivät tuollaiset ratkaisut ole oikein mahdollisia. Esimerkiksi vaatehuoneessa tuollaiset ratkaisut olisivat kyllä loistavia - jos siis olisi vaatehuone. :P Itse olen ratkaissut hyllytilan puutetta niin, että laitoin toiselle puolelle tankokaappia sellaisen Elfa-korisysteemin. Sen yläpuolelle mahtuvat lyhyet henkarivaatteet kuten paidat ja jakut ja toiselle puolelle jää tilaa sitten mekoille, yms. :)

Gemma: Minulla tässä neliöitä on vain 32, mutta aika tehokkaasti olen saanut tilan käytettyä. :) Ullakkokomero on minulla tällä hetkellä tyhjillään, mutta voi olla, että sinne joutuu vielä jotakin tunkemaan.

Anonyymi2: Kiitos. :) Asun Etelä-Haagassa.

Åsa: Haha, no mutta jos se sinne sopii kätevästi, niin mikäs siinä. :D Minä jouduin tätä asuntoa varten hankkimaan uuden mikron, koska ainoa keittiössä oleva mahdollinen tila mikrolle on niin matala, että vanha mikroni ei olisi mahtunut siihen. Ikeasta saa muuten tilattua myös kotiin, jos ihan välttämättä haluat sieltä jotakin. :)

Anni-ina: Ilmeisesti tuo ei ole siis aivan tavaton ratkaisu. :D Mutta sinnehän se on laitettava, minne mahtuu. Itse en enää oikein osaisi olla ilman mikroa, koska teen niin paljon isoja annoksia ruokia, joita pitää sitten lämmittää mikrossa myöhemmin. Myös uskollinen, lämmittävä kaurapussini tarvitsee mikroa lämmetäkseen.

Tykkään itsekin sellaisista tilanjakaja-hyllyistä, mutta näin pienessä tilassa sellainen ei oikein näppärästi mahdu minnekään. Huone on aikalailla neliön mallinen ja jo olemassaolevat huonekalut rajoittavat sitä aika paljon. Yritin joskus kääntää ruokapöytäni toisinpäin, mutta se osoittautui mahdottomaksi, koska poikittain se olisi vienyt koko huoneesta noin kolmasosan ja tullut sitten telkkarin tielle. :D Seuraavassa, ja toivottavasti paljon isommassa asunnossa aion sitten tehdä vähän kivempia sisustusratkaisuja - tässä nykyisessä suurin missio oli vain saada kaikki mahtumaan mukaan ja sen seurauksena tavarat menevät aika ikävästi juuri seiniä pitkin.

Yksi sisustusta rajoittava tekijä tässä kämpässä on myös se, että yksi seinä on melkein kokonaan ikkunaa. Valon kannalta se on tietysti kiva, mutta sisustuksen kannalta rajoittaa huonekalujen asettelua aika paljon.

Anonyymi3: Edellisessä kämpässä minulla oli juuri tuollainen tilanne! Asuin yksin 47 neliön kaksiossa, jossa säilytystilaa oli ruhtinaallisesti, joten harrastin ihan samaa eli tungin vain roinat kaappeihin piiloon ja silti hyllyjä oli vajaina tai tyhjillään. Eipä paljon naurattanut, kun muutin hulppean kokoisesta kaksiostani kolmasosan pienempään kämppään, jossa säilytystilaa ei ole juuri nimeksikään. Nooh, kummasti sitä vain saa tavarat tungettua pieneenkin tilaan, kun on pakko. :D

Anonyymi4: Kiitos. :) Emme itse asiassa ole edes seurustelleet kovin kauaa. Siinä vaiheessa, kun virallinen muuton hetki koittaa, on yhdessäoloa takana puoli vuotta. Käytännössä olemme kuitenkin asuneet yhdessä jo melkein alusta asti ja suurin osa poikakaverin omaisuudestakin on pikkuhiljaa löytänyt tiensä luokseni tänä aikana. :D

Olen aiemmin ollut suhteessa, jossa en vielä vuodenkaan jälkeen olisi mitenkään voinut kuvitella muuttavani yhteen, joten sanoisin, että varmaan aika suhdekohtaista se, milloin se oikea hetki koittaa. Tässä suhteessa yhdessä asuminen on tuntunut helpolta ja luontevalta alusta asti. :)

17. helmikuuta 2009 klo 10.21  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

"Tässä suhteessa yhdessä asuminen on tuntunut helpolta ja luontevalta alusta asti"

Aivan mahtavaa. Olen iloinen puolestasi :)

17. helmikuuta 2009 klo 13.43  
Blogger kullanmuru kirjoitti...

Todella kivasti olet onnistunut suunnittelemaan noita säilytysratkaisuja. Meillä oli ongelmana iso valmis vaatekaappi, mitä asunnoissa on. Siellä oli kahden kaapin verran tilaa henkareille ja yksi pieni kaappi sitten kaikelle viikattavalle. Hankimme toiseen henkarikaappiin niitä ikean metallisia sailytyslaatikostoja jotka pystyy vetämään. Hankimme kaksi vierekkäin, niin että ylös voi pistää roikkumaan jotain lyhyttä ja alhaalla on liinavaatteet yms. HAnkimme myös kaksi laatikostoa, mihin sai alusvaatteet ja muun pienen, niin että hyllykaappiin saatiin tilaa. Tosin olen harmstrannut taas niin paljon vaatetta, ettei sinne enää kovin hyvin mahdu :/

17. helmikuuta 2009 klo 14.00  
Anonymous Laura kirjoitti...

Kaikki mahdolliset sänkyn aluset sun muut tilat kannattaa hyödyntää laatikoilla, jos yöpöydän alle mahtuu laatikko, niin sinne vaan myös joku kori. Eteisen kaapin yläpuolelle koreja jos vain sellainen löytyy. Kaikki mahdollinen täyteen siistejä koreja, kuitenkin sillä tavalla ettei se näytä väkisin täyteen ängetyltä.
Meillä on kyllä vaatehuone täynnä niin paljon kaikkea mikä ei sinne kuulu, että hyvä jos vaatteille on enää tilaa :D

17. helmikuuta 2009 klo 14.47  
Blogger Jenni kirjoitti...

Anonyymi: Kiitos kovasti. :) En itsekään uskonut, että yhteenmuutto voisi olla mitenkään ajankohtaista vielä tässä vaiheessa, mutta niin se elämä yllättää. :D

Kullanmuru: Kiitos. :) Minulla on vaatekaapin tanko-puolella juuri samalla idealla toteutettu ratkaisu eli toisella puolella sellainen metallinen vetolaatikosto, jonka päälle voi laittaa lyhyempiä henkarivaatteita ja toinen puoli jää sitten vapaaksi mekoille ja pitkille vaatteille. Minäkin voisin varmasti vielä karsia vaatekaapin sisältöä roimalla kädellä, mutta ehkä hetken vielä odotan, koska laitoin juuri tammikuussa pari jätesäkillistä vaatteita pois.

Laura: Sängyn alla oleva tila on jo täynnä, mutta olen yrittänyt miettiä, saisiko jostain tarpeeksi matalia vuodevaatelaatikoita, jotta sohvan alla olevan tilan saisi myös hyödynnettyä. Sohvan alla tilaa on juuri viitisentoista senttiä, että tosi matala laatikko sinne mahtuisi. Eteisessä hattuhylly on jo täynnä laatikoita, mutta vaatekaapin yläpuolella on jonkin verran tilaa, jonka voisi hyödyntää juuri joillakin siisteillä koreilla. Kiitos hyvästä vinkistä! :)

17. helmikuuta 2009 klo 14.53  
Anonymous Emppu kirjoitti...

Moikka! Kui paljon ne ikean punaset metallilaatikostot makso? Voisin itse liittää niitä vihreään sisustukseeni.. :)

19. helmikuuta 2009 klo 9.28  
Blogger Jenni kirjoitti...

Emppu: Laatikosto ei ollut kovin kallis. Hintaa sillä on 39 euroa. Huomasin, että Ikean systeemit ovat muuttuneet sen jälkeen, kun ostin ensimmäisen laatikostoni. Tuolloin laatikosto tuli muuten valmiiksi koottuna, mutta vetokahvat ja renkaat piti itse kiinnittää. Nyt kun ostin samanlaisen, niin laatikosto piti koota aivan alusta alkaen itse. Jopa laatikot piti vääntää itse metallilevystä. Ei kokoaminen vaikeaa ollut, mutta minusta tämä uusi versio ei ole lopputuloksena yhtä tukeva kuin vanha. Joka tapauksessa, hyvin on palvellut, joten osta pois jos sopii sisustukseen. :)

19. helmikuuta 2009 klo 9.34  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu